Si s’hagués de definir “Suaus” en una paraula, potser optaria per sensibilitat, o delicadesa.
2.a) Temes del llibre
L’amor és el tema principal del llibre. De vegades el jo poètic, que és la veu que apareix el poema, pot ser la del propi poeta, i de vegades el poema es pot posar en boca d’un tercer que no té res a veure amb el poeta. En aquest cas m’atreveixo a dir que els poemes són l’expressió autèntica del propi autor, i que sorgeixen directament del seu interior. El poeta, per tant, expressa els seus sentiments i sensacions al llarg del llibre com a conseqüència d’un amor que sent. És un amor romàntic que flueix a través dels poemes del llibre ja des de l’inici.
Podem llegir per exemple el primer poema del llibre, que ja és una declaració d’intencions del que anirà apareixent: “Algun dia”. Però aquest amor va més enllà del que són les emocions que sent. Fa que miri enrere, reviu moments anteriors de la seva vida. M’agrada molt el poema “Als dotze anys”. En aquesta edat, el poeta sabia que l’amor romàntic existia, ho havia descobert en un poema de Gustavo Adolfo Bécquer, però no acabava de trobar-li el sentit. Amb el pas dels anys, quan coneix la persona estimada, el cercle es tanca i és llavors quan entén realment què és l’amor.
També hi ha una remissió al passat en el poema “Llavors”. Torna a l’adolescència i es veu el contrast entre aquella època i l’actual. Segurament aquell temps tenia coses divertides, però encara no coneixia la persona que estima i aquesta persona és essencial en la seva vida.
Una curiositat. Salvador Espriu donava molta importància a la Bíblia com a text poètic i en especial al “Càntic dels càntics”. És un llibre en què l’estimat cantava a la bellesa de l’estimada, i utilitzava les imatges que tenia al seu abast per expressar-ho. Pot semblar estrany, però diu per exemple que els seus cabells són com un ramat de cabres, però cal tenir en compte que era la riquesa més gran que tenien a les aldees, en aquells paratges tan secs.
“Suaus” pertany a una altra època i a un altre context, les imatges que utilitza són molt diferents, però el to del poema “La llum dels teus ulls” em fa pensar una mica en el “Càntic dels càntics”.
Els altres temes que també apareixen en el llibre són el compromís social i polític.
Els poemes “A la cambra” i “Una màquina” són de compromís social, denuncien la deshumanització de la vida pel consumisme o pel mal ús de la tecnologia. Em fan pensar en la poesia de la consciència, una mica a l’estil del poeta andalús Antonio Orihuela. Per la seva banda, “Sense ànima” i “Democràcia” expressen directament el compromís polític de l’autor.
2.b) Jocs de paraules. Com hem dit, són un element importantíssim en la seva obra, i en aquest llibre també n’hi ha, i de molt diversos.
–Palíndrom: és úna paraula o frase que es llegeix igual d’esquerra a dreta i de dreta a esquerra. Per exemple, en català: “Català a l’atac”, “Es així, ase”. En castellà: “Sé verla al revés”, “Átale, demoníaco Caín o me delata” (utilitzat per Julio Cortázar). El títol del poema “Neuquén” és un palíndrom. Es tracta del nom d’un indret idíl·lic on vol portar la persona que estima, una Ítaca, o una Arcàdia. També em fa pensar en Albanta, el lloc idíl·lic que va imaginar Luis Eduardo Aute.
–Anagrama: és una paraula o frase construïda amb les mateixes lletres d’una altra paraula o frase. Per exemple, Roma-amor. Al llibre el millor exemple és el poema titulat, precisament, “Més anagrames”.
–Monosíl·labs: hi ha un poema format només amb paraules d’una sola síl·laba, “Monosíl·labs”.
–“Acròstics”: Un acròstic és una composició poètica en què les lletres que ocupen determinats llocs (per exemple: les lletres inicials de cada vers) formen una paraula o frase.
Hi ha un poema titulat “Ele” en què les primeres dels versos formen un missatge, que no diré quin és.
-“La U de Balaguer”: poema que es construeix a partir d’aquesta lletra de la paraula Balaguer. Un platejament singular i original.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!