Tomeu Carrió

Viure la història

6 d'octubre de 2019
0 comentaris

L’assassinat d’Antoni Mesquida Sansó, el sen Cota, al Pla de Sant Jordi (Mallorca, 1903). Segona part. Documents de La Almudaina (3)

Quasi un any després dels fets de l’assassinat es va celebrar el judici en unes quantes sessions. El diari La Almudaina, en aquest primer article, l’únic que fa és resumir algunes coses que ja sabíem per tal de situar els lectors d’aleshores en el que després seran el conjunt de declaracions dels testimonis.

És interessant, també, la localització de l’espai geogràfic on es produí i l’ambient del lloc que durant la nit era ben concorregut de gent que hi habitava. Recordem que era i és foravila, a un quilòmetre de distància del poble de Sant Jordi.

Eren molts els que anaven a missa al matí del diumenge a una hora que devien ser devers les 5 de la matinada, partint a peu o amb carro ja devers les 4. D’altra banda, entre els que devers la 1 deixaven el poble per anar cap a casa seva a dormir i els que —com veurem més envant— a devers les 2 partien també amb carro cap a ciutat, ens feim una idea del tragí que hi hagué aquella nit del 25 al 26 de juliol de 1903. Moltes nits, sobretot les del dissabte al diumenge, havia de passar el mateix, en una època que no hi havia cotxes.

Resumint el text, per a situar-nos tenim:

—El diari és del dissabte 2 de juliol de 1904.
—El començament del judici estava previst per al dilluns dia 4 de juliol i els processats eren Llorenç Sastre Mascaró —Xoroll— i Miquel Servera Garau —Coronell—, ambdós acusats de la mort d’Antoni Mesquida Sansó —el sen Cota— de 67 anys.
—La vista oral i pública s’havia de fer a l’Audiència amb un tribunal amb intervenció d’un jurat.
—El tinent fiscal es deia Carlos de la Quintana.
—Els respectius advocats defensors eren Manuel Fiol i Miquel Rosselló i Alemany, representats pel procurador Francesc Pizà.
—La persona que va descobrir el cadàver va informar el batle pedani i el guàrdia municipal. Aquest darrer, a la vegada, anà a Palma per a informar el Jutjat.
La sortida de la taverna d’Antoni Mesquida va ser a la 1.15 h, i va dir que se n’anava a dormir.
—Les primeres diligències, el mateix dia de l’assassinat [26 de juliol de 1903], les va fer el jutge Armenteros que ordenà la detenció de Miquel Servera, de 50 anys [que després serà posat en llibertat i que era el pare del que finalment fou jutjat], que havia tengut unes disputes amb l’interfecte per dos plets, el primer dels quals havia guanyat Antoni Mesquida.
—S’esmenta les ferides al ventre de l’assassinat sense saber gaire, aleshores, quina arma s’havia emprat.

El text de La Almudaina de 2 de juliol de 1904, p. 2, és el següent:

Audiencia
Asesinato del Pla de Sant Jordi

Para el lunes próximo está señalada para ante esta Audiencia la vista en juicio oral y público con intervención del Tribunal del Jurado la causa instruída por el Juzgado de esta ciudad contra Lorenzo Sastre Mascaró y Miguel Cervera Garau (a) de Cas Coronell acusados del delito de asesinato cometido en el caserío del Pla de Sant Jordi en la noche del 25 al 26 de Julio de 1903 en la persona del vecino de aquel caserío Antonio Mesquida Sansó (a) Sen Cota, de 67 años de edad.

Ocupará el Ministerio público el Teniente Fiscal don Carlos de la Quintana.

Los procesados estarán defendidos por los abogados don Manuel Fiol y don Miguel Rosselló y Alemany respectivamente y representados por el procurador don Francisco Pizá.

He aquí algunos de los detalles del suceso:

Serían poco más ó menos las cuatro de la madrugada cuando el colono del predio denominado Cas Carboné, Miguel Llinás que se dirigía á misa en el caserío del Pla de Sant Jordi por el camino llamado del Cementerio juntamente con su esposa y una niña de un vecino, al encontrarse á poco más de un kilómetro del caserío expresado, encontró tendido en el suelo entre un gran charco de sangre, el cadáver de un hombre que, identificado, resultó ser el del vecino Antonio Mesquida Sansó (a) Sen Cota, de 67 años de edad, casado, jornalero, domiciliado en la casa llamada Can Tiá del predio Sant Jordi.

Acto seguido se dirigió al caserio donde puso el hecho en conocimiento del Alcalde pedáneo y del guardia municipal al servicio en el citado caserío quienes una vez comprobado el hecho y sospechando que se trataba de homicidio ó asesinato, resolvieron que el segundo se trasladase á Palma y pusiese el hecho en conocimiento del Juzgado.

A la una y cuarto de la madrugada salió de una taberna que hay establecida frente á la iglesia del espresado caserío, en unión de varios concurrentes, de quienes se despidió diciendo que se iba a dormir. [sic]

Constituido el Juzgado en el lugar de la ocurrencia, el Juez señor Armenteros empezó la instrucción de las primeras diligencias ordenando la detención del individuo llamado Miguel Cervera (a) de Cas Coronell, de 50 años de edad, sobre quien recayeron desde un principio, vehementes sospechas de que pudiese ser el autor del hecho, por haber sostenido con el interfecto fuertes disputas á consecuencia de una demanda que este le interpuso, cuya resolución fué contraria al detenido y existir entonces otro pleito pendiente entre ambos.

El cadáver tenía varias heridas en el vientre con parte de los intestinos fuera, no pudiendo apreciar el número exacto de éstas ni con que clase de armas habían sido producidas, si bien se cree que era corto punzante.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!