Entrevista a Víctor Cànovas, el talp de la MAT i activista destacat de les lluites socials a Girona

Neix a Cobatillas, Múrcia, l’any 1981. Va viure uns 25 anys a Santomera. Des de fa 5 anys resideix a a Catalunya, ara a Fellines, amb altres joves.

 En Víctor és un bon amic, un bon militant, sempre disposat a participar a les mogudes que es presenten. Es multifacètic Tan aviat està de disjokei en les festes alternatives, com de cuiner en un sopar solidari, com intentant impulsar la biblioteca “Isabel Vila” de les comarques gironines, com en les altres activitats que ens explica en l’entrevista.

En Víctor va decidir enterrar-se per a retardar la construcció de la torre a la vora casa seva. Ell puntualitza sempre que és una acció d’equip, però bé, tot i que és veritat, és ell el que decideix enterrar-se i jugar-se-la per tal d’oposar-se a aquestes autopistes de la mort i conscienciar a la gent dels danys irreversibles sobretot per a la salut i ambientals. Víctor és un lluitador i resistent d’una causa justa.

Aquests primers dies de març, ja feta l’entrevista, s’han fet concentracions, manifestacions i accions a Girona contra la MAT.

Com et vares conscienciar políticament?

La meva consciencia política va venir al començar a sentir rock en roll. I concretament la música punk: Al sentir les lletres de la “polla records”, “escorbuto”, “cicatriz”, etc. Aquesta música m’arribava pels amics del poble. Fou un descobriment. En el meu poble em vaig comprometre políticament gràcies a dos col·lectius que vam crear: el col·lectius Sunbay i l’altre l’associació Innuendo. Amb aquest col·lectiu fèiem un fanzine que es deia La Fragua. Aquest fanzine va arribar a tenir format de diari. Gracies a la militància en aquells col·lectius vaig conèixer gent de Múrcia, que eren de la CGT i altres de la CNT del sindicat de Lorca. Tot això em va influenciar. I vaig prendre consciència de com estava el món.

I com està el món?

Està fet un desastre! Veiem com està controlat per quatre que fan el que els dóna la gana

Quins motius et van animar a venir a Catalunya?

Gràcies al moviment de “Podem viure sense capitalisme”, creat pel grup de l’Enric Duran i que desprès van muntar la Cooperativa Integral Catalana. Gràcies a les publicacions Podem, Crisi, que van arribar a Múrcia em vaig començar a interessar pel tema del decreixement i vaig pujar a Barcelona a unes jornades que es feien a Can Masdeu i em vaig posar a treballar amb ells en la campanya de “podem viure sense capitalisme”. Això ara fa 5 anys. Estava a l’atur i tenia uns estalvis. Vaig venir.

I el català com és que el parles i escrius tan bé?

Sóc murcià però el meu poble està tocant Alacant i a 30 kilòmetres ja parlaven valencià i teníem influencies d’aquesta televisió que acaben de tancar, canal 9. Ja tenia una arrel, un bagatge i al arribar aquí ja el comprenia.

Com a responsable de comunicació de la Intercomarcal de la CGT de Girona, què estàs fent?

Sóc el responsable d’aquesta secretaria. Porto la Web, envio els comunicats. Participo en la redacció dels comunicats i informacions i activitats de les diferents secretaries i seccions sindicals.

Com vares arribar al càrrec de Secretari de comunicació?

Sóc secretari de comunicació perquè l’anterior, en Michel va morir, el vam perdre. Era una persona que portava molt bé el tema de comunicació i malauradament ara fa dos anys ens va deixar. Com jo ja portava el bloc i feia funcions dins d’aquesta secretaria, va influenciar per a que els companys m’escollissin per ocupar el càrrec de secretari de comunicació.

Què has aportat de nou?

Continuo la feina del Michel. He reactivat el bloc que estava una mica abandonat i procuro estar al corrent del que passa. I comunico la informació als afiliats, al menys un cop per setmana.

En què et trobes militant ara mateix?

Doncs apart de la CGT, participo a l’assemblea No a la MAT de Girona, en el grup antirepressiu de Girona, a la distribuidora i editorial de material llibertari Logofobia. També col·laboro en el portal de comunicació de recent creació a Girona i faig a Ràdio Bronka el programa Logofobiks que s’emet cada divendres de 4 a 5 de la tarda.

En què consisteix aquest programa?

