Uriel Bertran

Si volem, podem!

23 de desembre de 2010
Sense categoria
2 comentaris

El projecte participatiu de SI per a les eleccions municipals “Imagina el teu municipi”

A) INTRODUCCIÓ: LA IMPORTÀNCIA DE LES ELECCIONS MUNICIPALS PER A L’INDEPENDENTISME

 

LA MAJORIA POLÍTICA PER DECLARAR LA INDEPENDÈNCIA ES CONSTRUEIX DES DELS MUNICIPIS

 

En el primer “assalt democràtic” al Parlament de Catalunya per declarar unilateralment la independència, SI ha aconseguit entrar al Parlament, però no amb la suficient força com per forjar la majoria política necessària per proclamar la independència.

 

A partir d’aquí, la pregunta que ens hem de fer és: com aconseguirem ampliar la base social de SI per poder fer el salt polític que necessitem per promoure a les eleccions al Parlament el 2014 la declaració d’independència? Com mantenim els adherits i simpatitzants motivats, mobilitzats i implicats en el projecte diari de SI?  

La resposta es troba en la implicació i participació de SI en el projecte diari i municipal del màxim nombre de municipis del nostre país. És a partir del treball diari, de proximitat, des dels ajuntaments, que podem promoure des de la base el procés d’autodeterminació del poble català, a més de gaudir dels altaveus mediàtics i polítics imprescindibles per arribar a la ciutadania i  mantenir un grau d’activitat i compromís constant amb el poble.

 

Des dels Ajuntaments, podem impulsar el procés d’independència de Catalunya, la participació ciutadana i la regeneració democràtica: acabant amb la simbologia oficial espanyola, potenciant la cultura popular, denunciant l’espoli fiscal que també pateixen els ajuntaments i la manca de recursos pel fet de ser ajuntaments espanyols, mantenint un diàleg permanent amb la ciutadania, organitzant processos de democràcia participativa, acabant amb el caciquisme i l’endollisme urbà i rural…

 

No oblidem que la República Catalana de 1931 es va proclamar després d’unes eleccions municipals que van atorgar una majoria esclatant a les candidatures republicanes. La força de cada pam del territori és la força de la Nació. La mata de jonc que ens fa indestructibles.

 

B) LA TRANSVERSALITAT NO SIGNIFICA QUE NO PUGUEM ELABORAR UN PROJECTE MUNICIPAL  COMPARTIT

 

Solidaritat Catalana per la Independència és un projecte transversal construït  per proclamar la independència de la nació catalana. Pel camí, però, ens tocarà posicionar-nos en diferents temes i àmbits, com ara, els projectes locals que volem presentar als ajuntaments.

 

Quan sigui necessari aquest posicionament SI buscarà el consens i l’acord entre els seus adherits per buscar una posició comuna que ens permeti continuar amb l’activitat política imprescindible de servei a la ciutadania en el camí d’aquesta proclamació d’independència.

 

La transversalitat, per tant, no significa l’absència de posicionament i de projecte polític, sinó que implica definir els punts mínims de consens per poder avançar i poder participar de l’activitat política de servei a la ciutadania amb normalitat.

 

Amb el projecte d’elaboració de programes participatius municipals el que aconseguirem, precisament, és definir aquests punts comuns que ens uneixen als independentistes a cada municipi per posar els Ajuntaments al servei de la causa de la independència de Catalunya i de la millora de les condicions de vida de la ciutadania.

 

C) EL PROGRAMA MARC: EIXOS PROGRAMÀTICA BÀSICS PER A LES ELECCIONS MUNICIPALS

 

Els eixos programàtics bàsics amb els que SI es presentarà a les eleccions municipals com a programa marc seran:

 

– Ajuntaments per la Independència: la construcció del procés d’independència des dels ajuntaments.

 

Ajuntaments participatius: projectes de participació ciutadana per fer participar la ciutadania en la presa de decisions.

 

Ajuntaments per la regeneració democràtica: posar fi al caciquisme i a l’endollisme urbà i rural, a la inflació d’assessors, despeses, etc…

 

Ajuntaments contra l’espoli fiscal municipal: l’espoli fiscal que pateix Catalunya incideix dramàticament sobre les finances dels Ajuntaments catalans, que no tenen recursos per poder atendre les necessitats dels catalans que són de la seva competència.

 

D) PROJECTE “IMAGINA”: FEM EL PROJECTE LOCAL PARTICIPATIU 2011

 

Per elaborar el programa local amb el que ens presentarem a les eleccions municipals proposem el projecte “Imagina”. El projecte “Imagina” consistirà en la convocatòria de Trobades Ciutadanes Participatives que serviran perquè tothom pugui fer aportacions sobre com s’imaginen el seu municipi.

 

A partir de totes aquestes aportacions de la ciutadania s’elaborarà el programa concret local amb el que ens presentarem a les eleccions municipals en cada municipi.

 

E) COM ENS PODEM PRESENTAR A LES ELECCIONS MUNICIPALS?

 

Per tal d’adaptar-nos a les diferents realitats territorials Solidaritat Catalana per la Independència ens podem presentar a les eleccions municipals:

 

1)     A través de candidatures pròpies amb les sigles Solidaritat Catalana per la Independència.

 

2)     A través de llistes d’independents i d’altres, associades a Solidaritat Catalana per la Independència que sumen els seus vots al nostre còmput global.

