31 de desembre de 2009
General
1 comentari

A voltes amb la llei del foc….el 4 de gener ja es aquí….

El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ha publicat aquesta  nota de premsa a la seva pàgina web:

“El 4 de gener era la data senyalada per la Unió Europea per tenir redactat el text, que ha de tenir en compte les al·legacions formulades des del grup de treball que integra la Generalitat de Catalunya (Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Dep. de Cultura i Mitjans de Comunicació i Dep. d’Interior, Relacions Institucionals i Participació), Associacions Municipalistes (ACPC i FMC) i associacionisme (Federacions de diables i dimonis, del bestiari i del balls de diables centenaris amb parlament).

El “Ministerio de Industria” no podrà complir el calendari previst a causa de les modificacions que s’han de negociar i incloure a la normativa, però considera que amb el període cautelar d’implementació que disposa tindrà temps d’aprovar el nou “Reglamento de Cartuchería y productos pirotécnicos”

Des del CPCPTC allò que més incertesa desperta és el redactat final de les al·legacions trameses. En qualsevol cas, des del Centre ja hem començat a treballar amb l’associacionisme per tal d’iniciar immediatament la formació dels futurs “Ciutadans reconeguts com a experts” (CRE) tal i com reclamarà la nova normativa.”

I es que ens hi va molt a tots en fer que la Directiva Europea es modifiqui ja que si no el Lluert ja no podrà ser mai més una bèstia de foc!!!

Si voleu llegir la “famosa”  Llei del foc cliqueu aquí. Us deixem tot seguit amb el manifest per la defensa dels grups de cultura popular i tradicional catalana amb ús de materials pirotècnics que podeu trobar a la web de la Federació de diables i dimonis de Catalunya.  (continua…)

Post núm 3 ♥ timbalers.castellvelldelcamp@mesvilaweb.cat

MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de Diables, besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignat, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

Font: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!