Terra i llibertat

Autodeterminació - Països Catalans

16 d'abril de 2014
0 comentaris

QUÈ ÉS EL MULTIREFERENDUM?¿

Multireferèndum 2014 és una convocatòria ciutadana sobre diverses reivindicacions d’interès públic. Es multiplicarà a Catalunya entre el 27 d’abril i el 25 de maig de 2014 i necessitarà tota l’ajuda per créixer.

CONTINUA

Els col·lectius que la promovem creiem que s’estan imposant decisions contràries al sentit comú de la població. Per això, les volem sotmetre a referèndum i aconseguir que s’expressi la voluntat popular de forma directa, determinant i vinculant. Entre nosaltres hi ha comissions promotores d’Iniciatives Legislatives Populars bloquejades i comptem també amb el suport d’entitats i persones que treballen per fer-la possible.És una experiència innovadora que combinarà el vot electrònic i el presencial en una convocatòria multitemàtica. En ella es facilitarà als participants informació contrastada i formes de debat i deliberació pública.

El procediment i la xarxa resultant seran posades al servei de posteriors edicions i promotors, amb l’objectiu d’anar construint una eina de referèndum obert, en els camins d’una democràcia d’arrel, creixent i directa.

Principis

@multireferendum és una iniciativa independent, no oficial i gestionada des del terreny associatiu.

# Cooperativa: els grups promotors compartim la necessitat de treballar conjuntament per tal d’interpel·lar amb el màxim de garanties al conjunt de la societat. Tot i això, les preguntes i les campanyes que se’n deriven són tractades de forma autònoma.

# Confluent: és un vector de treball obert a qualsevol persona o col·lectiu interessat en les temàtiques tractades o en el mateix procés participatiu. Es tracta de generar un corrent concret i de durada determinada, a través d’un esforç de conjunt.

# Instituent: entenem aquesta convocatòria com una primera onada i volem d’aquest esforç ens en quedi una eina per seguir abordant problemàtiques tant en l’àmbit local com en el general.

# Per a una democràcia directa i de carrer: practiquem una democràcia creixent que posi en mans de les persones les decisions directes sobre qüestions comunes. Incorporem el vot electrònic i altres eines digitals, però sense deixar de banda la necessitat del debat i la trobada.

Què volem?

# Volem fer objectiva la voluntat popular en les matèries d’interès públic assenyalades.

# Volem aconseguir la més alta participació possible i que aquesta sigui la seva principal força del procés.

# Volem fer possible el vot presencial a tots els municipis de Catalunya.

# Volem combinar amb èxit la deliberació pública, el vot electrònic i el vot presencial i que, a més, sigui una experiència replicable.

# Volem activar una xarxa a favor de la democràcia directa a través d’una experiència pràctica

Qui el promou?

És una idea inicial de Som lo que Sembrem i la Plataforma Aturem el Fracking sorgida l’1 de Juny de 2013. Són promotors d’aquesta primera convocatòria les entitats que hi proposen preguntes i l’assemblea de Multireferèndum:

# Som lo que Sembrem

# Xarxa per la sobirania energètica

# Candidatura d’Unitat Popular i Plataforma per l’Auditoria ciutadana del Deute

# Plataforma Aturem Barcelona World

# Plataforma No a la Mat

# Assemblea en Defensa dels Serveis públics de Lleida

# Multireferèndum

TEMÀTIQUES

Provisionalment, aquesta primera convocatòria, posarà a debat quatre temàtiques de caràcter general i una de caràcter local/territorial que es votarà de forma descentralitzada:

TEMÀTIQUES GENERALS

# Cultius i aliments transgènics

# Dret a referèndum vinculant per a les Iniciatives Legislatives Populars (ILP)

# Deute il·legítim

# Control democràtic i directe de l’energia

TEMÀTIQUES LOCALS

# Projecte Barcelona World (es vota al Tarragonès, l’ Alt Camp i el Baix Camp)

# Municipalització del servei d’aigua de la ciutat de Lleida (es vota Lleida)

# Línies de Molt Alta Tensió (MAT) (Es vota a la Selva, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt Empordà i el Baix Empordà)

COM ES VOTA?

Qui podrà votar?

Podran participar en la votació les persones majors de 16 anys i residents a la comunitat autònoma de Catalunya.

