Agafada al vol

Som les paraules que diem

27 de febrer de 2016
0 comentaris

Atzembla

El cervell humà és com l’univers. Està en expansió constant. Com hi cabrien, si no, tantes idees, tants records i tantes paraules? No parem mai d’aprendre, d’acumular experiències, d’incorporar paraules o fins i tot d’afegir llengües al nostre repertori personal. I, per si fos poc, som capaços també de fer ressuscitar ombres del passat que havíem perdut sense consciència d’haver-les perdut.

I una altra vegada ha passat. Fa poquet, he recobrat inesperadament una paraula. A Twitter diuen que acaba de sortir l’últim disc d’Atzembla, un grup de punk rock de l’Horta Nord. I malgrat que no n’he sentit a parlar mai, m’aturo davant d’aquest nom tan peculiar.

Vet aquí: atzembla és una ombra que tenia guardada a les golfes del meu diccionari mental. Potser no sonava ben bé així; era més aviat “enzembla”. En tot cas, ma iaia la gastava sovint i, malgrat tot, només sabria dir que era una expressió per advertir que t’havies d’espavilar.

Ai, atzembla! Que no ho veus, que t’enganyen?

Als diccionaris¹, aquest nom femení té el sentit únic de bèstia de càrrega. I a cap obra no hi apareix com a adjectiu amb valor de “persona poc viva”, però ja sabem que hi ha vida més enllà dels diccionaris. Gràcies a ells, però, ens arriben informacions que se’ns escaparien als parlants comuns: per exemple, que prové de la forma àrab az-zāmilaamb el mateix significat.

Gràcies al retrobament fortuït amb aquesta paraula, ara ja sé que els músics d’Atzembla escriuen lletres tenaces i projecten convenciment amb els sons rics i plens de la trompeta i la dolçaina. Per tant, la tria del seu nom propi més aviat deu voler incitar a no acceptar la submissió que representa viure com una bèstia de càrrega. Es presenten amb l’antítesi de les seues proclames. Juguen amb la simbologia de les paraules. No hi ha cap manera més potent per fer reviure una baula perduda de la nostra cadena lingüística, veritat?

Salut i llarga vida als cors armats!

1. DIEC2, DCVB, GDLC i DNV

 

Borraines
27.12.2014 | 12.34
Galatxo
02.10.2013 | 6.40
Contemplat
16.07.2020 | 7.37

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.