Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

20 d'octubre de 2010
0 comentaris

Absolut Mas, sense dubte

Com alguns ja sabreu, existeix un diari digital escrit per blocaires independentistes que l’han batejat com Absolut Mas. Com molt bé deixa clar el títol, es tracta d’un portal a on escriuen blocaires independentistes que aposten absolutament per l’Artur Mas com a President de la Generalitat. Diuen que com a independentistes el vol “util“ és votar al Mas, absolutament.

Deixant de banda la incongruència que hagin uns independentistes recolzin absolutament a un líder d’una coalició, Convergència i Unió, que ha dit per activa i per passiva que no és independentista, voldria fer una reflexió sobre el fet que segur que Artur Mas serà absolutament el proper president de la Generalitat, sense dubte.

 (continua)

Si mirem les darreres enquestes que ha fet els mitjans de comunicació podem veure una forquilla per cada formació política.

CiU                             61 – 67

PSC-PSOE                   31 – 37

ERC                            12 – 15

PP                              12 – 16

ICV                             09 – 12

C’s                              00 –  04

RI                               00 –  03

SCI                             00 –  03

 

Com es pot veure CiU frega la majoria absoluta que és de 68 escons. No seria estrany que l’obtingués donat el fracàs més estrepitós en tot els sentits d’aquest segon Tripartit. Però si no hi arriba als 68 escons i fem diferents combinacions per impedir que CiU no governi, sense comptar el cas que tots els partits es posessin d’acord, veiem que Artur Mas té absolutament assegurat la Presidència.

Possibles coalicions contra CiU:

Coalició possible Escons cas de pitjor resultats Escons cas de millor resultats
Tripartit (PSC-ERC-ICV) 52 (31+12+09) 64 (37+15+12)
Espanyolista (PSC-PP-C’s) 43 (31+12+00) 56 (37+16+03)

 

Està clar que cap d’aquestes dues combinacions que podrien impedir que Artur Mas sigui el proper president. Cap obtindrà la majoria absoluta que és de 68 escons. En el millor dels casos el tripartit podria arribar a obtenir 64 escons, cosa que no s’ho creu ningú. Us imagineu que després de tot el que ha succeït a Esquerra, Puigcercós obtindrà 15 escons?  O que Montilla i Iniciativa obtindran els mateixos resultats amb 37 escons i 12 escons respectivament?. No és dóna que ERC, PSC-PSOE i Iniciativa obtinguin 64 escons en una enquesta. Només si agafem el millor resultat de cada formació en totes les enquestes. Estic segur que ara per ara és impossible  que el tripartit obtingui més escons que els que obtingui CiU.

Tot i així CiU amb 61 escons que li dóna el pitjor resultat, podria obtenir el suport de Reagrupament que s’ha compromès què, si ha de triar entre Montilla i Mas, votarà al Mas (que no vol dir que facin mai cap pacte de govern, com no s’ha cansat de repetir el Joan Carretero). Però en el cas que no obtingués el vot de Reagrupament, sempre Mas podria governar en minoria com va fer Pujol a les darreres dues legislatures, el 1995 amb 60 escons i el 1999 amb 56 escons.

Ara bé, CiU té moltes altres possibilitats abans de governar en minoria:

Taula de combinacions que CiU pot explorar:

Coalició possible Escons cas de pitjor resultats Escons cas de millor resultats
Majestic 2 (CiU-PP) 73 (61+12) 83 (67+16)
Sociovergència (CiU-PSC) 92 (61+31) 104 (67+37)
CiU-ERC 73 (61+12) 82 (67+15)
CiU-RI o SCI 61 (61+0) 70 (67+03)

 

Com podeu veure CiU té sempre la majoria absoluta en qualsevol pacte que faci amb qualsevol d’aquests tres partits: PSC, PP i ERC. I només en el millor dels casos amb RI o SCI. El mateix si ho fes amb ICV o C’s, però no ho he posat per ser molt antinatural i per tant quasi impossible.

