Diari de Sud-àfrica

El Mundial de futbol, per Toni Padilla

12 de juliol de 2010
Sense categoria
14 comentaris

Punt i final

Punt i final. O tres tocs de xiulet, com al futbol. El primer Mundial africà de la història ja és història, ja en parlem en passat, i només queda temps per treure conclusions. Durant aquests dies no he parlat de l’aspecte esportiu del Mundial, del futbol. Tots sabem que el futbol fa temps que va deixar de ser senzillament un esport, pel que m’he centrat més en allò que em venia de gust dir.

No he parlat de futbol, de tàctica, de justícia, polèmiques arbitrals o jugadors que brillen. I m’agrada fer-ho, però aquest no era el lloc. Pel que no valoraré tampoc aquí la final del Mundial i els mèrits del campió que, esportivament, hi són. Tampoc parlaré aquí de la qüestió identitària, tot i que és inevitable tenir-la al cap, després de veure en tot just 24 hores una manifestació com la del dia 10 i una final del Mundial amb una Espanya plena de catalans. Cadascú pensa com pensa, cadascú es mira els mundials com se’ls mira. Tenim un país on hi ha gent que volia que guanyés Espanya, altra que volia que perdés, i els que no sabien què volien. Tenim gent que va anar a la manifestació i que animava Espanya en la final. I gent que no hi va anar, i volia un triomf holandès. Catalunya mereixeria un bloc, però el deixarem per a l’estranger que ens intenti comprendre des de fora, que jo ja prou feina he tingut per entendre Sud-àfrica, i per entendre el meu propi país, tan petit quan volem, tan gran quan alcem la veu plegats.

Sud-àfrica ja ha alçat la veu amb – encara- més força. Potser la gent no ha gaudit del tot de l’espectacle esportiu -la gent es porta queixant des del 1970, sobre els nivells dels mundials-, però els estadis són bonics, l’ambient als camps ha estat preciós, tot i el so infernal de les vuvuzeles, i tots aquells que s’esperaven una apocalipsi amb aficionats assassinats s’han conformat amb engrunes per afirmar que Sud-àfrica ha fracassat. No ho crec, que hagi fracassat. Ja em queixava en el primer post d’aquells que deien que Sud-àfrica no estava preparada pel Mundial abans de l’inici. Crec que el deure d’un periodista és informar i després opinar, i no pas opinar abans d’informar. Les conclusions es poden treure ara. Qui digui que no estava preparada, dirà la seva, potser té la pell molt fina. Jo crec que han estat a l’alçada. De ben segur no ha estat un Mundial tan ben organitzat com el d’Alemanya, però en una competició de capacitat organitzativa els alemanys sempre guanyarien. Jo dic que han estat a l’alçada. M’he mogut pel país per lliure, sense viatges organitzats, i no n’he vist, de problemes. M’ha agradat, Sud-àfrica.

També li agrada a en John Carlin, el periodista que va escriure “El factor humà”, llibre que portaria a la pantalla Clint Eastwood. El llibre què explica com Nelson Mandela va convertir el Mundial de rugbi del 1995 en un dels esdeveniments claus per unir el país quan la democràcia era un infant vulnerable. Carlin, qui va residir a Sud-àfrica un munt d’anys -i ara ho fa a Barcelona-, ha viscut el Mundial en directe escrivint pel diari “El Pais” i, mirant enrere, ha sentenciat que aquest país creix sà, amb força. Que ha organitzat un bon Mundial, que ha demostrat que l’Àfrica té molt de futur. Perquè aquest Mundial no ha estat tan important com aquell de rugbi del 1995, però permet fer créixer amb ambició una nova generació de sud-africans. N’hi ha, de futur. Ho crec. Sud-àfrica, de fet, ja té un nou somni. Ser el primer estat africà en organitzar uns Jocs Olímpics.

En 18 posts, he escrit allò que em venia de gust escriure, i no puc amagar que he mirat amb simpatia aquest país. He barrejat història, política i esport, i ho he sacsejat com si fes un cocktail. Ha estat un autèntic plaer poder disposar d’aquest bloc i, encara més, l’acollida d’aquells que heu perdut una estona llegint aquest “Diari del Mundial” que ja començava amb mal peu, ja que ha estat de tot menys un “Diari” del Mundial. No sé massa bé que ha estat, però he gaudit, i ha estat bonic. Gràcies a tots!

  1. Benvolgut Toni. Felicitacions. Ha estat un diari extraordinari, digne de la millor tradició del periodisme català. Xammar, Pla o Barnils n’estarien satisfets. Estem molt feliços d’haver-ho publicat. Malgrat el futbol…

  2. Jo també voldria felicitar-te pel bloc. M’ha agradat moltíssim i m’ha servit per aprofundir més en la història i la realitat d’aquest país tan curiós. Per cert, m’han encantat els apunts històrics, com el de l’Spioenkop, i el de les cançons prohibides.

