Prendre la paraula

jordimartifont

3 d'octubre de 2007
1 comentari

Ple sobre el finançament de la revista ‘Catalunya’ de la CGT

El proper dissabte, la CGT de Catalunya celebra un Ple de sindicats per tractar el tema de com financem la revista "Catalunya" (www.revistacatalunya.cat) seguint el projecte que va sortir del Congrés de Sant Joan Despí. Tot i que a CGT no hi ha col·lectius constituïts com a tals, la revista la fem entre 13 persones membres del Col·lectiu Catalunya, del qual jo en sóc el coordinador. Si desplegueu el l’entrada podreu llegir la ponència que hem presentat explicant com estan els comptes actuals de la publicació. Seria un informe de gestió però que hem preferit presentar com a ponència per tal que arribés a tota l’afiliació. El cartell que acompanya és de Fontseré i anuncia la publcació del primer diari en català de la CNT el 1937, el "Catalunya", que en la seva vuitena època i en format de revista mensual és la que fem nosaltres ara. (Continua)

Ponència per al Ple Ordinari de la CGT de Catalunya del 6 d'octubre de 2007

SITUACIÓ ACTUAL DEL "CATALUNYA"

A partir del treball realitzat pel Col·lectiu Catalunya, encarregat de confeccionar el periòdic mensual de la CGT de Catalunya durant els últims anys, el "Catalunya" s'ha consolidat plenament com a publicació, esdevenint un referent no tan sols dins la CGT sinó en el conjunt dels moviments socials de Catalunya.

En aquest sentit, el "Catalunya" té una tirada de 10.000 exemplars, i a més d'arribar, conjuntament amb el "Rojo y Negro", a una part important dels afiliats i afiliades de la CGT de Catalunya, arriba també a un ampli llistat de col·lectius, ateneus, casals, centres socials, revistes, biblioteques i activistes socials i culturals de tot Catalunya i la resta de l'Estat espanyol. A més, s'ha consolidat un grup estable que es reparteix i porta a terme les diferents feines que comporta cada més la confecció i distribució de la revista: maquetació, redacció, correcció, continguts, distribució, bases de dades, etc.

Pensem que el "Catalunya" és una eina necessària per a la CGT i imprescindible per fer arribar les nostres propostes i activitats al conjunt dels sindicats i de l'afiliació, així com als moviments socials que actuen al nostre país, i considerem que s'ha aconseguit plenament l'objectiu de que la CGT de Catalunya disposi d'una publicació de qualitat en format paper, i des de fa un temps, també a internet. Una organització com la nostra necessita uns mitjans de comunicació ben realitzats i amb una amplia difusió, i el "Catalunya" juga actualment un paper important en l'entramat comunicatiu del sindicat.

Cal que es compleixin els acords dels congressos de la CGT

Els acords adoptats per la CGT de Catalunya en els últims congresos realitzats a Manresa i Sant Joan Despí remarcàven la necessitat de que la publicació arribi a tots els afiliats i afiliades. Així, en els acords aprovats sobre el "Catalunya" en el congrés de la CGT de Catalunya realitzat a Sant Joan Despí el desembre de 2005, es deia: "El Catalunya ja arriba gairebé a tota la militància de la CGT de Catalunya, però cal superar el "gairebé" i arribar a tots i totes".

En aquest sentit hem avançat molt, el "Catalunya" acompanyat del "Rojo y Negro" arriben a la majoria de l'afiliació, però encara hi ha massa afiliats de la CGT de Catalunya que no reben la revista del sindicat, i un grup significatiu de sindicats que segueixen sense contribuir a que els seus afiliats el rebin.En concret, els afiliats dels següents sindicats no reben el Catalunya i el Rojo y Negro: Hosteleria Barcelona, Neteja Barcelona, Químiques Barcelona, Espectacles Barcelona, Barcelonès Nord, Castellar del Vallès, Mollet, Correus Barcelona i una part de Manresa. Númericament, si agafem les cotitzacions dels diferents sindicats per als últims comicis confederals, representa que uns 2000 afiliats no reben el periòdic, amb l'incompliment d'acords que això representa, a més de dificultar l'autofinançament de la publicació.

Com es distribueix la tirada actual del "Catalunya"?

Agafant com a referència el número de juliol, els 10.000 exemplars es distribueixen de la següent manera:

-7935 en enviaments a domicili als afiliats i afiliades

-635 en paquets als locals dels sindicats

-250 a la Secretaria de Comunicació

-275 en paquets a locals de col·lectius

-870 en enviaments a revistes, organitzacions, col·lectius i biblioteques

Quin és el cost del "Catalunya"

Actualment, el preu que es paga per cada exemplar del "Catalunya", segons l'increment acordat en plenària confederal de 20 de gener de 2005, és de 0'22 ?, repartit aproximadament segons la proporció de 1/3 que paga el Comitè Confederal de Catalunya i 2/3 que paga la Federació Local o Comarcal, si es tracta d'un sindicat sectorial aquests 2/3 es reparteixen la meitat per la Federació i la meitat pel Sindicat.

Si mirem, per exemple, les despeses del "Catalunya" per a l'any 2006, tenim que els 10 números publicats van suposar un cost de 20436 ?, sent la part més important d'aquest cost les despeses d'impressió que representaren 17220 ?. Pel que fa als ingressos, corresponents bàsicament als 0'22 ? que paguen els Sindicats i el Comitè Confederal, aquests van ser de 17376 ?. Això vol dir que el "Catalunya" va suposar un dèficit d'uns 3000 ? l'any 2006.

Conscients del dèficit que venia arrossegant el periòdic d'anys anteriors i de que aquest deficit s'aniria incrementant, des del Col·lectiu Catalunya vam proposar en la plenària realitzada a Manresa el 12 d'abril de 2006, que es realitzés urgentment un Ple per a tractar del "Catalunya" i el seu finançament, un Ple que demanàvem tingués lloc durant l'any 2006, per tal d'aconseguir frenar el dèficit existent i evitar que encara s'incrementés més. En aquesta plenària, a la qual només van assistir 5 sindicats, es va acordar però, per una majoria de 3 sindicats contra 2, posposar aquest ple fins a l'octubre de 2007. La Secretaria de Finances ha xifrat en el seu últim informe el dèficit del Catalunya en més de 15000 ?.

Cal remarcar també una altra qüestió. Si els 2000 afiliats que no reben el "Catalunya" l'haguessin rebut, i tenint en compte que els costos en rotativa d'imprimir 2000 exemplars més són mínims, això hagués suposat un increment d'ingresos de forma que el "Catalunya" durant l'any 2006 no hagués tingut cap dèficit. Entenem doncs que l'actitud d'aquests sindcats de que la seva afiliació no rebi la revista també contribueix a incrementar el dèficit existent.

Pel que fa a les previssions econòmiques per a l'any 2007, que pensàvem que repetirien més o menys l'esquema de l'any 2006, aquestes s'han vist agreujades per un increment brutal en els costos de franqueig de Correos, un increment que no teníem previst i que suposarà incrementar encara més els números vermells. Aquesta despesa de franqueig de Correos, corresponent als enviaments realitzats a col·lectius, revistes i biblioteques, el Comitè Confederal estatal es va comprometre a assumir-la, de la mateixa forma que assumeix el cost dels enviaments als afiliats, però no ho està fent, per tant s'hauria de solucionar també aquesta situació.

A partir de tot això que hem exposat, és evident que cal incrementar el preu del "Catalunya" adeqüant-lo al seu cost real i que cal fer efectiu que tota l'afiliació rebi el "Catalunya".

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!