Un referèndum és un referèndum

El gran èxit del referèndum d’Arenys d’Amunt ens monstra el camí a seguir. I molts són els municipis i les entitats que desitgen fer-ne un al seu municipi. I així ha de ser.  Però aquest diumenge he sentit moltes vegades el “n’hem de fer un a Reus”.  I estic segur que aquesta mateixa frase s’ha repetit arreu. I sí, però… perquè sempre hi ha un però.

El meu però no vol tallar cap ala. Però un referèndum és un referèndum. L’èxit de l’experiència d’Arenys de Munt, és també l’èxit de les coses ben fetes: aprovació del referèndum al ple municipal i la creació d’una junta evaluadora formada per juristes i personalitats de reconegut prestigi.

Un refrèndum d’autodeterminació és un referèndum d’autodeterminació aquí hi a la Xina (on per cert no crec que s’en faci mai cap).  Amb garanties democràtiques i suport polític. No pot ser mai una costellada. Només així es posarà en evidència el xoc entre legitimitats polítiques i democràtiques, entre Catalunya i Espanya.

Que més voldrien els espanyols que desvirtuar l’acontaixement històric d’Arenys amb l’organització de multitud de referèndums des d’entitats i sense el suport polític de l’ajuntament corresponent. Ho ridiculitzarien fàcilment.

Explico això perquè crec fermament que no s’ha d’organitzar cap referèndum sense el suport explícit de l’ajuntament del municipi corresponent. I si algú en vol organitzar un al seu municipi que faci el possible i trobi la manera perquè es presenti al ple de l’ajuntament i guanyi amb el suport de la majoria del ple. I si no és possible que es diguin noms i cognoms dels qui no ho han fet possible. Així de clar. Hem d’acabar amb l’independentisme de gestos i passar a l’independentisme polític.

Serem independents saltant-nos el marc legal espanyol. Però no saltant-nos la legitimitat dels nostres municipis, de la nostra gent. I si això vol dir que a Reus (és només un exemple) o a Barcelona no és possible encara serà perquè aquesta és la realitat política dels ajuntaments respectius i si no ens agrada, doncs, el que cal fer és tot el possible per canviar-la.

Visca Arenys de Munt! Visca Calunya Lliure!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *