Tomeu Carrió

Viure la història

24 de febrer de 2019
1 comentari

Joan de Vidal i Salvà (1905-1984). Una primera aproximació a un personatge especial de la història de Mallorca

De Llucmajor a Llucmajor. Una biografia d’un home amb moltes facetes

Per a llegir l’article podeu clicar aquí: JOAN DE VIDAL 1905 A 1984

En data 17 de gener de 2020 aclarim la localització de la Pastisseria la Sultana. Altres dades que hem sabut aquests mesos és que Joan Vidal Salvà començà el servei militar als 17 anys (1923) segons consta en el certificat que es conserva a l’Arxiu Municipal de Llucmajor i adjuntam a les fotos. Totes aquestes informacions les inclourem a la publicació de les III Jornades d’Estudis Locals de Llucmajor de novembre de 2019.

El passat 11 de gener de 2020, entrant a comprar un entrepà de sobrassada al Fornet de la Soca, actualment a l’antic local del Forn del Teatre de Palma, vaig fixar-me en una antiga capsa d’ensaïmades penjada de la paret. Una capsa que havia vist altres vegades però a la que no havia parat atenció. I això que era una informació que cercava de feia temps. La capsa que reproduïm més avall era aquesta informació que ens ha permès fer una cerca nova.

Vaig demanar a Tomeu Arbona, el forner i propietari del Fornet de la Soca, si podia fotografiar la capsa, cosa a la que hi accedí.  D’altra banda, li vaig demanar si sabia d’on havia sortit. Sense aclarir aquest assumpte sí que em digué que a la botiga de material esportiu i de records, pujant la Costa del Teatre, la propietària havia fet feina a l’esmentada Pastisseria La Sultana. Vaig entrar tot d’una a l’esmentada botiga i el dependent, molt amable, era el fill del propietari del negoci. El propietari, que hi era, Joan Canals Estarelles, de vuitanta-tres d’anys, em contà que tant ell (devers els quinze anys) com la seva dona havien fet feina al forn i pastisseria La Sultana quan els propietaris eren Joan Vidal i la seva dona Francisca Sabater, cap allà els anys 50. També hi tenia part , o era l’encarregat, un altre policia anomenat Joan Sabater, que no seria família de Francisca Sabater.

Aleshores, tant l’entrevista com la capsa d’ensaïmades, ens diuen que La Sultana estava entre la plaça Marquès del Palmer, núm. 5 i 7 i el carrer Passadís de Palma.

D’altra banda, consultant les actes de l’Ajuntament de Palma, veim que abans de 1939 La Sultana era de Joaquina Baucells Costa, viuda de Luciano Dot. Joaquina Baucells va traspassar el negoci segons l’acta de 5 de maig de 1939 (AMP. AH 2208). No sabem a qui el va traspassar, de moment, però sí que sabem que després va ser de Joan Vidal Salvà.

En aquest indret, una vegada traspassat el negoci a un tal Oliver del forn de Can Canet, Joan Vidal hi va posar una de les botigues de Casa Radio.

Una altra informació (AMP. AH 2207), és que l’Ajuntament de Palma reunit en sessió de 8 de desembre de 1937 acordà concedir el permís a Joaquina Baucells per a obrir una pastisseria i confiteria al passeig General[ísimo] Franco 88 —actual passeig del Born—. Falta concretar una mica més aquestes informacions i, també, podria ser que hi hagués hagut canvis en la localització de la pastisseria.

A les fotos següents hi hem afegit la de la capsa d’ensaïmades i el lloc on estava situat La Sultana.

FOTOS I DOCUMENTS

Joan de Vidal i Salvà. Foto de Fiesta Deportiva de 21 d’abril de 1973. En aquell moment era president del Reial Mallorca.
Certificat del Regiment Mixt d’Artilleria de Mallorca com mentre començà el servei militar en 1923, als 17 anys, com a «educand de cornetes» i per a quatre anys (AMLL 2008.1: Llibre «Reemplazo de 1926. Expediente general de Quintas»).
Separació del Cos d’Investigació i Vigilància durant la Guerra Civil. BOE de Burgos de 30 d’abril de 1937.
L’aleshores Joan Vidal Salvà amb la seva primera dona Francisca Sabater Calafat de viatge a Madrid. La Almudaina de 23 de novembre de 1950 parla de la tornada d’un viatge a Madrid del matrimoni. Foto cedida per Antoni Vidal Antich.
Casa de Cala Major (Palma) projectada en 1949 per l’arquitecte Francesc Casas. Anomenada també Binimar.
Capsa d’ensaïmades de la Pastisseria La Sultana abans de ser propietat de Joan de Vidal. Foto feta al Fornet de la Soca gràcies a Tomeu Arbona.
Plaça Marquès del Palmer i carrer Passadís de Palma on hi hagué la Pastisseria La Sultana i, després, Casa Radio.
Esquela de Francisca Sabater Calafat. Diario de Mallorca a 7 d’abril de 1955. L’esquela posa 35 anys però en tenia 45.
Bossa de discos de Casa Radio dels anys 60. Comprada per correu electrònic el passat 21 de gener però no rebuda.
Discurs de Joan de Vidal i Salvà a les Noces d’Or de Casa Radio i inauguració de la botiga del carrer Santiago Ramón y Cajal de Palma. Foto Torrelló al Diario de Mallorca de 18 de juny de 1969.
Façana de la botiga de Santiago Ramón y Cajal. Foto Torrelló al Diario de Mallorca de 18 de juny de 1969.
Joan de Vidal i Salvà per segona vegada president del Reial Mallorca amb el seu característic cigar. Foto Terrades al diari esportiu de Madrid As de 20 de juny de 1972.
Joan de Vidal i Salvà a la revista setmanal de Palma Fiesta Deportiva de 26 de gener de 1974. En aquell moment havia comprat la revista. Aleshores també era president del Reial Mallorca.
Inauguració del Passeig Jaume III. Encaixada de mans entre Joan de Vidal i el batle Gabriel Ramon. Davant a la dreta hi ha el regidor Mateu Monserrat. 1977. Foto cedida per Pere Canals.

Placa a la Font del Passeig Jaume III. 1978.
El Baró de Vidal rep de mans del batle Gabriel Ramon Julià l’Escut d’Or de la ciutat de Llucmajor. Festes de Santa Càndida de 1978. Foto cedida per Joan Quintana pertanyent a la VIII Memoria de un año de labor municipal. 1978. Ajuntament de Llucmajor. Foto Clar.
Joan de Vidal i Salvà, baró de Vidal, fent el servei d’honor com a president honorari del CD Espanya de Llucmajor a les festes de Santa Candida de 1978. Entre d’altres l’acompanyen el batle Gabriel Ramon i el president del club Toni Martí. Foto cedida per Joan Quintana. Foto Pascual.
Parc Rufino Carpena. 1982.
Aquest orgue fou restaurat gràcies a la quantiosa ajuda econòmica de D. JOAN de VIDAL i SALVÀ. Baró de Vidal, amb agraïment. Parròquia de Sant Miquel. Llucmajor 29·Setembre·1984.
Notícia de la mort de Joan de Vidal i Salvà a Última Hora de 14 de desembre de 1984.
Esquela a Última Hora. 14 de desembre de 1984. Joan de Vidal i Salvà morí als 79 anys.
Esquela del funeral fet a Llucmajor a instàncies de l’Ajuntament. Foto del document d’Antoni Vidal Antich.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!