Com ES PODRÀ votar?

Es podrà votar a través de qualsevol de les tres modalitats que es duran a terme successivament entre el 23 d’abril i el 25 de maig i també en qualsevol de les meses. Caldrà acreditar la identitat i el facilitar el lloc de residència.

FORMES DE VOT EMPLAÇAMENT DATES

Electrònic https://www.multireferendum.cat 23 d’abril – 16 de maig

Anticipat Centres socials, espais públics, etc. 17 de maig – 24 de maig

#25dMaig Meses a les proximitats dels col·legis electorals 25 de maig

La ubicació de les meses de vota anticipat i les de la jornada de vot del 25 de maig seran publicades a la mateixa pàgina web.

Com ens organitzem?

Multireferèndum és una organització independent al servei dels col·lectius que necessiten dur a referèndum les seves problemàtiques. Així, el seu objectiu principal és el de facilitar el procés de referèndum popular, garantint-ne l’objectivitat i neutralitat. Al mateix temps, treballa perquè aquesta experiència pugui donar lloc a una eina de futur replicable i a disposició del país.

ASSEMBLEA GENERAL

Espai on s’acorden les línies generals de la campanya. És oberta, convocada públicament i territorialment rotativa. S’hi participa en qualitat de persona individual.

COMISSIÓ PROMOTORA

Està formada per un portaveu de cada grup promotor de preguntes i un nombre equivalent de persones de l’assemblea de multireferèndum. Fa un paper d’enllaç entre les entitats promotores i l’assemblea. Pot prendre acords d’urgència que hauran de ser validats posteriorment per l’assemblea i fer tasques de portaveu.

COORDINADORA I COMISSIONS DE TREBALL

La coordinadora i les comissions són espais únicament de treball que desenvolupen els acords generals de l’assemblea i hi duen propostes.

FEDATARI/A

Persona responsable de les meses de vot amb la principal tasca de garantir que la consulta es desenvolupa segons la metodologia acordada. Fan també d’enllaç local amb la organització general.

MESES DE VOT

Estan formades per un fedatari i un mínim de dues persones més. Cal donar-les d’alta en aquesta mateix pàgina web, indicant la seva ubicació perquè pugui visualitzar-se al mapa del multireferèndum. N’hi ha de dos tipus:

Meses #25dMAIG

Meses de vot anticipat

Per més informació de com donar-les d’alta i fer-les funcionar visiteu la secció COL·LABORA d’aquesta mateixa pàgina.

GRUP LOCAL

Conjunt de persones que treballen en l’organització de meses locals a nivell de poble, ciutat, barri, comarca, etc. Promouen, a la vegada, el debat sobre les temàtiques del multireferèndum.

ENTITATS OBSERVADORES

Entitats independents que garantiran l’objectivitat del procés.

PERSONES I ENTITATS ADHERIDES

Donen recolzament material i simbòlic a la campanya.

INFORMACIÓ, DEBAT I DELIBERACIÓ

Es posarà a disposició dels participants informació contrastada i s’organitzarà diversos debats públics sobre les temàtiques de la convocatòria. Tots aquests continguts seran visibles a la web, que comptarà també amb espais de deliberació digital.

Suports inicials

Som lo que sembrem / Assemblea de Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Catalunya / Parlament Ciutadà / Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute / Associació Dempeus per la Salut Pública / Comissió Promotora de la ILP per una Renda Garantida / CUP / Procés Constituent / Pirates de Catalunya / Plataforma Aigua és vida / Xarxa per la sobirania energètica / Alternativa Verda Assemblea del 15M Sarrià-St.Gervasi / Associació Naturalistes de Girona / Ateneu La Torna / Ca la Dona / Col•lectiu a les Trinxeres / Dia de la Terra / Ecoconsum / Independència per canviar-ho tot Ponent-Pirineus / Plataforma Aturem el Fracking / ADENC / Raons Públiques/ Plataforma pel Dret a la Salut / Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària / Raons Públiques del Poble Sec / Revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat, Cultura / Slow food Terres de Lleida / Unió de Pagesos-sector ecològic / Unió de Plataformes (més de 70 plataformes pel territori) / Universitat Indignada/ Ecologistes en acció

PER CONTACTAR I SABER-NE MÉS

http://www.multireferendum.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!