Consisteix en realitzar entrevistes i donar veu a les lluites socials de Girona. Amb aquest programa procuro que es sàpiga que passa en aquest territori dins del moviment anarquista i del moviment social en general. Per exemple, al nostre programa ha passat la gent del bloc de Salt, o millor dit, nosaltres varem anar al bloc de Salt a fer des d’allà el programa. Ha passat la gent de l’assemblea de suport a la Núria Pòrtulas, la Núria Bazaga que és l’actual secretària de Gènere de CGT, les companyes del centre social Okupat Kan Kolmo, en Rubén Carrasco que parla cada vegada que surt un número de “La Soli”, companyes de l’Assemblea “No a la MAT” de Girona, els companys encausats per la vaga del 14 de novembre del 2012. Bé, i tu també has passat pel programa. Cal dir també que a la segona part del programa en Miquel Dídac Pinyero cada divendres ens fa una crítica dels llibres que Logofòbia exposa a la seva parada.

Parla’ns de Logofòbia

Ara mateix la veritat és que estem passant per un temps de canvis. No tenim molt clar el nostre futur. Logofòbia va néixer fa 18 anys a València. Un grup de joves d’aquesta ciutat amants del punk i de l’anarquisme, van començar a moure cintes i fanzines. Després amb el temps la distri es va moure a Barcelona i va començar a distribuïr a part de música i fanzines també llibres.

Més endavant hem fet alguna edició i coedició com Perspectivas Antidesarrollistas de Miquel Amorós, Los despojos del Espectáculo, Recull de texts breus d’en Bakunin, El Retorno de los Weichafe que és un documental sobre los maputxes realitzat pel nostre company i amic Gonzalo Mateos Benito, el disc d’Elektroduendes, i el nou llibre d’en Pedro García Olivo “Cadáver a la intemperie”.

Per què no a la MAT”?

Perquè és un negoci capitalista dels grans lobbies amb l’Unió Europea, l’Estat Espanyol, la Generalitat i en en res beneficia a la ciutadania. No a la MAT perquè és un engany: ja s’ha demostrat que l’objectiu no és el que ens varen anunciar. Aquí a Girona es deia que era per a poder fer funcionar l’AVE, però ja s’ha demostrat que és per a la venda dels excedents d’energia que hi ha a Espanya.

En que és perillós per a la gent?

Com ja han dit organitzacions com la OMS (Organització Mundial de la Salut) crea càncer, leucèmia… O sigui, malaties que són mortals.

Com us heu organitzat?

Ens hem constituït com assemblea. L’assemblea és de recent constitució. Es va constituïr al conèixer a la gent de Fellines.

Qui la forma?

Està formada per gent de diferents punts de Girona contraria a la MAT i sobre tot per veïns i veïnes de la zona de Fellines i Viladasens.

Quines accions heu fet fins ara?

Com l’assemblea és de recent creació, podem parlar del que s’ha fet des de l’agost cap aquí. A Fellines es va fer una acampada que va acabar en la okupació del mas Castelló, mas que ja ha sigut desallotjat i que es troba també a prop de varies torres. S’han fet talls de carreteres. S’han penjat pancartes a diferents torres. I l’acció més important és la que es va realitzar el passat 8 de gener.

En aquesta mateixa localitat una persona es va embidonar dins d’un cotxe soterrat tot just on va la torre nº66.

Eres tu aquesta persona, no?

Doncs si, era jo.

Per què vau fer aquesta acció?

Perquè és un dany contra la salut, perquè és un atemptat ambiental i perquè aquesta torre es troba menys de 100 metros de Can Planelles, el mas que es troba al costat de la torre. Degut a que per les vies legal s’ens està fent poc cas, varem decidir passar a l’acció directa. En aquest cas, una acció directa no violenta. Aquesta torre es troba a uns 34 metres de la casa i els cables un cop estiguin posats es trobaran a uns 20 metres. Red Elèctrica d’Espanya i la Generalitat en el seu moment van acordar que la línia no passarà a menys de 500 metres d’un nucli habitat, ni a menys de 100 metres d’un habitatge aïllat. Aquest acord en el cas de Fellines i més concretament en el cas de Can Planelles s’incompleix per tot arreu. Del poble passa a menys de 250 metres i del mas com ja he dit abans a menys de 20, un greuge per al dia a dia i la salut de les persones viuen per la zona.

Quina repercussió ha tingut?

