Terra i llibertat

Autodeterminació - Països Catalans

23 de maig de 2014
0 comentaris

TRACTAT DE LLIURE COMERÇ ENTRE ESTATS UNITS I LA UNIÓ EUROPEA

Que els Estats Units perden poder a nivell mundial cada dia que passa és evident. Que a Europa li passa el mateix, és del tot evident. L’Europa colonial s’arrossega en la decadència.

Ara bé, això no vol dir que en aquesta caiguda lliure “els poders” polítics i econòmics d’ambdues “regions” no pretenguin fer pagar “els plats” a llurs poblacions, i imposar-lis unes polítiques neolliberals brutals. Així mateix, agreujar el colonialisme intern, o millor dit, mantenir aquestes polítiques colonials sobretot respecte de certes zones concretes i llurs poblacions; en el nostre cas, aquestes regions serien allò que denominem l’Europa del Sud, on per cert ens ubiquem els Països Catalans, per si algú/na no s’havia adonat.

Aquest és l’objectiu i full de ruta del que intenta ser un acord (Acord de LLiure comerç) mig secret que s’està negociant entre responsables tant dels EE.UU. com de la UE, a esquenes de qualsevol control democràtic i parlamentari (de fet el parlament europeu ja sabeu que no serveix per gairebé res), i de qualsevol informació mínima cap a la població.

A continuació proporcionem més informació. ÉS UN TEMA MOLT GREU I MASSA IMPORTANT COM PER RESTAR IGNORANTS, O NO VOLER ESTAR BEN INFORMATS.

Una coalició paneuropea rebutja el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units

A tres dies de les Eleccions al Parlament Europeu i en ocasió de la cinquena ronda de negociacions del Tractat Comercial UE-EUA, més de 120 organitzacions d’Europa denuncien el projecte com un atac als drets i a la democràcia.

Amb motiu d’aquesta cinquena ronda de negociacions, en curs entre el 19 i el 23 de maig a Arlington (Virgínia, EUA), una àmplia coalició de moviments socials de tota Europa rebutja en un comunicat conjunt l’agenda corporativa de l’Aliança transatlàntica de Comerç i Inversions (TTIP, per les sigles en anglès) entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units (EUA). El manifest [1] està signat per grups ecologistes, associacions de consumidors/es, organitzacions de defensa de la democràcia i els drets humans i sindicats, i el suport de la Campanya “NO al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions” de l’Estat espanyol [2].

“Si es permet que aquest tractat comercial sigui ferm serà la major transferència de poder al capital que hem vist en generacions. És per això que s’està veient un augment en la resistència popular a aquest projecte a tot Europa i als EUA per igual, ja que la gent està assimilant el que significaria per al seu futur. Els candidats que esperen ser elegits al Parlament Europeu el proper diumenge haurien de prendre nota d’aquest assumpte i rebutjar el TTIP “, avisa la Campanya “NO al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions” de l’Estat espanyol.

El TTIP afectaria a la seguretat alimentària, els drets de privacitat i protecció de dades, les normes socials i laborals i lleis de protecció ambiental. La coalició europea opina que el tractat està sent negociat únicament en nom dels interessos de les grans corporacions, mercats financers i indústries, a costa de la ciutadania.

Les organitzacions retreuen a la Comissió Europea la falta de transparència i el procés anti-democràtic de les negociacions, que busquen l’eliminació i harmonització a la baixa de normes socials, laborals i ambientals, que encara de moment són garants de la protecció i dels drets de les poblacions i del medi ambient. En la declaració conjunta publicada avui exigeixen la suspensió de les negociacions i carreguen contra el mecanisme de solució de controvèrsies entre inversor i Estat (ISDS), una polèmica disposició legal que es troba en prop de 3.000 tractats comercials i que permet a les corporacions transnacionals demandar als governs per aquelles polítiques públiques que puguin significar un detriment en els seus beneficis econòmics esperats. Una altra de les demandes que es fa en aquesta declaració als negociadors és que s’abandoni la proposta de constituir un Consell de Cooperació Regulatòria que donaria a les corporacions i els tecnòcrates no electes poders sense precedents de determinar la regulació europea, estatal i local.

“Les negociacions atempten contra la democràcia i els serveis públics. Perdrem lleis que protegeixen la salut i la seguretat en els aliments o els productes químics, per exemple, perquè l’objectiu principal del TTIP és rebaixar les normes, reglaments i procediments per adaptar-les en benefici de les grans multinacionals. També està sent vist com un model per als acords comercials a tot el món, de manera que destruirà encara més la capacitat dels països empobrits per fer front a les grans corporacions”, emfatitza la “NO al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions” de l’Estat espanyol.

Denuncien que “la creació d’un mercat comú transatlàntic és el nucli de l’agenda de liberalització de la UE, i el TTIP amenaça amb aprofundir les polítiques autoritàries i neoliberals aprovades en els últims anys. La UE està revelant a si mateixa com una màquina que fa competir les treballadores i els treballadors entre si , alhora que es desmantellen totes les prestacions socials”.

Durant aquesta setmana, la UE i els EUA intentaran acostar postures en assumptes d’inversions, marc regulador, normes fitosanitàries, contractes públics, drets de propietat intel·lectual, medi ambient, energia i matèries primeres.

– [1] La declaració completa es pot descarregar aquí: http://www.bilaterals.org/?people-environment-and-democracy

– [2] El bloc de la “NO al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions” de l’Estatespanyol: http://noalttip.blogspot.com.es

Donen suport:

ACSUR-Las Segovias Catalunya, Àgora Nord Sud, Aliança per la Sobirania Alimentària, Alternativa d’Intercanvi amb els Pobles Indígenes, Attac- Acordem, Brigades Internacionals de Pau, Cooperacció, CUP, Ecologistes en Acció, Educació Per l’Acció Crítica, Enginyeria Sense Fronteres, Entrepobles, Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament, Institut de Drets Humans de Catalunya, ICV-EUiA, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Justícia Alimentària Global (VSF), Marxa Mundial de Dones, Medicus Mundi Catalunya, Observatori DESC, Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), Revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas, SETEM, Som Lo que Sembrem, Suds, Xarxa de Consum Solidari, Xarxa d’Economia Solidària.

Més informació:

Àlex Guillamón: 691501789

Mónica Vargas: 662026497

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!