Agafada al vol

Som les paraules que diem

1 de gener de 2022
2 comentaris

Baralluga

Si el vuitanta per cent del nostre cervell és aigua, on es deu embotir la singularitat de cadascú? En quin amagatall minúscul guardem el que ens distingeix dels altres? Realment se sustenta en alguna matèria orgànica allò que fa que els que ens tracten ens coneguen? Som només aquella engruna distinta, en essència?

Fa poques hores que hem estrenat any. Una vegada més, un episodi estrany per a molts de nosaltres: separats dels que voldríem tindre a la vora. A la família, quatre dels que érem a taula per Nadal hem caigut atrapats en les sarpes del virus. Així doncs, he passat l’últim dia del 2021 i començo el 2022 tancada en una habitació, llegint i mirant la tènue claror del dia retallada en el marc de la finestra. Alguna de totes les onades ens havia d’engolir. Més val aquesta.

Anit em vaig menjar el raïm sola; sense córrer, perquè tampoc no sentia les campanades. I em vaig entretenir a llegir Twitter i vaig conversar amb les persones que em trucaven virtualment a la porta per a dir alguna cosa més que “bon any”. Com ens agrada aquesta sensació de vincle amb els altres que et proporciona un aparell tan petit com el mòbil, veritat? D’aquí ve que ens haja canviat tantes dinàmiques del nostre món quotidià. Tapa forats. Però en destapa d’altres. Parlem amb els de lluny i, paradoxalment, deixem de parlar amb els de prop. En tot cas, les xarxes són uns espais interessants d’observar. Ens hi movem com barallugues: girem i girem i al nostre voltant creem contactes que ens desplacen de l’òrbita o que ens fan aturar momentàniament. Som barallugues que busquen un redol per a brillar un instant enmig d’un escenari compartit per totes les altres que també es regiren pel mateix espai. Som tan semblants els uns als altres en el fons!

Es nota que aquí puc escriure com vull. He fet servir la paraula baralluga tot i que sé que no és normativa. La recull el DCVB, com a sinònima de baldufa en el dialecte tortosí (Gandesa, Calaceit, Tortosa) i ens aclareix que etimològicament és una alteració per metàtesi de ballaruga, que sí que apareix al DIEC2. Permetre’ns escriure com volem representa un luxe, segons com t’ho mires. Estem en una situació precària que ens fa témer que ens puguem equivocar d’estratègia però diria que aquest blog acull lectors tocats per un amor incondicional a la llengua, encuriosits per maneres alternatives de mirar la realitat a través de les paraules.

A més, com que aquest serà el primer apunt de l’any, farem un gest excepcional. Hi transcriuré un dels poemes que vaig escriure fa uns mesos i que conté aquesta paraula tan particular.

Entusiasme

Tapa’m els ulls.
Giraré com una baralluga. Amb l’eix plantat en terra, en un forat minúscul, a recer dels límits.
Esquivaré ingràvida aquesta orografia abrupta.
Seré il·limitadament veloç. Obviaré el desgast cinètic. Fiu, fiu!
Sabré què hi ha més enllà de la bena que em mantindrà a les fosques. Ho sentiré. Hi podria topar.
I triaré sostenir-me sobre la punta intrèpida. Zas, zas!

Del remolí imperceptible del meu voltant, s’envolarà un airet animós.

Als ulls, [sense filtres] la claror.

Segurament, desitjar-nos que tinguem bon any i que passen coses que anhelem deu tindre algun sentit pràctic. No afirmaré que funciona com un clam que altera l’ordre de l’univers però, si tanta gent ho fa, es deu basar en alguna veritat empírica. En realitat, els desitjos positius ens beneficien. Ho sabem. Que tingueu un 2022 ben favorable i, de passada, llarga vida a les engrunes que ens fan únics!

Fotografia: Enrique Calabuig

Botern
10.03.2017 | 7.13
Bufats
21.03.2016 | 11.53
Guanacaste
30.07.2022 | 6.10

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

    1. Tu no ets una lectora anònima per a mi però sí que estic agraïda que, entremig de tantes i tantes coses que es publiquen, unes quantes persones tingueu ganes de llegir regularment aquest blog.

      I us en dono gràcies! I una abraçada coral!

      Teresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.