Agafada al vol

Som les paraules que diem

27 d'octubre de 2013
0 comentaris

Cabdells

Passejant pels carrers comercials és possible tornar a veure disseminats aparadors amb filaments de colors, gruixuts, primets, vistosos o rústecs. Sembla que ha tornat el gust per les manufactures, que ja no són cosa només de iaies vagaroses.

Si tenim mosses joves i modernes interessades a fer mitja, tornen a circular les madeixes, els ganxets, les agulles, el punt d’arròs, el punt de cadeneta, el punt dret, el punt revés… Paraules que s’envolen altra volta perquè tornen a ser útils i designen conceptes compartits.

Benvingut retorn del vocabulari de labors, doncs. No l’havíem perdut de vista del tot, però. Perquè el gastàvem encara en frases fetes, com la que avui m’ha dit ma mare:

– Si em faig cabdells, no em puc adormir.

Què ens diuen els diccionaris de Fer-se cabdells? El Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans recull cabdell com a embolic, amb aquest exemple: No et facis tants cabdells! En canvi, al Diccionari Pràctic i Complementari trobem aquesta accepció que ens sembla més exacta: Idea que dóna massa voltes pel cap. | SIN: Mania, obsessió, revidea (Men). || Ex: Hi ha coses que no les hi expliquem perquè ella se’n fa cabdells.

També tenim ben vigent encara alguna altra expressió del camp de les filatures que engrandeix l’expressivitat de la nostra llengua: Embolicar la troca, en el sentit de complicar les coses.

Els cabdells, les madeixes i les troques són fa o no fa el mateix. Però els cabdells han estat més prolífics: ens han donat cabdellar i descabdellar, que continuen al nostre servei.

Cada dia es descabdellen fils de les trames corruptes. Assistim al discurs d’un eminent orador que descabdella el seu raonament magistralment. Es descabdellen malentesos quan algú parla clar.

I ens sorprèn gratament que tinguem entre nosaltres algú que és capaç de cabdellar les seves idees per regalar-nos la frase més memorable de la setmana: “Les lleis no poden ser cadenes que impedeixin somnis”.

L’ha dit un filòsof, un poeta o un fiscal en cap destituït per defensar la llibertat?

Fotografia de Ferran Moreno

Baluerna
24.11.2013 | 7.50
Raïls
13.03.2018 | 10.45
Perdulaga
17.04.2020 | 7.54

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.