Agafada al vol

Som les paraules que diem

10 de maig de 2013
0 comentaris

Lapao

El dialecte lapao es parla a la Xina meridional i en zones de Birmània i el Tibet. Té gairebé 300.000 parlants. Diuen que el gegant asiàtic no és un paradigma del respecte als drets dels seus ciutadans. Tot i que no conec aquest immens territori, sospito que els mandataris d’aquell règim no treballen moguts per la idea de llibertat. Fins i tot intueixo que no perden la son per la protecció de les minories culturals i lingüístiques i que, probablement, no s’esforcen gaire a promoure el respecte dels drets individuals i col·lectius. Però parlem de la Xina, és clar. Aquí som europeus.

Ahir, dia 9 de maig, celebràvem el Dia d’Europa. I els europeus tenim una Carta de drets fonamentals reconeguda per tots els estats membres de la Unió Europea. A més a més, als ciutadans que compartim l’experiència de parlar una llengua que no és oficial de les institucions europees, també ens empara la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries que va signar al 1992 el govern espanyol i que va ratificar posteriorment.

Durant aquesta setmana hem pogut llegir en diversos mitjans què representa en termes jurídics la nova llei de llengües d’Aragó. I ara, què? Ja s’ha acabat la utopia? Com és viable que dimecres a una part dels europeus aragonesos se’ls retallin drets lingüístics bàsics i que dijous se’ls recordi que són ciutadans d’una Comunitat que fa bandera de la llibertat i dels drets de les minories?

A la Franja catalanoparlant d’Aragó hi viuen 50.000 persones, el 98,5% de les quals parlen català. I encara queden 25.000 parlants de l’aragonès al Pirineu. Fet i fet, el 5,9% de la població d’una comunitat autònoma acaben de perdre el dret a usar en llocs oficials la llengua pròpia, històrica i popular de la seva àrea geogràfica.

Podríem pensar que hi ha algú que no entén la paraula minoria i que necessita que l’hi expliquin. Jo m’inclino més per creure que en l’àmbit de la política hi ha un exèrcit sith que ens vol abduir cap al costat fosc de la Força. Qui és en Darth Vader de les Corts aragoneses? On és el mestre Yoda que interceptarà els plans de l’Imperi contra els ciutadans del planeta LAPAO i del planeta LAPAPYP?

De vegades, Europa ens queda massa lluny. Simplement, en una òrbita diferent de la nostra.

Il·lustració de Sebastià Serra

 

Malaguanyada
15.12.2012 | 3.29
Migrar-se
02.10.2021 | 6.22
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.