BLOG DEL BIC (CLR*CDR) 2002

VISQUEM LA INDEPENDÈNCIA: Per assolir-la sols ens calen tres coses: L'Anhel, una estelada i el "PROU" definitiu. CLR*CDR/BIC: Reafirmar el 1r d'octubre, completar la DUI, assegurar el català.

26 de maig de 2022
0 comentaris

Davant la llei Cavall de Troia i l’imposició del castellà: Via Bàltica i Regeneració lingüística de la Nació Catalana.

 

Tenim molta feina, comencem!

La Via Bàltica i el nostre cotó i la nostra sal:

Companys de país, teniu raó, tenim molta feina, comencem!

Si en alguna cosa ens equivoquem rectificarem.

Jo, ara mateix, veig dos fronts. Tot s’ha de completar i es pot modificar si cal. També es pot veure des de diferents prismes complementaris.

Front 1:

Començar fer travesses per la “llista cívica”. Jo en dic “Via Bàltica” perquè és el que van fer els Països Bàltics immediatament després de la seva Gran Cadena. Com que els partits naturalment també feien el ruc, doncs estaven viciats dels anys de supeditació soviètica, els independentistes van presentar-se a les eleccions amb una sola llista (cívica, a banda dels partits) amb un sol objectiu (la independència), un

sol capdavanter i un sol equip entorn del capdavanter. Van convèncer, van sumar i van guanyar. Després assoliren la Independència.

Si vols fer una llista cívica, com els bàltics, no pots titubejar ni marejar la perdiu, has de ser clar. Els partits poden sumar-s’hi o girar-se d’esquena, si s’hi sumen han de renunciar a presentar els seus quadres i convidar tots els seus votants a recolzar la candidatura unitària per a la independència. Qui generi més dignitat, conseqüència i confiança obtindrà més vots.

Tregui els diputats que tregui, la llista cívica ha de ser conseqüent i mai recolzar espaÑa, ans el contrari ha d’esdevenir un veritable corcó per l’estat espanyol fins que es reconegui el 1r d’octubre votat i guanyat i la DUI del 27 d’octubre de 2017.

En tot moment la llista cívica defensarà la Nació Catalana, la Llengua Catalana, la Independència i la Constitució provisional de la República Catalana Independent.

La nova Presidenta de l’ANC té el handicap d’haver-se relacionat

massa amb l’estat opressor i amb la falsa autonomia, no es pot entendre de cap manera com pot parlar en una recent entrevista de demanar a l’estat colonial i repressor cap modificació de la constitució espanyola ni cap referèndum. Si aquesta persona molt acreditada en termes jurídics no té clara, a hores d’ara, la impossibilitat d’aquests plantejaments és dubtós que estigui capacitada ni pel càrrec ni per tirar endavant la llista cívica.

Podríem començar fer travesses de possibles components de la llista cívica, fins i tot potser caldria fer unes primàries per l’elecció dels components més qualificats, això ja és determinarà en el moment precís.

Els components que es presentin han de posar les seves organitzacions i aspiracions personals al servei de la llista cívica amb esperit de servei i unitat totals.

Jo ara mateix proposaria noms genèrics

però aquestes travesses potser no és convenient fer-ho ara.

Front 2:

“La llengua és el nostre cotó i la nostra sal” i pot ser el motor d’engegada del necessari procés de Regeneració lingüística de la Nació Catalana.

Així com l’Autonomia és el primer obstacle per a la Independència, la Immersió lingüística parcial i incompleta, així com el català light adoptat pels mitjans des de la creació de TV3, han aparcat fins ara l’abans esmentada Regeneració lingüística de la Nació Catalana sense la qual la llengua en general ha anat i anirà perdent pistonada.

La imposició dictatorial espanyola sobre la llengua de l’escola no és l’únic problema que hem d’afrontar decididament, però naturalment ens complica molt les coses.

