CALAIX DESASTRE

Teresa Miserachs

17 de març de 2014
0 comentaris

BLUE MONDAY (DILLUNS TRIST)

Els dilluns sempre han tingut mala fama i si hi ha coses complicades a la vida, sobreviure als dilluns n’és una.

El dilluns és el primer dia de la setmana en el calendari gregorià que és el que nosaltres fem anar. Per la majoria, és el primer dia de la setmana laboral. Segueix al diumenge i precedeix al dimarts. Fins aquí, segur que tots ho sabíeu. Els dilluns sempre han tingut mala fama i si hi ha coses complicades a la vida, sobreviure als dilluns n’és una.

Ara aquesta creença popular de que el dilluns és el pitjor dia de la setmana, sembla ser que es confirma de forma científica gràcies a un estudi realitzat per un grup de científics que estaven amoïnats per saber si els dilluns eren realment mals dies o eren supersticions. La investigació va donar com a resultat que l’estat d’ànim de les persones no canvia gaire els primers 4 dies de la setmana, és a dir, entre els dilluns i els dijous.

I per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van analitzar els resultats d’una enquesta realitzada per la consultora Gallup a 340.000 persones. Es van entrevistar de manera telefònica sobre el seu estat d’ànim del dia anterior, amb el que van poder constatar que l’ànim si canvia els  caps de setmana, però no varia gaire de dilluns a dijous. La idea que els dilluns són tristos té a veure amb l’extrem contrast entre l’ànim del diumenge i el del primer dia de la setmana, malgrat que desprès aquest estat l’arrosseguem fins el dijous. Així que ara ja sabem que no només ens cal batallar amb els dilluns, sinó gairebé amb  tota la setmana.

Però si els dilluns per sí sols són tristos, es veu que el tercer dilluns de gener és el dia “més depriment de l’any”. Si no t’ha tocat la loteria és clar. Això ho ha deduït Cliff Arnal, investigador de Cardiff, i va afegir que aquesta no és una qüestió intranscendent, ja que va estudiar diversos factors com ara el clima, els deutes, els dies transcorreguts des de Nadal, els famosos propòsits que tothom es fa al començar l’any i ho va nomenar com a “necessitat de reaccionar”. I a aquest dia li ha posat un nom d’allò més clarificador: Blue Monday (Dilluns Trist). Doncs l’home, per arribar a aquesta conclusió  amb el clima, la temperatura, les hores de llum, els dies transcorreguts des de les vacances i potser algun altre paràmetre va elaborar una equació, que va donar com a resultat que el tercer dilluns de gener és el pitjor dia de l’any. I això es degut que aquesta data és quan ens adonem que ja hem fallat en la gran majoria de propòsits fets per l’Any Nou; la majoria segueix fumant, encara no ha començat o ja ha abandonat el gimnàs, no llegim més. Segons una investigació de la Universitat de Scraton, gairebé la meitat de la població falla en els seus propòsits d’Any Nou. Menys mal, perquè em pensava que era cosa meva. I els propòsits més freqüents solen ser aprimar-se, estalviar i posar-se en forma. Home tampoc és estrany fallar, perquè no n’hi ha cap propòsit fàcil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!