    Sobre aquest darrer he de dir que la canço de “De la Rey” m’ha semblat emocionantíssima, i el tema molt ben escollit per part del seu autor. És evident que els Afrikaner trigaran encara temps a superar els traumes i les inseguretats provocades per l'”apartheid” (els alemanys encara no ho han fet amb el nazisme), però són una nació que també té una part brillant i èpica i molts valors positius, i està molt bé que ho recordin.

    L’Apartheid, com va dir aquell, va ser pitjor que un crim, va ser un error. Però cal superar el moments negres i els errors terribles que puguin haver comès els avantpassats i mirar de tirar endavant. Al capdavall, tot i que l’apartheid va ser a una escala molt més gran, penso que no hi ha cap nació al món que no tingui alguna massacre o “pogrom” en la seva història (incloses les nacions bantús) del que avergonyir-se. Penso que missatges positius com el que llença en Bok Van Blerk poden ajudar-los a trobar el seu lloc al món i la pau amb ells mateixos.

    En tot cas, la cançó en si em sembla molt més positiva que cantar “porta’m la meva metralladora” o “mata al bòer”.

  3. Senzillament moltíssimes gràcies i bon viatge de tornada. Ha estat magnífic poder llegir els teus apunts; han estat unes ‘altres’ cròniques del Mundial molt necessàries.
    Feicitacions ! 

  4. No es sap que és pitjor, ara n’hi haurà a més a més que superar haver guanyat un Mundial de futbol alhora de tindre que superar la crisi, amb el souflé encara molt més inflat.

    Per què que es sapia encara no ens ha tocat la loteria, ni cap solidaritat espanyola vers la nació catalana, així i tot deien que tocarien a 600.000 € a cadascú si guanyaven el mundial.

  5. Gràcies Toni, ha estat fantàstic poder llegir-te, un veritable plaer, com sempre. Continuarem seguint el teu mestratge a El 9 o allà on sigui que escriguis. Salut i pau i bon viatge de tornada.

  6. Res Toni, nomes dir-te el que ja saps… que aquest bloc se l’haurien de llegir molts col.legues per adonar-se de com s’han de fer les coses a la nostra professio.

    Ha estat un plaer llegir-te des de un pais “germa”… aqui, els meus amics que hi han anat, diuen que l’africa no tornara a organitzar cap mundial en 40 anys.

    Jo, els responc que a lo millor exageren i que ells tambe podrien fer-ho en 20. pero no ho veuen gens clar (i menys com estan les coses amb la fifa i el govern de l’amic goodluck jonathan)…

    Ja veurem que passa. El que si es segur, es que ha estat testimoni d’un mundial irrepetible (guanyes qui guanyes) i que ens ho has trasmes com ningu.

    Puxa!

  7. El futbol no és només un esport. És història, economia, sociologia, sentiments, rugbi, i qualsevol element que ens faci sentir persones. Gràcies per la teva mirada, per anar més enllà del “camachisme” barroer de Telecinco (a qui se li acut donar-li la retransmissió d’un Mundial?), més enllà de la salsa rosa de Carbonero (algú ha de dir a aquesta noia que només té uns ulls bonics, que de periodista res de res), més enllà del garrulisme d’un pais que tenia ganes de sortir al carrer per fer voleiar banderes espanyoles (algunes amb l’àguila, que consti) i més enllà dels que reclamen que els jugadors catalans s’haurien de plantar (se’ls pot demanar això?). Gràcies per aclucar una mica els ulls i buscar la gent, els racons, les vides i les veus que s’alcen per damunt del so inaguantable de milers de vuvuzeles.

  8. Jo també et felicito pel bloc. Ès una passada i un plaer llegir coses
    que vinculen esport, política i història i que van més enllà del
    periodisme mainstream, i escrit d’aquesta manera tan brillant i
    talentosa. Suposo que si estiguesis en una tribuna més mediàtica molta
    més gent et podria llegir, i això és bo d’alguna manera, però suposo
    que també tindries menys flexibilitat i ‘llibertat’ per escriure allò
    que realment sents i vols transmetre, amb actitut crítica i no subjecte
    a grups editorials i marketing. Endavant amb les hatxes! segeuix així! D’alguna manera sé que el bloc ha tocat fi, però m’encantaria poder seguir llegint-he en aquesta linia d’alguna manera. T’animo a que li donis una volta al bloc i que segueixi endavant amb la mateixa actitut, creativitat i servei!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!