Salvador Molins Escudé, Consell Local de la República Catalana Independent, del CDR BlC

 

PS1:

 

La gent que no es doblega

Malgrat la pressió mediàtica i política a favor, l’acord dels quatre partits ha rebut una contestació notable. Caldrà tornar a guanyar la llengua

Vicent Partal

Vicent Partal

25.05.2022 – 21:40
Actualització: 25.05.2022 – 22:44
VilaWeb
L’altre dia publicàvem a VilaWeb aquesta entrevista de Joan Safont a Elena Yeste Piquer, periodista i professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Yeste ha publicat fa poc el llibre Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme (Fonoll) on explica moltes de les claus per a entendre com va poder resistir el país aquell intent brutal de genocidi lingüístic i cultural, gràcies a la fermesa d’unes quantes persones, gent que va saber bastir un moviment eficaç de defensa del català, sobre el qual la societat es va apoderar.No cal dir que, després de la victòria de Franco, la situació del país era extremadament difícil. Podem discutir si l’ús de la llengua era millor o pitjor –alguns opinaran que era millor perquè hi havia més catalanoparlants; alguns altres diran que era infinitament pitjor, perquè qualsevol manifestació de catalanitat era perseguida. Siga com siga, no crec  que ningú puga defensar que allò era fàcil. Perquè no ho era. No ho era gens. I tanmateix el país –els Països Catalans, de fet– va aconseguir sortir-se’n prou bé.

Yeste Piquer posa noms i cognoms a aquest esforç. I ho fa perquè sempre hi ha noms i cognoms darrere de tot. I val més no oblidar-ho, això. Hi ha Joan Triadú. I Albert Jané. I Enric Larreula i Joaquim Arenas. I escoles com les Talitha, Costa i Llobera, Ton i Guida, Sant Gregori, Andersen i Mogwli. I aquell Òmnium d’aleshores. I el SEDEC. I els pares de Santa Coloma. I les escoles valencianes com la Gavina i la Masia. I els mestres de la Safor. I aquell Secretariat de Defensa de l’Idioma que formava gent. I tots els moviments equivalents de les Illes i de la Franja. I tanta i tanta gent en cada poble i ciutat.

I ara, vet ací que anys després ens tornem a trobar havent de guanyar la llengua, per a seguir el fil del títol del llibre. I que, fent-ho, torna a haver-hi noms. La plataforma Pública i en Català, per exemple, diu que l’acord significa “la fi d’un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l’alumnat de tenir accés a la llengua catalana”; i el considera un aval polític a la sentència del 25%, “que s’ha dictat sense cap criteri pedagògic”. Dins aquesta plataforma, hi ha USTEC, hi ha la Intersindical, hi ha la COS, hi ha el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, hi ha la CGT. I tots han alçat la veu també pel seu compte i amb molta duresa. El SEPC parla de traïdors, sense miraments. La USTEC recorda que és un acord sense criteri pedagògic i que ha estat fet sense consultar els mestres ni els pedagogs. La Plataforma per la Llengua també s’ha manifestat en contra i ha alertat que la nova llei pot permetre que “l’estat forci l’aplicació d’un 50% de castellà a les aules”. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (la CAL) també ha criticat el pacte dels quatre partits perquè, diu, obre la porta a la segregació lingüística i significarà la fi de la immersió lingüística. Comptem a més amb la CUP, que pren una posició ben ferma contra aquest acord incomprensible. I tot això malgrat la pressió política i mediàtica del govern.

Aquests són els noms que dibuixen el mapa del consens. I els noms a partir dels quals caldrà tornar a guanyar la llengua. Amb els pares i mestres de cada lloc –com els de Canet, que fan allò que hauria de fer el govern: anar als tribunals a defensar la immersió. Com tants pares en tantes escoles que no estan disposats a cedir.

Ahir, en el debat que vam fer els subscriptors de VilaWeb amb Clara Ponsatí, va deixar anar que no es veia amb cor de fer ara un dibuix concret sobre com s’ha de reconstruir l’espai independentista, però va insistir que la peça essencial serà la recuperació dels espais més locals, més concrets, dels esforços persona a persona, poble a poble, sector a sector. De manera que amb la llengua, vet-ho aquí, tenim una oportunitat per a trencar la dinàmica que Esquerra i Junts, el govern autonòmic, vol imposar. Lamentablement, perquè ens han fet retrocedir fins a nivells impensables, torna a ser l’hora de la gent que no es doblega. Som-hi.

