Els dies i mesos següents a l’assassinat d’Antoni Mesquida Sansó, el sen Cota, foren d’investigacions alhora que de secret del sumari, per la qual cosa les informacions que s’oferien eren escasses i breus. Així i tot, des de La Almudaina informaven de com anaven les diligències que s’efectuaven per part de la Guàrdia Civil a instàncies del jutge corresponent.
Set notícies breus com la de la foto anterior trobam al diari entre el 30 de juliol i el 19 de novembre de 1903.
El dijous 30 de juliol s’informa que el dia anterior va ser posat en llibertat Miquel Servera Janer, pare de Miquel Servera Garau, com a presumpte culpable.
El dissabte 1 d’agost s’informa de les declaracions del dia anterior del peó caminer i del guàrdia municipal del «districte». S’insisteix en el caràcter reservat del sumari i que el jutge, senyor Armenteros, fa feina per aclarir aquest «misteriós crim».
El dimecres 5 d’agost el diari diu que pel lloc del crim va ser trobat un mocador blanc amb taques vermelles que el guàrdia municipal entregà al jutjat.
El dijous 6 d’agost es parla de les declaracions d’un jove pastor que pasturava les ovelles la nit dels fets a prop del lloc del crim i que es faran més interrogatoris a veïnats del Pla de Sant Jordi. Pel que sabem era el pastor de la possessió de Son Fullana.
El divendres 7 de novembre es diu que per les diligències practicades pel sergent de la Guàrdia Civil de Palma varen ser detinguts i incomunicats a disposició del Jutjat els veïnats Llorenç Sastre Mascaró (Xoroll) i en Miquel Servera Garau (Coronell). Els detinguts sofriren un llarg interrogatori per part del jutge accidental el nom del qual no tenim clar, —el senyor Bou podria ser—, i que d’aquí s’inferia que els dos individus acabats d’esmentar continuassin detinguts. El diari lamenta que el secret del sumari no els permet fer cap altra conjectura al respecte.
El dimarts 11 de novembre explica que el jutge d’instrucció ratifica l’aute [interlocutòria] de presó als detinguts i els aixeca la incomunicació mentre se segueixen les diligències sumarials.
I el dimecres 19 de novembre de 1903 especifica, una vegada més, que continuen les diligències sumarials i que hi ha hagut noves declaracions de diversos veïnats del llogaret —«caserío» diuen— de Sant Jordi.
No sortiren més informacions fins que s’inicià el judici. A partir d’aquest moment sabrem qui declarà i sobre què parlà.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!