Agafada al vol

Som les paraules que diem

30 de desembre de 2018
0 comentaris

Aigualera

La precisió té valor en el món d’ara. Les estadístiques, els valors borsaris o els pressupostos es basen en  xifres rigorosament calculades. En sentit contrari, ens estem perdent sinònims que carregen detalls finíssims; mirades que descriuen una realitat de contorns exactes.

Som a l’hivern. Les nits són llargues i humides. Quan despunta el dia, es retira la boira invisible de damunt de les viles. Tot goteja. Els capots dels cotxes ens parlen del fred que han passat durant les hores de foscor. L’aigualera que els cobreix ho delata. M’hi he referit diverses vegades últimament i sempre que soc en territori no ebrenc qui ho sent se n’estranya visiblement: “Com dius?”.

La gent de l’Ebre tenim uns quants mots per a descriure els efectes que deixa la humitat en el nostre hàbitat. Aigualera n’és un. Segons el DIEC2, es tracta de la “Mullena de les plantes, provinent de la rosada, la pluja, les boires, etc.”. Per a nosaltres, és la humitat de les plantes però també les gotes d’aigua que trobem damunt dels vehicles, dels vidres de la finestra o de la barana del balcó. En canvi, la rosada o el gebre les reservem més aviat per a l’aigua glaçada damunt de les plantes després de les nits més fredes. Si ens cal, també esmentem la banyadura, que sobretot afecta els mandariners quan s’aixeca el sol de l’horitzó i que fa retardar l’hora de començar a treballar perquè el fruit s’ha de collir ben eixut. Dins del nostre cercle més immediat, aquestes tres opcions conviuen repartint-se les funcions: aigualera, rosada i banyadura.  Fora del cercle, n’hi ha més. El Diccionari de sinònims d’Albert Jané ens n’ofereix aquest lot: aiguatge, aigualera, mullena, rosada, rou i ruixim. Es pot triar, encara que s’ho estiga perdent, la majoria.

Si ens envoltem d’exactitud i li atorguem prestigi en el domini numèric, per què ens hem tornat tan deixats en el domini lèxic? Afligim-nos per aquesta xacra. Estiguem atents a la variació. I, al capdavall, exigim-nos mantenir-la viva.

Fotografia de Judit Bermúdez Morte

 

Llepolies
15.01.2017 | 10.24
Amorosa
20.01.2019 | 12.18
Llacor
14.10.2015 | 11.58

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.