Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

30 de setembre de 2012
0 comentaris

Diari d’un català abans de ser lliure. Compte amb les enquestes sobre el referèndum

Avui diumenge 30 de setembre del 2012, 19 dies després del #11s2012 , m’he llevat tard més o menys com ahir. Ahir vaig anar tard a dormir perquè després de veure el partit del Barça per Internet en un web alemany que té els drets televisius per emetre-ho, em vaig quedar escoltant el post partit per la TDP del Puyal. Els locutors alemanys miren de ser neutres i donar sempre la raó a l’àrbitre, però ahir, el pobre locutor va acabar mig boig, més o menys com els jugadors del Barça i del Sevilla. A la mitja part del partit mirant algunes notícies vaig fer una piulada sobre l’enquesta de La Vanguardia que es feia un avançament, però que es publicaria avui:

 Segons LV: ” SI a la independència un 54,8%, el 33,5%, no i un 10,16%, no ho sap”. Això és prop del 70% a favor de la independència!!

Quan vaig escriure “Això és prop del 70%” ho vaig fer sense fer el càlcul, però basant-me que en la darrera enquesta del CEO. Aquesta que donava un 51% de vots pel Si i si agafàvem l’abstenció que es detallava això implicava en un referèndum, que només es comptabilitza els vots emesos vàlids, prop del 70% de vots a favor de la independència.

Avui al matí quan he mirat el Twitter i el Facebook he vist que alguns hem preguntàvem d’on havia calculat el 70%. Llavors després de llegir l’article de la Vanguardia d’avui a on es publicava més detalls, he vist el que diu sobre la intenció de vot directe i ho he piulat aquest matí:

Enquesta LV; “De cada 100, un 63% votaria SI, només 25,5% NO”. Traduït a referèndum surt: 71% pel SI i 29% pel NO. Tal com ahir vaig dir

Però a l’honor a la veritat la meva estimació del 70% era una estimació optimista. La Vanguardia ahir havia avançat uns resultats després de fer el que s’anomena “la cuina” o estimació ponderada de vot ocult i la participació efectiva. Segona l’empresa Feedback que havia fet l’enquesta deia que el resultat seria del 55% a favor per 33,5% amb un 10,2% que encara no sabia que votaria (NS). L’abstenció seria prop del 28%, uns 14% menys que a les darreres eleccions catalanes.

Si fem cas aquestes dades “cuinades” per Feedback traduint a un referèndum a on només es compten els vots emesos vàlids, tenim els següents escenaris:

1) Escenari que tots els votants del NS un 10,2% acabessin al final votant a favor:

VOTS PEL SI      66%

VOTS PEL NO    34%

2) Escenari que tots els votants del NS un 10,2% acabessin al final votant en contra:

VOTS PEL SI      56%

VOTS PEL NO    44%

3) Escenari que els votants del NS es repartissin a parts iguales entre el Si i el No:

VOTS PEL SI      61%

VOTS PEL NO    39%

És a dir que ni en el pitjor dels escenaris es perdria el referèndum per la independència de Catalunya i també se superaria si les condicions fossin les que la UE va demanar al referèndum de Montenegro.

Amb tot cal seguir treballant de valent, perquè hi ha un altre factor que cal tenir en compte. Segons he escoltat, no ho tinc cap referència escrita, el referèndum del Quebec també hi havia unes enquestes que donaven el vot a favor, però a la realitat es va perdre per un marge molt petit, si no erro va ser del 50,5% pel 49,5%. Per això, i aquí es veu que el mateix MHP Mas que ho va viure en primera ma també ho pensa, es diu que sempre al final en aquests tipus de referèndum un 10% dels que diuen que votaria SI, acaben votant No.

Llavors en aquest cas, es podria perdre el referèndum en l’escenari més dolent a on els NS també s’hi sumessin al NO amb als que canvien el vot al darrer moment.

En tot cas, cal segui treballant per convèncer a més catalans. Una oportunitat com aquesta potser no la tindrem mai més.

Endavant les atxes!!

30 de setembre del 2012

Karlsruhe – Alemanya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!