 

3)     A través de coalicions locals amb d’altres forces polítiques independentistes. Aquesta coalició podrà sumar els seus vots al còmput global de Solidaritat Catalana per la Independència o decidir que els seus vots no sumin per cap dels partits integrants. Els vots d’aquestes coalicions electorals no poden sumar per d’altres partits amb representació al Parlament de Catalunya que no siguin Solidaritat Catalana per la Independència a efectes de la representació a les diputacions o consells comarcals. No podem diluir el nostre projecte polític i la nostra marca en els paraigües d’altres opcions parlamentàries.

 

Solidaritat Catalana per la Independència primarà la qualitat a la quantitat en la conformació de llistes electorals.

 

Les candidatures de Solidaritat Catalana per la Independència es confeccionaran a partir de l’elecció pel sistema de primàries dels seus candidats.

 

En el cas de les llistes amb independents o amb coalició electoral, els candidats que proposi Solidaritat Catalana faran un procés de primàries per establir l’ordre en el que participaran en la llista d’independents o de la coalició. Posteriorment la llista completa haurà de ser ratificada per l’assemblea local d’adherits.

 

La decisió definitiva de presentar-nos a les eleccions municipals es prendrà al Congrés Nacional, on es presentarà el manifest programàtic,  i a cada municipi, seran els adherits de SI els qui decidiran presentar llista o no.

 

PLA DE TREBALL

 

1A FASE: GENER I FEBRER DE 2011

 

1) Fem el projecte municipal participatiu: “Imagina2011”

 

Totes les Coordinadores Locals de SI que tinguin la voluntat de presentar candidatura, en solitari o en coalició, a les properes eleccions municipals, han de convocar durant els mesos de gener i febrer almenys una Trobada Ciutadana per elaborar el projecte municipal participatiu 2011.

 

Aquestes Trobades Ciutadanes es faran sota l’eslògan “Imagina” i el nom de la població (p.e “ImaginaBarcelona”), i seran trobades obertes on els ciutadans que hi participin faran propostes per al municipi que serviran per elaborar el projecte municipal corresponent.

 

2) Congressos Regionals, Comarcals i Locals

 

Ja s’han enviat els reglaments per a poder convocar els Congressos Regionals i Comarcals i en breu també s’enviaran el dels Congressos Locals. A finals de gener és important que el màxim nombre d’executives regionals, comarcals i locals estiguin constituïdes.

 

3) Primàries locals per elaborar la llista municipal de Solidaritat Catalana per la Independència.

 

També durant els mesos de gener i febrer s’han de portar a terme les primàries per escollir els candidats que formaran la llista municipal de SI, o els candidats de SI que s’integraran en les coalicions electorals que s’acordin. En breu s’enviarà el reglament per portar a terme les primàries locals.

 

2A FASE: MARÇ I ABRIL DE 2011

 

1) Precampanya

 

Amb les propostes principals sorgides de la Trobada Ciutadana es portarà a terme una campanya per donar-les a conèixer a la ciutadania. 

 

2) Congrés Nacional

 

A finals de febrer, principis de març es celebrarà el Congrés Nacional que aprovarà el Programa Marc amb el que ens presentarem com a formació política a les eleccions municipals. El Programa Marc complementarà aquell que a nivell local hagi elaborat cada municipi. Serà suficientment genèric com perquè no hi hagi contradiccions entre l’acordat a nivell local i les propostes que contingui el Programa Marc.

 

3) Convenció Municipal i Escola de Formació

 

A finals de març, principis d’abril, es celebrarà la Convenció Nacional Municipalista, que reunirà tots els candidats i candidates de SI a les eleccions municipals. Servirà per llençar la precampanya municipal i portar a terme una jornada de formació per a candidats i candidates.

 

3A FASE: MAIG

 

1) Campanya Electoral

Durant el mes de maig i fins al dia 20 portarem a terme la campanya electoral.

  1. Bona Nit Uriel,

    Veig que sentiu certa necessitat de justificar aquesta entrada de SI als ajuntaments.  Dubtes tu?  Personalment crec que és un pas natural d’un partit que es vol consolidar en el seu territori.   Llegint els comentaris del anterior post veig que hi ha gent que sí que us ho qüestiona.  Bé, com en tot sempre hi ha diferents opinions.  Però crec que cal tirar endavant, el carro no es pot anar aturant, perquè sempre tot es posa en tela de judici i buuuf el país llavors sembla que tremoli alhora de fer cada pas.

    Pel què fa al projecte IMAGINA el trobo francament interessant.  És obrir la porta a la veu del poble i això és nou.  Poques vegades se’ns pregunta què volem.  És una bona manera d’apropar i implicar més a la gent a fer seva la política i sentir que en són/som  una part més de l’engranatge, que no ens hi sentiem.

    Un pas i un projecte interessant per anar arrelant al territori.  Però em sembla que comenceu en municipis on les candidatures dieu “siguin de Qualitat” (o sigui, on es pugin obtenir vots i on els candidats siguin bons) això deu significar començar en pobles on el sentiment independentista estigui més estés.  I la resta de municipis?   Com heu pensat seguir donant a conèixer el Programa.
    Quines propostes hi ha per tirar endavant aquest “crèixer i crèixer” que comentaves.   Tens un pla? perquè caldrà, oi?  Segueixo insistint que molta gent no entent el missatge que voleu transmetre, què implicaria ser independents, quines conseqüències hi hauria a tots els àmbits.  I si realment es vol aconseguir, penso que cal mooooooooooolta pedagogia. 
    Per canviar, la gent ha de conèixer sinó veuen boira davant i no s’atraveixen a caminar i escullen camins que creuen més segurs.

    Bé,ja ens aniràs informant.  Poc a poc, que jo voldria anar ràpid, però com diuen els italians”piano piano si arriva lontano” .Força i endavant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!