En contra:

els Poders i els seus servidors

27 de febrer de 2012
0 comentaris

Un local és un dret! Crònica d’una ocupació.

Fa 13 anys, a l’any 1997, la CNT-66 a Catalunya Nord envià una carta sol · licitant a l’ alcalde de Perpinyà un local. Des de 1998 hi han hagut diverses reunions amb els representants de l’ajuntament, per a trobar-nos amb la mateixa resposta negativa: no hi han locals vacants. Amb els anys, la CNT-66 s’ha equipat amb una fotocopiadora, escaner, projectors, i el local s’ha fet massa petit per l’equip, els seus membres i les seves idees crítiques i creatives, que prenen cada dia més espai.

Fins i tot els prestatges de la nostra biblioteca de préstec estan completament plens i ja no poden acollir més llibres, que ens regalen solidàriament els vells exiliats espanyols, i queden apilonats en caixes.

Aleshores, al mes de febrer 2011 varem rebre una nota del propietari del nostre local, soci de l’Ajuntament, que ens indicà que per raons de seguretat no podem rebre en el nostre local més de 19 persones al mateix temps.

Fou aquest detall que ens va motivar a passar a l’acció i vam ocupar l’11 de juny de 2011 una guarderia de l’ajuntament, tancada i abandonada des de feia dos anys.


Però
el 21 de juny, l’Ajuntament envià un agutzil i ens ordena de desocupar el local, i davant la nostre negativa ens ha denunciat davant Tribunal Superior de Perpinyà per l’ocupació sense dret ni títol. L’Ajuntament demanà la nostre expulsió, i si feia falta amb la utilització de la força pública.


Durant
l’estiu de 2011, tot i l’amenaça, es van dur a terme en aquest local moltes reunions, tallers i permanències diverses, com aquella en suport als *chibanis (jubilats del Magrib) a qui han retirat ajudes i subsidis per haver anat als seus països d’origen, condemnant-los així a una precarietat extrema. També tots els dimecres al vespre es projectava un film, es feia debat i es compartia un sopar col·lectiu.


Aquest
local ens ha permès finalment de respirar, expressar-nos, organitzar i realitzar tot el que no havíem pogut fer fins a avui perquè estàvem confinats en un espai molt reduït.

Varem acollir en el local la marxa d’indignats que venien de la plaça de Catalunya cap a Brussel·les. Varen compartir l’estada amb ells i els oferir ajut logístic per a dormir i menjar als 40 marxaires

Durant el transcurs del Festival Internacional de Fotoperiodisme VISAT, que se celebra anualment a Perpinyà, la CNT 66 va organitzar en el local l’ exposició penjat 4-11/09 “Estiu de 2011, sense VISA per Palestina” en col·laboració amb l’Associació França Palestina, molt visitada per gent ciutadans no habituals al local.

A mitjans d’estiu, la CNT 66 fou convocada davant el Tribunal de Montpeller, quan la majoria de nosaltres ens trobàvem dispersos de vacances, no obstant molta gent ens ha donat suport, i fins i tot companys de la CGT de Girona.

El 21 de setembre es coneix la deliberació, el Jutge, encarregats per l’ajuntament exclusivament per a pronunciar-se sobre l’ocupació, la va declarar il·legal i va ordenar l’expulsió.

Nosaltres, litiguem la injustícia i la discriminació de l’ajuntament que allotja gratis a set altres sindicats del departament, i a una trentena trentena d’associacions, incloent algunes sol·licituds posteriors a les nostres.

Ens vam veure obligats a recórrer davant el Tribunal Administratiu per exposar el greuge que s’està fent als nostres drets sindicals, d’expressió i de reunió.

Desgraciadament el procediment al Tribunal Administratiu és molt lent i haurem d’esperar diversos mesos més abans de saber-ne el final

Però estem decidits i convençuts de la nostre legitimitat i en la lluita pel reconeixement de la nostra representativitat.


*CNT
66.


Versió original en francés.

Un local cest un droit !

Dès 1997, la CNT 66 en Catalogne Nord enverra un premier courrier sollicitant un local à la mairie de Perpignan et depuis 98 renouvelle sans cesse cette demande chaque année pour sentendre dire inlassablement quil nexiste pas de local disponible, plusieurs rencontres auront lieu avec des représentants de la mairie mais toujours pour se confronter à la même réponse négative : pas de locaux vacants. Au fil des ans, la CNT 66 séquipera dun photocopieur, puis dun duplicopieur, dun projecteur, et son local deviendra trop petit pour contenir son matériel, ses adhérents et ses « foutues idées » qui prenaient chaque jour plus de place.

Même les étagères de notre bibliothèque de prêt sont pleines à craquer et ne peuvent plus accueillir les livres, que nous cèdent fraternellement les vieux exilés espagnols, et restent rangés dans des cartons sous la table.

Puis, dans le courant du mois de février 2011 nous recevons une note de notre loueur,lOffice Public HLM, partenaire de la Ville, qui nous signale que pour des raisons de sécurité nous ne pouvons accueillir dans notre local plus de 19 personnes en même temps.

Cest le genre de détail qui fait que la coupe étant pleine et notre local aussi, nous décidons le 11 juin 2011 doccuper une école maternelle du quartier fermée depuis deux ans.

Mais dès le 21 juin, la mairie nous envoie un huissier et nous somme de déguerpir, devant notre refus, nous sommes assignés en référé devant le Tribunal de Grande Instance de Perpignan pour occupation sans droit ni titre et la municipalité demande notre expulsion avec le concours au besoin de la force publique.

Durant lété 2011, malgré cette menace, ont été organisés dans ce lieu des réunions, ateliers et permanences diverses comme celle en soutien aux chibanis (retraités maghrébins à qui on confisque aides et allocations pour avoir fait des séjours prolongés dans leurs pays dorigine en les plongeant ainsi dans une précarité extrême), sest instauré aussi tous les mercredis soir lincontournable repas collectif suivi dune projection de film avec débat houleux garanti.

Lors du passage de la marche des indignés espagnols à Perpignan, une quarantaine partis de Barcelone, nous avons pu leur offrir un repas cuisiné et ils ont pu se reposer, après six heures de marche sous un soleil de plomb, à lombre du grand platane qui trône dans la cour.

Pendant le déroulement du 23e Festival International du Photojournalisme VISA qui se tient chaque année à Perpignan, la CNT 66 a accroché du 4 au 11/09 en collaboration avec lAssociation France Palestine lexposition : « Eté 2011, pas de VISA pour la Palestine » et on a pu voir passer des gens extérieurs au milieu.

Ce local nous permet enfin de réaliser, respirer, exprimer, organiser, nous réaliser ce que nous navions pas pu faire jusquà aujourdhui car confinés dans un espace trop réduit.

La CNT 66 sera convoquée en plein été, lorsque la plupart dentre nous sommes éparpillés par les vacances, pourtant nombreux sont ceux qui viendront nous soutenir devant le Tribunal, de Montpellier et même des camarades de la CGT de Gérone.

Le 21 septembre le délibéré est connu, le Juge saisi par la mairie exclusivement pour se prononcerLors du passage de la marche des indignés espagnols à Perpignan, une quarantaine partis de Barcelone, nous avons pu leur offrir un repas cuisiné et ils ont pu se reposer, après six heures de marche sous un soleil de plomb, à lombre du grand platane qui trône dans la cour.

sur loccupation, la déclarera illicite et ordonne lexpulsion.

Nous, nous plaidons linégalité de traitement de la mairie qui héberge gratuitement sept autres Unions départementales de salariés et une trentaine dassociations, dont certaines des demandes dhébergements ont été postérieures aux nôtres.

Nous avons été contraints dintroduire un recours au Tribunal Administratif pour exposer latteinte qui est faite à notre droit syndical, dexpression, de réunion.

Malheureusement la procédure au Tribunal Administratif est très lente et nous allons devoir attendre encore plusieurs mois, avant quelle aboutisse.

Mais nous sommes déterminés et convaincus dêtre dans nôtre légitimité et dans un combat pour la reconnaissance de notre représentativité.

CNT 66.

Nota informativa de la CGT de Girona.

Una sentència judicial decreta l’expulsió de la CNT-66 del local que havia okupat a Perpinyà

La sentència final en el procediment judicial per l’okupació d’un local a 13 rue des Troubadours per a seu de la federació local de Perpinyà de la CNT-66, a la Catalunya Nord, s’ha conegut el 22 de setembre.

La sentència dictamina l’expulsió, no donen dates però pot ser imminent. La condemna econòmica són 700€ per al lloguer de setembre, 150€ mes per a despeses de tramitis i 900€ per a indemnitzar les despeses de l’advocat de l’ajuntament.

Comunicat de la CNT-66 davant la sentència d’expulsió

Després de més de tres mesos d’ocupació d’un local buit al centre de Perpinyà, la sentència implacable ha caigut. Tot i que el jutge no accepta totes les peticions de l’Ajuntament de Perpinyà, ordena l’expulsió de la CNT sense retards ni en el pagament ni en l’evacuació del local.

Legalment és pràcticament impossible obtenir un altre resultat, ja que hem estat considerats com a ocupants sense dret ni títol.

No obstant això, la nostra sol.licitud d’adjudicació d’un local sindical a l’alcalde de Perpinyà, és i segueix sent legítima, però és el Tribunal Administratiu qui té jurisdicció per a decidir sobre la nostra lluita en la que portem ja tretze anys, una lluita que seguirà endavant d’altres formes.

CNT-66

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!