Credibilitat per damunt de tot

  •   Joan Brunet i Mauri és autor d’un bloc molt actiu on cada setmana publica articles d’opinió i, a més, intervé en diverses tertúlies radiofòniques
  •  Un periodista ha de donar valor afegit a la informació i diferenciar-ho d’allò que és opinió

El sabadellenc, Joan Brunet i Mauri, és director de la fundació d’estudis locals i comarcals de Sabadell, Bosch i Cardellach. Per ell, un periodista ha de ser crític i ha de saber en tot moment en quin entorn cal moure’s per esbrinar el que succeeix: “el professional ha d’analitzar el que està passant i comunicar-ho de manera entenedora, perquè el que s’espera d’aquest és credibilitat i que doni valor afegit a la informació”.  Els mitjans de comunicació i els professionals del sector han de treballar amb rigor, buscar el moll de l’os i transmetre confiança i certesa en tot allò que informen, ja que són un referent per les persones.

Hi ha dos tipus de periodisme per Brunet: el de les fonts i el dels mitjans. Però els dos haurien d’actuar de la forma més ètica possible.  Hi ha mitjans que des de òptiques diferents el que fan és opinar i, altres, que defensen els interessos de l’empresa per la qual treballen. “En un mitjà s’informa i s’opina però sobretot s’ha d’informar, ja que el món viu molt instal·lat en un periodisme d’opinions”.

 Tot i especialitzar-se en comunicació institucional, Brunet reitera que un professional ben preparat hauria de conèixer tots els àmbits abastament. En la relació d’una empresa amb els mitjans de comunicació no hi hauria d’haver-hi filtre, sinó que hauria de ser fructífera perquè cal transmetre al públic informacions i dades que siguin reals perquè el lector difícilment arribarà a comunicar-se amb la institució. És a dir, un periodista no ha de canviar els punts d’observació ja que ha d’explicar el que ha passat. El cert és que un diari explica la veritat segons el tipus de punts d’observació.

 Per Brunet, manipular no és un concepte negatiu ja que el que es pretén és aconseguir alguna cosa. En canvi, falsejar és enganyar, mentir al lector. Són dos conceptes que no van agafats de la mà. És per aquest motiu que reitera que ser polític no és ni hauria de ser una professió sinó un acte de servei. La concepció de polític per a Brunet seria dedicar la vida d’una persona a servir a la societat durant una temporada, i no tota la vida com es fa actualment.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *