Els cines del Pla de Sant Jordi. Cine Moderno (Can Comte) d’es Pil·larí (1)

Gràcies a Miquel Àngel Tortell i els documents sobre la causa “Procedimiento 081/1936” que està estudiant, hem trobat informació sobre els inicis d’aquesta sala de cine que estava localitzada al carrer Roncal d’es Pil·larí. Aquests documents es troben en el “Juzgado Togado Militar Territorial núm. 33 de Palma de Mallorca”.

Carrer Roncal d’es Pil·larí on hi havia situat el Cine Moderno (Can Comte), avui en dia desaparegut

Com sigui que no havia pogut establir si el cine ja existia durant la Segona República perquè no tenia documents escrits que ho avalassin, ni tampoc testimonis orals, ara sí que ho podem confirmar. En un posterior article oferiré la resta i les investigacions sobre aquest cine que es comunicava amb el Cafè de Can Comte, propietat també d’Antoni Servera (el que fa la declaració), que donava al camí de Muntanya.

Quasi davant, en el camí de Muntanya, hi havia el Cafè Es Vincle propietat aleshores de Bartomeu Matas Melià. Es Vincle, a més, era sala de ball i el centre on hi havia l’entitat Cultura Social, d’esquerres. A la causa, Bartomeu Matas, entre d’altres, fou acusat de revolucionari, lladre, insultar frares i monges, mala persona i comunista (ell es declarava d’Esquerra Republicana) així com de resistir-se als sublevats durant el cop d’estat i la rebel·lió militar i feixista contra la Segona República Espanyola; el que s’anomenà Movimiento Nacional i també Guerra Civil Espanyola.

La informació de data 16 de novembre de 1936 forma part dels 31 folis, concretament en el número 28 (M.8.334.801), de la causa esmentada. En aquesta causa hi ha el resum que fa el que s’anomena “Don José Saiz Cañellas Comandante de Infantería retirado y Juez Instructor de la presente causa…”

La prova que el cine existia durant la República és la següent declaració:

“El testigo Antonio Servera dice (…), que siempre que ocurren averías en la luz, suele ir a la fàbrica a avisar [la fàbrica d’electricitat es trobava a l’entrada de la localitat de ses Cadenes, a mà dreta, prop d’on creuaven  les vies del tren], por los perjuicios que le ocasiona, por ser propietario de un cine, pero que no recuerda…”.

Camí de Muntanya, es Pil·larí. Situació de l’antic cafè de Can Comte

Esperam poder parlar de tots els cines del Pla de Sant Jordi en propers articles més detallats, com en el cas de l’article “Els cinemes de s’Arenal” d’aquest mateix bloc.

Sant Jordi, 10 de febrer de 2019

Bartomeu Carrió Trujillano

 

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *