Dani Mateo

Publicat a El Punt Avui:

“L’humor és un oasi d’orina en el desert de por”, diu Jack (Alec Baldwin) a la comèdia de situació 30 Rock, coneguda a Espanya com a Rockefeller Plaza, creada per Tina Fey i basada en la seva feina com a guionista a Saturday Night Live. Vindria a voler dir alguna cosa així com que l’humor és més que un simple acudit. L’humor, l’orina, et treu la set, et calma una mica, però estàs envoltat de por igual. I et fa pensar per buscar aigua de veritat. No és poca cosa considerar l’humor una cosa tan important en aquest món de pell tan fina. De fet, aquesta societat s’ha tornat tan censuradora que ens ha abocat a un políticament correcte que, com la llei del pèndol, ha generat a l’altre extrem alguns dels humoristes més salvatges vistos mai.

La frase la va recordar fa uns dies Pepe Colubi reflexionant sobre el cas de Dani Mateo, a qui li ha caigut a sobre la Santa Inquisició per haver fet un gag mocant-se amb la bandera espanyola. Cosa que li ha comportat, a més de l’insult habitual al bar de borratxos de Twitter, que la Clínica Baviera li hagi retirat un contracte publicitari amb l’argument digne de la Internacional Papanates que “la llibertat d’expressió ha d’estar dins del marc legal vigent”. No sé on han vist aquests senyors que es dediquen a fer que la gent hi vegi millor que estigui prohibit mocar-se amb una tela. Però o formen part dels que han convertit la Constitució –que esmenten en el seu comunicat– en un dogma de fe –dogma que apareix quan no hi ha sentit de l’humor– o bé han decidit que era una bona cortina de fum davant l’expedient que li ha obert la conselleria de Sanitat de Madrid per publicitat enganyosa. De fet, aquesta clínica fa temps que s’enfronta amb l’Associació Espanyola d’Afectats per Intervencions de Cirurgia Refractiva, que denuncia efectes secundaris en les operacions amb làser.

Com diu Ana Morgade, l’humor és llimona en una ferida. Si està oberta, pica. Però no és culpa de la llimona. Pensa per què la tens oberta. Malament quan a la Cort volen tallar el cap al bufó en lloc del rei.
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *