El bloc d'en Titot

Francesc Ribera

17 d'octubre de 2011
5 comentaris

No ens flipéssim!

Fa uns dies, el diari Ara publicava una enquesta on s’indicava que en un hipotètic referèndum d’independència al Principat, el 42% votaria a favor, superant el 37,7% que votaria en contra.
No cal dir que aquestes dades, perfectament versemblants i en consonància amb altres enquestes que s’han fet, són molt bones per a l’independentisme.
Ara bé, no exageréssim l’eufòria, no ens flipéssim. [continua llegint]

Cal no confondre’s. Una cosa som els independentistes i una altra cosa les persones que, en cas d’un hipotètic referèndum, estarien disposades a votar que sí. No és ben bé el mateix.
Per a un independentista la independència és una prioritat perquè entén que la relació entre Catalunya i Espanya és l’arrel de molts dels problemes que pateix el país (econòmics, socials, culturals, de dèficits democràtics…). L’independentista és el que creu que amb la constitució d’un nou estat es podrien solucionar una sèrie de problemes estructurals, fins i tot alguns dels que no estan directament provocats per la dependència d’Espanya: allò de fer foc nou.

Però moltes de les persones que en aquesta enquesta —o en l’hipotètic referèndum— voten que sí, no són independentsites, per a elles la independència pot ser una bona sortida però no és una prioritat estratègica. Potser preferirien un estat federal —per dir alguna cosa ben utòpica— però, davant la dicotomia del sí o el no, es decanten pel sí. Com altres de la seva corda ho fan pel no.

És una situació que pot generar una certa confusió i un exemple perfecte d’això és el 10% de votants del PP —o el 27-35% de votants del PSC-PSOE— que votarien sí.
Hom es fa creus que un de cada deu votants del PP estigués disposat a votar que sí a la independència. Jo crec que és una simple qüestió de prioritats.
Posem per cas, el senyor Fransiscu, que creu que potser sí, que amb un estat propi Catalunya obtindria una millora econòmica respecte a la situació actual i sí, en cas hipotètic d’un referèndum, votaria sí. Però el senyor Franciscu és profundament cristià —catòlic apostòlic i romà— i creu que l’avortament és una aberració que cal aturar com sigui. És la seva opinió. I aquesta opinió, per a ell, sí que és prioritària. I el senyor Fransiscu creu que l’únic partit que pot prohibir l’avortament és el PP. I això per a ell no és una contradicció, sinó una simple qüestió de prioritats.

Avancem. Els —hipotètics— votats del sí a la independència són/som els que legitimaran el trencament amb Espanya. Els independentistes serem els que aconseguirem que aquest referèndum es faci.

Però mentre els —hipotètics— votants del sí a la independència ja som majoria, els independentistes tot just som entre un 25 i un 30%. I per aconseguir fer un referèndum no som prou, ni prou forts. I això que estem parlant en percentatges de només un tros de la nació, el Principat.

Seguim en la fase d’acumulació de forces. Escara estem en la necessària fase de creixement. Hem de ser més i això vol dir que hem d’incorporar gent que —ara per ara— és reàcia.
Potser sí que seríem prou votants afirmatius per guanyar un referèndum, però encara no som prou independentistes per aconseguir que aquest referèndum se celebri.
I actuar com si ja fóssim majoritàriament independentistes —perdoneu— és flipar-se.

  1. Cert que no en som prous,i molt possiblement gent que ha contestat a l’enquesta que votaria sí en un referèndum,ho facin motivats per la seva actual situació  econòmica,i no pas per un desig de llibertat nacional.Ara bé gent com en franciscu,potser si s’els plantegès com una reivindicació de drets històrics,provablement es farien l’orni.Salut!

  2. Home, si pensem que algun dia podrem fer un referèndum em sembla que no hem entès què és Espanya. El referèndum no ens el deixaran fer mai perquè Catalunya aguanta l’estat, no seran tan rucs per permetre-ho, s’ha de tenir una majoria social i proclamar la independència des de parlament, tampoc crec que siguin tan burros d’enviar-nos els tancs. En quant a lo del senyor Fransiscu, probablement tens raó, i més tenint en compte el que he dit abans, el senyor Fransiscu ni tan sols podrà votar el referèndum i conseqüentment seguirà votant al PP i els independentistes no tindrem majoria per proclamar la independència. Hem de ser conscients de que la cosa està complicadeta. Salut!

  3. Interessant la idea de defensar independentistes dels votants del sí. De totes maneres, caldria matissar que dins dels mateixos independentistes, hi ha qui podria blocar un procés d’emancipació nacional si l’estat que s’albira després no s’adequa a les seves idees polítiques, tant des de la dreta com des de l’esquerra.

  4. necessitem gent profundament cristiana —catòlic apostòlic i romà— que voti “sí” a la independència, i aquell dia ho faran. el dia en que es voti sobre l’avortament serà un altre dia.

    “No volíeu democràcia?”  —Jep Cabestany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!