 

PS. Avui hi ha presentació de “Fronteres” a Banyoles. A les set al Museu Darder.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
25.05.2022  ·  22:01

 

La llengua és cabdal per a una nació, és el pal de paller entorn del qual es vertebra un pais, l’enemic ho sap i intenta per tots els medis destruir-la. Això fa pensar que aquest tema no s’acavat aquí, ara han vist que no passa res i per tant passaran a una altre fase. Tothom creia que si tocaven la llengua hi hauria una revolució, però aquí es veu com de greu és aquesta política covarda de desmobilizar la gent. Les consequències son imprevisibles, ara estem a mercé de l’enemic i ell ho sap.

 

Jaume Ortí
Jaume Ortí
25.05.2022  ·  22:18

 

Tornem a ser al punt en que tot depèn de nosaltres, de la societat. Hem d’actuar al marge dels polítics que ja s’ha vist com són d’útils per la causa tot i tenir majoria absoluta de vots i escons (“Cos a terra, que disparen els nostres!!!”)

Doncs vinga, endavant! Els lliris s’han pansit, els somriures els estalviarem per a quan calguin i no diguem més que tot està per fer fer i tot és possible perquè ja seria hora de tenir coses ja fetes.

 

Robert Biosca
Robert Biosca
25.05.2022  ·  22:19

 

…I aquell Òmnium d’aleshores…

 

Camí Tous
Camí Tous
25.05.2022  ·  22:32

 

Decebuda, sí! Però dempeus! Amb la sentència de l’estatut em va generar un canvi brutal en la meva visió personal de país, de la meva llengua, de les meves arrels.
Amb els fets viscuts aquests darrers anys m’ha generat un convenciment que ja no em farà tornar enrere i a la vegada un rebuig cap a la classe política que ens ha menystingut i ens ha enganyat.
Decebuda però no doblegada. Molta lluita per fer encara.

 

Josep Usó
Josep Usó
25.05.2022  ·  22:41

 

Crec recordar que en algun editorial de fa temps, ja s’havia dit o comentat que l’autonomia era un impediment per avançar cap a la independència. Pense que és perquè els qui treballen per a l’autonomia (no els mestres o els metges. Els altres) pertanyen a uns partits polítics de tall espanyol. I aquests l’únic que pretenen és continuar vivint com fins ara. Poca feina, sense necessitar preparació i bon sou. Però el moviment de la gent és impossible d’aturar. És com voler aturar una placa tectònica.

 

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.05.2022  ·  22:42

 

Julià de Jodar:

“No es pot esperar cap autocrítica dels qui han procedit amb engany davant una gent que hi va deixar la pell l’1-O”

¿I els que ens seguien amb simpatia malgrat no ser independentistes? ¿On els han enterrat? ¿Per quant de temps no voldran saber ser de nosaltres?
Nosaltres, enganyats mil vegades per antics amics que semblaven honestos.

 

joan rovira
joan rovira
25.05.2022  ·  23:03

 

Gens d’acord amb comparar on som ara amb l’etapa franquista; com si el Referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre no hagués existit i no l’hagués guanyat amb una majoria aclaparadora la societat catalana. Increïble.

Per tant, després d’haver-nos separat de l’estat opressor (fase 1); ara estem transitant per la descolonització (fase 2); és a dir, descodificant les baules de les oligarquies interiors que impedeixen, com abans, l’alliberament de tot el poble.

Efectivament, ni els partits polítics ni la premsa com estem comprovant els darrers quatre anys i set mesos no lideraran aquest procés, atès que formen part d’aquest entramat d’interessos per l’hegemonia personal o empresarial i no col•lectiva.

Tal com ho demostra que cada sector haurà de defensar dins d’aquest panorama de col•lapse de país –sense objectiu, propòsit ni mètode- la seva lluita com ho fa el sector de l’ensenyament perquè sense llengua ni història ets un analfabet.

Com també, el col•legi d’enginyers industrials davant l’absolut abandó de les diferents conselleries d’indústria de la generalitat autonòmica que sense pla o, millor sí, impedir que hi hagi pla públic per tal que ho facin les empreses privades amb interessos de partit.

Fins que s’afegiran alguns advocats progressistes per acabar amb el consell presidit per mentalitats autàrtiques. També, reaccionaran, en algun moment, el col•legi d’economistes o els d’enginyes de camins, arquitectes, etc.; per tal de fer net.

Perquè, encara que els historiadors oficials no ho expliquin, tant el Principat com els Països catalans no són lliures perquè ho ha impedit les oligarquies interiors de cada moment que han avantposat els seus interessos personals als col·lectius.

PS. Si algú té interès a veure en detall que es podria estar podria estar fent treballant en equip des dels partits, les capçaleres de la premsa o individualment adjunto aquest comentari al respecte:

*20.02.2022 | 23:11
https://www.vilaweb.cat/noticies/a-espanya-els-testicles-prenen-el-lloc-del-cervell/

 

 

PS2:

 

La gent que no es doblega

Malgrat la pressió mediàtica i política a favor, l’acord dels quatre partits ha rebut una contestació notable. Caldrà tornar a guanyar la llengua

Vicent Partal

Vicent Partal

25.05.2022 – 21:40
Actualització: 25.05.2022 – 22:44
VilaWeb
L’altre dia publicàvem a VilaWeb aquesta entrevista de Joan Safont a Elena Yeste Piquer, periodista i professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Yeste ha publicat fa poc el llibre Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme (Fonoll) on explica moltes de les claus per a entendre com va poder resistir el país aquell intent brutal de genocidi lingüístic i cultural, gràcies a la fermesa d’unes quantes persones, gent que va saber bastir un moviment eficaç de defensa del català, sobre el qual la societat es va apoderar.No cal dir que, després de la victòria de Franco, la situació del país era extremadament difícil. Podem discutir si l’ús de la llengua era millor o pitjor –alguns opinaran que era millor perquè hi havia més catalanoparlants; alguns altres diran que era infinitament pitjor, perquè qualsevol manifestació de catalanitat era perseguida. Siga com siga, no crec  que ningú puga defensar que allò era fàcil. Perquè no ho era. No ho era gens. I tanmateix el país –els Països Catalans, de fet– va aconseguir sortir-se’n prou bé.

Yeste Piquer posa noms i cognoms a aquest esforç. I ho fa perquè sempre hi ha noms i cognoms darrere de tot. I val més no oblidar-ho, això. Hi ha Joan Triadú. I Albert Jané. I Enric Larreula i Joaquim Arenas. I escoles com les Talitha, Costa i Llobera, Ton i Guida, Sant Gregori, Andersen i Mogwli. I aquell Òmnium d’aleshores. I el SEDEC. I els pares de Santa Coloma. I les escoles valencianes com la Gavina i la Masia. I els mestres de la Safor. I aquell Secretariat de Defensa de l’Idioma que formava gent. I tots els moviments equivalents de les Illes i de la Franja. I tanta i tanta gent en cada poble i ciutat.

I ara, vet ací que anys després ens tornem a trobar havent de guanyar la llengua, per a seguir el fil del títol del llibre. I que, fent-ho, torna a haver-hi noms. La plataforma Pública i en Català, per exemple, diu que l’acord significa “la fi d’un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l’alumnat de tenir accés a la llengua catalana”; i el considera un aval polític a la sentència del 25%, “que s’ha dictat sense cap criteri pedagògic”. Dins aquesta plataforma, hi ha USTEC, hi ha la Intersindical, hi ha la COS, hi ha el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, hi ha la CGT. I tots han alçat la veu també pel seu compte i amb molta duresa. El SEPC parla de traïdors, sense miraments. La USTEC recorda que és un acord sense criteri pedagògic i que ha estat fet sense consultar els mestres ni els pedagogs. La Plataforma per la Llengua també s’ha manifestat en contra i ha alertat que la nova llei pot permetre que “l’estat forci l’aplicació d’un 50% de castellà a les aules”. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (la CAL) també ha criticat el pacte dels quatre partits perquè, diu, obre la porta a la segregació lingüística i significarà la fi de la immersió lingüística. Comptem a més amb la CUP, que pren una posició ben ferma contra aquest acord incomprensible. I tot això malgrat la pressió política i mediàtica del govern.