Que succeeix amb Reagrupament i Solidaritat. Bé en aquests casos si aconsegueixen passar el 3% mínim de vots a la demarcació de Barcelona, tenen molts números d’obtenir 3 o 4 escons. Si obtenen més, si volguessin hi ha més possibilitats de poder pactar amb CiU per ajudar a aquesta arribar als 68 escons. Per exemple si Laporta té 8 escons com ell mateix s’atorga a la seva enquesta cuinada i pagada per ell, podria pactar amb CiU en el cas dels pitjors (61) dels casos i superar sense problemes als 68 escons. Potser perfectament factible que passi. Laporta només diu que no pactaran amb un govern que no estigui disposat a proclamar la independència durant tota la legislatura. El Dret a decidir sense límits que Mas proclama, és un comodí que permet perfectament dir que s’està treballant per proclamar la independència sense dir-ho expressament.

Reagrupament ha dit , a part del que he explicat abans respecte a la tria entre Mas o Montilla, que no farà cap pacte de govern si no és per proclamar la independència al Parlament en un termini breu (com a molt 6 mesos). Però també hi posa com a condició la votació al Parlament (amb el debat conseqüent) de la Constitució de Catalunya, aprovar una nova llei electoral amb circumscripcions petites d’un sol escó escollits per llistes obertes i com a tercera condició innegociable, una regeneració política amb una llei de bon govern a on s’especifiqui les limitacions de dos mandats pels càrrecs públics , la transparència en la gestió publica, incompatibilitats…etc. Això és molt difícil que sigui acceptat per CiU ( i per la resta dels altres partits). Abans Artur Mas s’agafarà a qualsevol altra combinació. Penso quasi segur que CiU si no obté la majoria absoluta està pensant en pactar amb qualsevol altre partit o governar en minoria, que abans que amb Reagrupament.

En aquest sentit hi veig moltes possibilitats que CiU acabi pactant amb ERC. L’exigència d’un referèndum és  perfectament assumible per l’Artur Mas, encara que ara digui que no. Entra perfectament amb el comodí pel dret a decidir sense límits. Al cap de 3 o 4 anys, sempre és pot trobar qualsevol excusa per dir que no es pot fer (igual que a Escòcia) i que ho posposen per la propera legislatura. Desprès ja veurem. Qui dia passa, any empeny!!.

Pactar amb el PSC-PSOE també és factible. Montilla però, haurà de deixar-ho i no participar al nou govern. Els sectors més catalanistes del PSC-PSOE deuen estar somiant amb aquesta possibilitat, junt amb el sector més espanyolista de CiU. Sempre hi ha l’excusa de la crisi econòmica per fer-ho servir com a argument per pactar-hi. Cal un govern fort!, diran. I la temible sociovergència podria ser real.

En canvi veig poques possibilitats que pacti amb el PP, d’entrada. Crec que Artur Mas no ho farà perquè el preu seria massa alt per CiU. Però no descartable si el PP necessita els vots de CiU al congrés de diputats. Sempre hi ha l’excusa de què gràcies això podrem obtenir un succedani al concert econòmic. Recordeu que Mas, ha dit que el concert no ho demanarà a partir del 2012, és a dir, després de les eleccions generals espanyoles. Perquè serà?

La conclusió és que Mas serà absolutament segur el President de la Generalitat. Totes les combinacions ho diuen. Sense dubte, tal com es pot veure, absolutament el vot a CiU per part d’un independentista serà el vot més “inútil“ que es podrà fer. Al menys que un digui que és independentista però alhora de la veritat no tingui la independència com a prioritat.  Per desgràcia n’hi ha molts així a Catalunya!!.

Perdoneu si algú és sent ofès, però per mi, donada la situació d’emergència nacional, en tots els sentits, social, econòmic, d’identitat i cultural, a la que es troba la nació catalana, no tenir com a prioritat màxima la independència és absolutament ser un irresponsable, per no dir estúpid. Però és clar, aquesta és la meva modesta opinió.

Endavant les atxes!!

Nota: Pels qui teniu blogs i voleu donar suport a l’opció més segura que voti per la independéncia,  podeu apuntar-vos al reagrupador de blogs per la candidatura de Reagrupamment Independentista www.araindependencia.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!