Aquesta acció conjuntament amb la consulta popular de Santa Coloma ha tornat a posar la MAT a sobre la taula. Des de diferents mitjans de comunicació de Girona es deia que contra la Mat no hi ha res a fer, que ja està feta. Doncs s’ha demostrat que això era completament fals, que encara hi ha molt a fer i que continuarem lluitant fins que s’aturi aquest projecte. Cal dir que gràcies a aquesta acció, el tema de la MAT ha sortit a tots els mitjans de comunicació de l’Estat. A nivell de Girona ha fet que diferents col·lectius contraris a la MAT es tornin a reunir.

Hi ha agut represalies, repressió policial?

Doncs, com tota acció contra els interessos del capital ha tingut la seva ració de repressió. A resultes d’aquesta acció 6 persones ens trobem imputades. Tres varen ser detingudes i les altres tres ens trobem a l’espera d’anar a declarar davant del jutge el proper dia 26 de març. A cinc persones se les imputa danys, amenaces, atemptat a l’autoritat… i a mi se m’imputa coaccions i desordres públics.

Cal dir que l’acció de Fellines fou pacífica, però els mossos van carregar als veïns i militants contra la MAT provocant nombroses contusions i 2 braços trencats. Apart varen tenir dues hores segrestades les persones que viuen al mas que es troba al costat de la torre. Aquesta repressió demostra que per sobre de les persones es troben els interessos dels grans lobbies i les multinacionals.

Com és que t’imputen desordres públics si et trobaves al mig d’un camp privat?

No s’entén, ja que em trobava embidonat sota terra dins del cotxe sense poder moure’m i, com bé dius tu, dins d’una propietat privada. Per tant no ho entenc.

Aturar l’obra un dia val la pena?

Veient que aquesta acció com ja comentava ha tornat a posar en boca de molta gent la MAT, trobo que si que val molt la pena.

Heu rebut mostres de solidaritat?

Hem rebut moltes mostres de solidaritat de tot l’Estat i de fora. Per exemple, uns amics del meu poble, que es van assabentar de l’acció per la tele, han creat una caixa de resistència per a solidaritzar-se també amb mi i amb la lluita de la MAT.

Quines despeses teniu i com porteu el cas?

El cas ens ho porta el grup antirepressiu de Girona. Es va crear fa uns 4 anys per poder dur casos repressius. I bé, ara mateix tenim la denuncia de la empresa que fa els forats dels fonaments, GAROC i demana una compensació de 14 500 euros per unes tanques a terra i un vidre de la pala del tractor i un dia sense treball d’uns quants obrers.

Compensacions abusives per unes tanques a terra. Heu investigat aquesta empresa, qui la dirigeix?

Ho hauríem de fer. És una empresa de Ciudad Real. Tots els treballadors són llatinoamericans, equatorians, xilens, i els caps són espanyols, per dir-ho d’alguna manera. Reflexa la precarietat laboral que patim. Porten treballadors de fora que els surten més barats que els d’aquí.

Com analitzes la informació dels mitjans de comunicació oficials sobre l’acció?

Per una banda, hi ha el cantó positiu: han donat a conèixer que la lluita contra la MAT està viva. Però per l’altra banda, ho veig malament perquè es van centrar molt en la meva persona quan era un treball d’equip, deixant a una banda el perquè d’aquesta acció.

Com veus l’entrevista teva en TV-3 com a protagonista de l’acció? Vares denunciar als mossos i al bomber de Banyoles per la actuació irregular i repressiva. A la entrevistadora li va costar tallar-te. Mirant el vídeo surts ben parat. I a més, ho aprofites per convocar en directe per TV-3 una roda de premsa.

http://www.youtube.com/watch?v=WQRYnieDw3U

Trobo que si els mitjans et donen cinc minuts per parlar, s’han d’aprofitar per denunciar els abusos i les irregularitats.

Tu que ets de Múrcia , com veus la independència a Catalunya.

Com anarquista penso que si un poble es vol independitzar, s’ha d’independitzar. A les clares es veu que aquí a Catalunya hi ha un idioma, una cultura , unes formes de ser que son d’aquí. Quan vaig venir a Catalunya., a Girona, notava que Catalunya no era Espanya, que era un altre país, al menys en els cercles que em movia. Ara bé, quina independència? La independència econòmica d’Artur mas? dons no. Hauria de ser total. Si la independència no comporta trencar amb el capitalisme, jo no la vull.

Què penses de la Monarquia?

Que és una institució obsoleta que ens està costant molt diners que podríem estalviar. En temps en els que l’educació pública, la sanitat, serveis socials… estan patint retallades, una de la coses que podríem estalviar-nos és tenir a uns paràsits que no fan res de profitós i viuen dels nostres impostos.

