El bloc d'en Titot

Francesc Ribera

24 de desembre de 2012
9 comentaris

Un nou projecte “Ona Mediterrània”

Fa uns mesos estic treballant en un projecte que impulsa Obra Cultural Balear i l’Associació Voltor, de Mallorca.
Estem posant en marxa el projecte per a construir una emissora de ràdio en català que pretén ser, a mig termini, la referència comunicativa de l’illa.

Aquí us en faig cinc cèntims:

Ens cal una veu
A Mallorca, d’ençà del tancament de Som Ràdio el 2003 i d’Ona Mallorca el 2011, la majoria d’emissores de ràdio generalistes emeten en llengua castellana. En aquests moments, només IB3 compleix amb l’article 4 de l’Estatut d’Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística, que obliguen que la llengua catalana sigui l’habitual a les emissions de ràdio; perquè es compleixi aquesta condició, l’ús de la llengua catalana a l’emissió ha d’arribar al 60% del total.
També és conegut que la pràctica totalitat d’emissores d’aquestes característiques presenten l’actualitat pròpia i aliena des d’una perspectiva allunyada de l’imaginari col·lectiu mallorquí, allunyada de la seva cultura i idiosincràsia i, de manera especial, allunyada de la cura i defensa de la llengua pròpia de Mallorca.
Es podria dir que la majoria d’emissores generalistes que emeten a Mallorca ho fan des d’una perspectiva absolutament provinciana amb l’objectiu d’estendre i normalitzar aquest provincianisme acrític i submís.
Només amb la recuperació d’una veu pròpia —pel que fa a la llengua i pel que es diu en aquesta llengua— podrem protegir la nostra cultura dels intents d’assimilació definitiva. I més quan comprovem que els nostres representants polítics a les institucions governamentals s’alineen dia rere dia amb els que pretenen relegar la nostra llengua i la nostra cultura a una simple curiositat antropològica.
Ara, doncs, és precisament quan cal, més que mai, que la societat civil activa i conscient organitzi les seves defenses amb eines sòlides i eficaces que permetin contrarestar l’ofensiva que patim envers la nostra llengua i la nostra cultura, però també envers la nostra condició de ciutadans.
Som en una època en què, gràcies a la revolució comunicativa que ha suposat l’extensió d’internet, hom pot accedir lliurement a pràcticament tota la informació que desitja. Ara bé, hi ha un altre tipus d’informació, la que hom no va a buscar i rep; la que simplement es troba al diari del taulell de la cafeteria, a la ràdio del taxi o del supermercat, a la televisió que encenem per inèrcia. Aquesta informació i aquest entreteniment continuen en mans d’uns grups de poder molt concrets que, majoritàriament, són hostils a la voluntat ciutadana d’alliberar-nos del provincianisme.

per tant, farem una ràdio
És per tot això que decidim no conformar-nos amb la situació i posar-nos a treballar per capgirar aquesta tendència. És per tot això que pretenem crear una emissora de ràdio mallorquina i en català, capaç de dur la notícia des del lloc on es produeix fins a cada casa, sense intermediaris ni censures; capaç de crear un entreteniment vinculat a la realitat social i cultural de l’illa; una emissora de ràdio que no estigui sotmesa a cap altre interès que no sigui servir la informació i l’entreteniment des de la dignitat i no des del provincianisme.
L’objectiu no és esdevenir un mitjà residual, sinó de referència. Pretenem defugir el resistencialisme i aspirem a esdevenir l’avantguarda comunicativa de Mallorca, així de clar. I ho volem així perquè creiem que és necessari, per a la nostra societat, que la centralitat comunicativa l’ocupin mitjans amb paràmetres socials i culturals de proximitat i d’arrelament com els que ens proposem.
Amb aquesta ambició, cal dotar la iniciativa de recursos que en garanteixin la qualitat i la solvència. Això només és possible fent un plantejament veritablement professional i garantint el funcionament prou temps per tal que el projecte es pugui consolidar econòmicament.

