Agafada al vol

Som les paraules que diem

7 de juny de 2020
2 comentaris

Nyaflada

Visible o invisible. Explícit o implícit. Interior o exterior. Aparellar antònims ens ajuda a desvelar el misteri de la vida humana. Inclús de la naturalesa: fred o calor, claror o obscuritat, amunt o avall… Sense contraris tot confluiria en una línia recta sense matisos.

Durant tants de dies de confinament he pujat i baixat milers de vegades les escales de casa. Una escala és un símbol potent: ens eleva o ens arria. Hi transitem contínuament però no és un lloc d’estada. Les parets de l’escala s’embruten perquè hi anem deixant rastre sense adonar-nos-en. Una ratlla del moble que no hi passava a penes, algunes empremtes de mans petites que ja s’han fet grans, una marca de no sé què. Nosaltres tenim l’escala plena de nyaflades discretes. Potser t’hi has de fixar una mica, però hi són. Podríem pintar-la, és clar. Tanmateix, just l’endemà, el full en blanc tornaria a estar disponible de nou perquè hi dibuixéssem el mapa de la nostra vida.

Fixar-me en tot això m’ha permès recuperar aquesta paraula que tenia endormiscada en alguna banda: nyaflada o nyafla. Significa taca. La trobem al DCVB i ens en parlen en una entrada de l’Enciclopèdia Catalana, com a exemple de mot propi del dialecte tortosí. De fet, la forma normativa seria nyafa, que ha produït fins i tot un adjectiu: nayfegós nayfegosa, ple de taques. Segons ens apunta Rodamots, el seu origen —de nyafa o nyafla— seria onomatopeic. Ens ho imaginarem; devia nàixer en una conversa com aquesta:

Para compte, que t’embrutaràs! Au, nyaff, ja t’has tacat!

M’emociona constatar que, de paraules, no en tindrem mai prou. Que encara que ja poguéssem dir taca, màcula, clapa, emmascara, llàntia, marca o senyal ¹, algú algun dia va ser capaç d’inventar-se una manera diferent de referir-se a allò mateix però amb una força nova. Mai vista. Que es va estendre com un corrent d’aire entre la germandat i més enllà.

Visca els mots inútils! Visca el negre damunt del blanc! Visca la força que ens fa baixar i tornar a pujar sense descans.

¹ Vegeu sinònims al Diccionari Vox.

Fotografia de Bernard Hermant a Unsplash

Grau
07.07.2021 | 7.54
Gínjol
25.09.2014 | 6.57
Sapastre
15.12.2016 | 9.08

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.