PICORANDAN

Comentaris des de la Serra Plana

Magdalena, Festa Plena!

Ja és oficial. El passat dissabte, 10 de març, la Cavalcada del Pregó recorria els carrers de Castelló de la Plana per obrir, de manera solemne, l’edició 2007 de les Festes de la Magdalena a la capital de la Plana.

Vaig conèixer Castelló i les seves festes mig per casualitat, ara farà 10 anys, quan pel desig de conèixer una mica millor una part important del meu país, vaig decidir matricular-me a la Universitat Jaume I. Des d’aleshores no hi ha any que no em deixi caure per Magdalena.

Tots els municipis i les seves festes són diferents. Castelló no n’és l’excepció. Les festes s’organitzen al voltant de les 19 Gaiates (Casals Magdaleners) i el quasi centenar de colles, la majoria amb local propi, en record de la fundació de la ciutat per Jaume I i els Cavallers de la Conquesta.

També s’hi barregen tradicions més ancestrals, populars, que en certa mesura representen una contradicció evident al relat històric fundacional de la ciutat (això no els importa massa). Són personatges mitològics (i avui gegants) amb noms encara més mitològics; Tombatossals, Bufanúvols i Arrencapins amb referències històriques trobades de la seva tradició que es remunten al segle I.

Tampoc hi falta la romeria, tan mediterrània, i amb rotllo i canya cap a la Magdalena a uns 5 quilòmetres de distància.

Històries a banda les festes de Castelló són, encara avui, populars i sobretot acollidores. Et pots passar totes les nits donant tombs per les moltes colles i on mai et faltarà el got ple a canvi de col·laborar amb el pot. Cosa que no passa als Casals Fallers de València, només per socis, i no diguem a…

Si no tens res millor a fer o si després d’arribar fins aquí t’he convençut i ho vols conèixer en primera persona, tens temps fins el diumenge 18 de març. Fins just abans del Magdalena Vitol! Sinó, fins l’any que ve.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per tonifullat | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent