L'Altra Ràdio

La cultura audiovisual a l'abast de tothom

16 d'octubre de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Xerrada sobre veu digital a la radioafició. Experimentant amb el sistema D-Star

La demarcació territorial de Barcelona de la Unió de Radioaficionats de Catalunya, URCat, en col.laboració amb el RadioClub Castellar, us inviten a assistir a la xerrada tècnica "Veu Digital a la Radioafició, Experimentant amb el Sistema D-Star", que tindrà lloc el proper dia 9 de novembre al Centre Cívic La Sedeta, Carrer Sicília 321, de Barcelona.

Data: Divendres 9 de Novembre de 2007, de 19:15h a 21:00h

Ponents: Josep López (EA3ABN) i Antoni Navarro (EA3CNO)
Demostracions pràctiques a càrrec d’Eduardo Rodríguez (EB3GHN)

Agenda:

19:15 a 20:30: Exposició teòrica i col.loqui obert sobre el sistema D-Star:

    • Principis teòrics de funcionament.
    • D-Star no és només parlar, possibilitats tècniques avançades (veu, dades, control, telemetria, xarxes de repetidors enllaçats per IP, etc.)
    • Fonaments legals d’aplicació i a quines freqüències opera D-Star.
    • Estat actual de les xarxes i experimentació a casa nostra.

20:30 a 21:00: Demostració pràctica i "hands on" del sistema Icom D-Star (pel grup de treball del RadioClub Castellar EA3RCC).

En els darrers anys han sorgit diverses tecnologies amb el propòsit de convertir les comunicacions conegudes com a "two way radio", és a dir les converses "simplex" via ràdio (per repetidor o en directe), en potents xarxes digitals, que han permès a les forces de seguretat i altres serveis, usuaris tots de la ràdio, gaudir de privadesa i  flexibilitat. Els radio-escoltes ja no poden sintonitzar les converses de la policia degut a la complexitat en l’encriptat dels senyals digitals, de fet els Mossos d’Esquadra ja van desplegar-se al nostre país amb la tecnologia de ràdio digital coneguda com a Tetra (r), a la que han anat migrant progressivament bombers, ambulàncies i tota mena de serveis, tot i que en xarxes ben diferenciades, però inter-connectables. Tot això ha suposat grans avantatges i algun inconvenient, però ja és la tecnologia "de facto" per a les comunicacions professionals PMR (Professional Mobile Radio). Aquesta vessant de privadesa converteix els protocols professionals en "prohibits" per als radioaficionats, atès que no estem autoritzats a transmetre en codis secrets, no obstant l’aparició en escena de protocols oberts (i públics) com el de G4GUO per a HF i el de la JARL (Japan Amateur Radio League) per a xarxes en VHF/UHF, de moment usat per Icom als seus productes D-Star (r) obren un nou ventall de possibilitats a la experimentació. Us imagineu poder llegir en pantalla de l’equip l’indicatiu dels usuaris d’un repetidor? o simplement entrant unes dades al teclat de l’equip connectar per Internet el teu repetidor local amb un altre a les antípodes i amb qualitat digital? O poder fer seguiment en pantalla de la posició del teu corresponsal? Tot plegat ho tens a tocar.

Un grup de radioaficionats de casa nostra estan experimentant ràdio digital amb el D-Star, tant pel que fa a la construcció d’interfícies per a qualsevol equip de qualsevol fabricant com pel que fa al desplegament de xarxes D-Star,  i a més estan disposats a compartir amb tots nosaltres aquests avenços.
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!