Projectes per aquest any

Seguir lluitant contra la MAT i trobar feina. Reactivar un projecte que fèiem cervesa casolana i continuar treballant pel sindicat.

I com va la CGT?

Ara mateix tenim varis conflictes laborals oberts. Per exemple, el conflicte amb la tenda Belros de l’Espai Gironès que porta varis mesos sense pagar-li a una companya que es troba de baixa. També hem encetat un cicle de xerrades de formació sobre les pensions, l’atur, les nòmines, les retallades… Estem augmentant el nombre d’afiliació però no el de militància, cosa que és per a organitzar un debat seriós.

I pel proper Congrés a Catalunya què prepareu?

Em sembla que la secretaria de jurídica es vol presentar per a Catalunya. La nostra assemblea per preparar el congrés la tenim el proper 24 de març. Fins aquest dia no sabem ben bé si portarem alguna ponència a aquest congrés.

Qualsevol pot fer una ponència?

Qualsevol afiliat pot presentar una ponència i quan més gent li doni suport millor.

Tu què creus que s’hauria de canviar, què presentaries?

Hi ha una carència molt gran de jovent, tema que ja va sortir en el Congrés de la Corunya. També un altre tema que s’ha de tractar i canviar és el tema de les subvencions. Jo sóc contrari a que la CGT en rebi. Si ens declarem autogestionaris, hem de ser autogestionaris. No podem dir que som autogestionaris i a l’hora rebre subvencions. També intentaria arreglar els conflictes interns que hi ha entre les diferents ideologies.

Però aquestes subvencions no condicionen al sindicat. És un opció tàctica, i revocable, com veiem.

Em penso que no tenen per que condicionar la funció del sindicat, però poden arribar a ser perilloses. Si que és veritat que per a que els diners de les subvencions se’ls quedin els sindicats grocs, ens els quedem nosaltres, però recalco que és un tema perillós i ha creat divisions.

Què penses de les divisions dintre de l’anarcosindicalisme?

Penso que han destrossat el moviment anarcosindicalista. Aquestes diferencies que venen ja de lluny, del 84, com a jove que no va viure el començament d’aquestes diferències et torno a dir que penso que fan mal tant a l’anarcosindicalisme com a l’anarquisme en si. No fa més que mal i dany. Jo estic a CGT com podria estar a la CNT. Les divisions no les entenc ni les comparteixo.

Aquesta divisió haurà d’acabar, cedint uns, cedint altres, o cedint els dos. Mentre que les velles glòries estiguin vives, aquest conflicte no acabarà.

Com veus la situació actual de crisi?

Aquesta crisi és un invent per a que la gent treballi més per menys diners i accepti condicions d’esclavitud. Sols serveix per imposar les retallades i per a que els rics siguin mes rics.

Això en algun moment haurà d’esclatar. Ara mateix estic veient com companys i companyes de diferents lluites estan acceptant treballar per sous ridículs.

Quina alternativa veus?

Doncs una bona alternativa és la CIC (cooperativa integral catalana). És crear cooperatives de treball com feia la CNT en els seus bons temps. Que des del propis sindicats que per a mi són referent CGT i CNT ajudin o creen cooperatives per a donar treball a la gent que es troba a l’atur.

Quin és el llibre que més t’ha influenciat?

N’hi han varis, però el llibre que a mi més m’agrada recordar és l’Eco de los pasos, la biografia de Joan Garcia Oliver. El vaig llegir quan no tenia clar cap a quina ideologia política d’esquerres adherir-me. Aquest llibre em va decantar i reafirmar cap a l’anarquisme. També m’han influenciat molt la biografia d’en Cipriano Mera i els escrits del Miquel Amorós.

Quin és el teu lema de vida?

Lluitar, lluitar i lluitar.

Per a saber-ne més sobre les activitats d’en Víctor Cànoves:

Entrevista als matins de TV-3:

http://noalamatgirona.wordpress.com/2014/01/15/video-de-els-matins-de-tv3-entrevista-a-victor-canovas/

Sobre l’acció a Fellines: https://www.youtube.com/watch?v=3C083mFvJbI  https://www.youtube.com/watch?v=lZbkc_tSWKg

El bloc de la CGT Girona: cgtgirona.blogspot.com

Les entrevistes que fa radio Bronka: http://www.ivoox.com/podcast-podcast-logofobiks_sq_f152278_1.html

L’editorial i distri Logofia: http://logofobia.wordpress.com/

Portal comunicació comarques gironines: http://ariet.cat/

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.