Agafada al vol

Som les paraules que diem

19 d'agost de 2016
0 comentaris

Rafal

Mirar un paisatge ens transporta al passat. En alguns paratges del nostre territori encara inalterats pels interessos turístics, es poden endevinar els orígens de l’economia i de l’organització social de la gent que ens ha precedit. De fet, escoltar amb els ulls és una font inesgotable d’informació.

A les comarques del sud de Catalunya costa trobar velles edificacions de grans dimensions. Les pedres es combinen en discretes construccions en consonància amb els bancals estrets que les circumden. Pels costers de les muntanyes poblades d’oliveres, garrofers i ametllers, ni rastre de magnificència. Però la pedra seca fa possibles cisternes de pastor, casetes de pagès i màrgens arrapats a l’orografia que embelleixen el panorama.

Aquí no trobem masies de tres plantes. Just petits refugis per pernoctar durant el temps de les collites o per tacar-hi el bestiar i poca cosa més. Les casetes no són un diminutiu per a nosaltres; aquest nom designa un espai característic: “Casa destinada a alberg o recer de guardaboscos, guardaagulles, burots, etc., o a habitar-hi durant la temporada de certes feines”, tal com recull el DIEC2. I, per pal·liar-ne l’estretor, arreu s’hi annexaven rafals.

Rafal és, per tant, una peça habitual del nostre entorn i de les nostres converses. I també apareix al diccionari normatiu amb el sentit de “Cobert sostingut per pals o per pilars, adossats o no a una façana, a una paret, especialment el que és construït davant el portal o el terrat d’una casa per tal de guardar de la pluja o del sol”. A més, fa gràcia descobrir que és una paraula que ens va arribar de l’àrab raff  (‘canyís’, ‘cornisa’), segons el DCVB.

La nostra arquitectura disseminada era, temps enrere, austera i discreta. Sense comoditats, però perenne. Per això, parlem encara dels rafals.

Autor de la fotografia: Antonio Montserrat

Barandat
06.09.2016 | 12.04
Nàixer
18.05.2016 | 7.31
Requesta
08.12.2016 | 7.29

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.