Aquests són els noms que dibuixen el mapa del consens. I els noms a partir dels quals caldrà tornar a guanyar la llengua. Amb els pares i mestres de cada lloc –com els de Canet, que fan allò que hauria de fer el govern: anar als tribunals a defensar la immersió. Com tants pares en tantes escoles que no estan disposats a cedir.

Ahir, en el debat que vam fer els subscriptors de VilaWeb amb Clara Ponsatí, va deixar anar que no es veia amb cor de fer ara un dibuix concret sobre com s’ha de reconstruir l’espai independentista, però va insistir que la peça essencial serà la recuperació dels espais més locals, més concrets, dels esforços persona a persona, poble a poble, sector a sector. De manera que amb la llengua, vet-ho aquí, tenim una oportunitat per a trencar la dinàmica que Esquerra i Junts, el govern autonòmic, vol imposar. Lamentablement, perquè ens han fet retrocedir fins a nivells impensables, torna a ser l’hora de la gent que no es doblega. Som-hi.

 

PS. Avui hi ha presentació de “Fronteres” a Banyoles. A les set al Museu Darder.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
25.05.2022  ·  22:01

 

La llengua és cabdal per a una nació, és el pal de paller entorn del qual es vertebra un pais, l’enemic ho sap i intenta per tots els medis destruir-la. Això fa pensar que aquest tema no s’acavat aquí, ara han vist que no passa res i per tant passaran a una altre fase. Tothom creia que si tocaven la llengua hi hauria una revolució, però aquí es veu com de greu és aquesta política covarda de desmobilizar la gent. Les consequències son imprevisibles, ara estem a mercé de l’enemic i ell ho sap.

 

Jaume Ortí
Jaume Ortí
25.05.2022  ·  22:18

 

Tornem a ser al punt en que tot depèn de nosaltres, de la societat. Hem d’actuar al marge dels polítics que ja s’ha vist com són d’útils per la causa tot i tenir majoria absoluta de vots i escons (“Cos a terra, que disparen els nostres!!!”)

Doncs vinga, endavant! Els lliris s’han pansit, els somriures els estalviarem per a quan calguin i no diguem més que tot està per fer fer i tot és possible perquè ja seria hora de tenir coses ja fetes.

 

Robert Biosca
Robert Biosca
25.05.2022  ·  22:19

 

…I aquell Òmnium d’aleshores…

 

Camí Tous
Camí Tous
25.05.2022  ·  22:32

 

Decebuda, sí! Però dempeus! Amb la sentència de l’estatut em va generar un canvi brutal en la meva visió personal de país, de la meva llengua, de les meves arrels.
Amb els fets viscuts aquests darrers anys m’ha generat un convenciment que ja no em farà tornar enrere i a la vegada un rebuig cap a la classe política que ens ha menystingut i ens ha enganyat.
Decebuda però no doblegada. Molta lluita per fer encara.

 

Josep Usó
Josep Usó
25.05.2022  ·  22:41

 

Crec recordar que en algun editorial de fa temps, ja s’havia dit o comentat que l’autonomia era un impediment per avançar cap a la independència. Pense que és perquè els qui treballen per a l’autonomia (no els mestres o els metges. Els altres) pertanyen a uns partits polítics de tall espanyol. I aquests l’únic que pretenen és continuar vivint com fins ara. Poca feina, sense necessitar preparació i bon sou. Però el moviment de la gent és impossible d’aturar. És com voler aturar una placa tectònica.

 

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.05.2022  ·  22:42

 

Julià de Jodar:

“No es pot esperar cap autocrítica dels qui han procedit amb engany davant una gent que hi va deixar la pell l’1-O”

¿I els que ens seguien amb simpatia malgrat no ser independentistes? ¿On els han enterrat? ¿Per quant de temps no voldran saber ser de nosaltres?
Nosaltres, enganyats mil vegades per antics amics que semblaven honestos.