i la farem entre tots
En base als estudis que hem realitzat durant els mesos de disseny del projecte, hem quantificat la inversió necessària en 750.000 €. Això garantirà poder iniciar les emissions amb onze treballadors i perllongar-les per un període de dos anys encara que els ingressos ordinaris en tot aquest temps siguin zero. Entenem que aquest és el temps necessari per veure si el projecte es pot consolidar i mantenir-se per si sol.
Aconseguir un finançament d’aquesta envergadura no és un propòsit senzill i encara menys si la voluntat és que això no hipotequi el caràcter o el desenvolupament de l’acció comunicativa. Per tal de salvaguardar la independència del mitjà ens hem proposat no anar a cercar els recursos econòmics en entitats de crèdit, institucions públiques ni inversors privats. Pretenem que l’emissora de ràdio neixi sense compromisos que la condicionin. Això fa que l’acumulació del capital necessari sigui molt més difícil però alhora ens garanteix tenir les mans lliures per a desenvolupar el projecte amb total llibertat.
Per tal d’aconseguir el capital inicial necessari ens proposem fer-ho mitjançant accionariat popular, és a dir, a partir de la venda d’accions a un preu assequible per a la majoria de persones. La voluntat és que sigui la societat de Mallorca qui construeixi aquest mitjà amb una participació extensa i horitzontal.
Per això ens proposem iniciar una campanya de venda d’accions a persones, empreses, institucions i associacions.

i això t’inclou a tu
Posem doncs a la venda accions per valor de 100 € cadascuna. Aquestes accions permetran que entre tots puguem construir Ona Mediterrània i permetran que el titular es beneficiï del repartiment de dividends que hi pugui haver.
El que no permetran aquestes accions és participar en la presa de decisions de l’emissora. El motiu no és cap altre que evitar que un eventual grup inversor es pugui arribar a acumular prou accions com per variar-ne els objectius essencials. Aquest és el motiu d’aquest blindatge.
Les decisions sobre el caràcter i el desenvolupament de l’emissora les prendrà un consell rector format per una quinzena de persones del món de la cultura, la docència, l’art i la judicatura designades per OCB i Voltor.
En cas que no es reuneixin els diners necessaris per a tirar endavant el projecte, l’import  de les accions serà immediatament retornats als seus compradors.

 1. Enhorabona per la iniciativa a tots els que la tireu endavant.
  A més a més de la venda d’accions, seria possible fer una crida de micromecenatge?
  Potser hi ha gent que col·laboraria, però posar 100 euros de cop no li va bé. En canvi si que podríem fer aportacions menors.
  I posats a enredar la troca, si algú, en un període determinat, arribés als 100 euros també podria rebre una acció. Això darrer ja dic que potser és més complicat, però la proposta de micromecenatge…
  Salut i Països Catalans

 2. Titot,

  moltes gràcies i endavant. Després del Guillem de Berguedà, els Brams, Mesclat i molts altres projectes que canten, diuen, mostren, normalitzen i dignifiquen la música als Països Catalans, ara Ona Mediterrània.

  Sempre donaré suport a aquest projecte des de les plataformes de les quals disposi.

  Una abraçada !

 3. things to say to a guy Innocent Words That Drive Men Wild Ebook: The “Good Girl” Way To Be Naughty And Drive Him Wild With Your Words (Without Feeling Embarrassed Or Ashamed In The Process). This site is a leading resource for information about the Carrie Engel Innocent Words That Drive Men Wild PDF book and attraction system that teaches you how to use “innocent words” to grab a man’s attention, capture his heart, and make him completely loyal to you.
 4. nick pineault food research The Truth About Fat Burning Foods Ebook: The 24-Hour Diet And Kitchen Makeover That Forces Your Body To Burn Fat All Day Long. This site is a leading resource for information about the Nick Pineault Truth About Fat Burning Foods PDF book and diet transformation system that teaches you how to use quick and easy food swaps to accelerate your metabolism, conquer your cravings, and FORCE belly fat to be your “go to” energy source on a daily, ongoing basis.
 5. marcus parker PPP removal PPP Removal At Home: Get Rid Of The “Ugly Little Bumps” Scaring Away Women And Destroying Your Sex Life Safely, Naturally, And In Total Privacy. This site is a leading resource for information about the Marcus Parker PPP Removal PDF book and complete pearly penile papules treatment system that teaches you how to get rid of PPP using a step-by-step, natural method from home.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!