 

joan rovira
joan rovira
25.05.2022  ·  23:03

 

Gens d’acord amb comparar on som ara amb l’etapa franquista; com si el Referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre no hagués existit i no l’hagués guanyat amb una majoria aclaparadora la societat catalana. Increïble.

Per tant, després d’haver-nos separat de l’estat opressor (fase 1); ara estem transitant per la descolonització (fase 2); és a dir, descodificant les baules de les oligarquies interiors que impedeixen, com abans, l’alliberament de tot el poble.

Efectivament, ni els partits polítics ni la premsa com estem comprovant els darrers quatre anys i set mesos no lideraran aquest procés, atès que formen part d’aquest entramat d’interessos per l’hegemonia personal o empresarial i no col•lectiva.

Tal com ho demostra que cada sector haurà de defensar dins d’aquest panorama de col•lapse de país –sense objectiu, propòsit ni mètode- la seva lluita com ho fa el sector de l’ensenyament perquè sense llengua ni història ets un analfabet.

Com també, el col•legi d’enginyers industrials davant l’absolut abandó de les diferents conselleries d’indústria de la generalitat autonòmica que sense pla o, millor sí, impedir que hi hagi pla públic per tal que ho facin les empreses privades amb interessos de partit.

 

La gent que no es doblega

Malgrat la pressió mediàtica i política a favor, l’acord dels quatre partits ha rebut una contestació notable. Caldrà tornar a guanyar la llengua

Vicent Partal

Vicent Partal

25.05.2022 – 21:40
Actualització: 25.05.2022 – 22:44
VilaWeb
L’altre dia publicàvem a VilaWeb aquesta entrevista de Joan Safont a Elena Yeste Piquer, periodista i professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Yeste ha publicat fa poc el llibre Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme (Fonoll) on explica moltes de les claus per a entendre com va poder resistir el país aquell intent brutal de genocidi lingüístic i cultural, gràcies a la fermesa d’unes quantes persones, gent que va saber bastir un moviment eficaç de defensa del català, sobre el qual la societat es va apoderar.No cal dir que, després de la victòria de Franco, la situació del país era extremadament difícil. Podem discutir si l’ús de la llengua era millor o pitjor –alguns opinaran que era millor perquè hi havia més catalanoparlants; alguns altres diran que era infinitament pitjor, perquè qualsevol manifestació de catalanitat era perseguida. Siga com siga, no crec  que ningú puga defensar que allò era fàcil. Perquè no ho era. No ho era gens. I tanmateix el país –els Països Catalans, de fet– va aconseguir sortir-se’n prou bé.

Yeste Piquer posa noms i cognoms a aquest esforç. I ho fa perquè sempre hi ha noms i cognoms darrere de tot. I val més no oblidar-ho, això. Hi ha Joan Triadú. I Albert Jané. I Enric Larreula i Joaquim Arenas. I escoles com les Talitha, Costa i Llobera, Ton i Guida, Sant Gregori, Andersen i Mogwli. I aquell Òmnium d’aleshores. I el SEDEC. I els pares de Santa Coloma. I les escoles valencianes com la Gavina i la Masia. I els mestres de la Safor. I aquell Secretariat de Defensa de l’Idioma que formava gent. I tots els moviments equivalents de les Illes i de la Franja. I tanta i tanta gent en cada poble i ciutat.

I ara, vet ací que anys després ens tornem a trobar havent de guanyar la llengua, per a seguir el fil del títol del llibre. I que, fent-ho, torna a haver-hi noms. La plataforma Pública i en Català, per exemple, diu que l’acord significa “la fi d’un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l’alumnat de tenir accés a la llengua catalana”; i el considera un aval polític a la sentència del 25%, “que s’ha dictat sense cap criteri pedagògic”. Dins aquesta plataforma, hi ha USTEC, hi ha la Intersindical, hi ha la COS, hi ha el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, hi ha la CGT. I tots han alçat la veu també pel seu compte i amb molta duresa. El SEPC parla de traïdors, sense miraments. La USTEC recorda que és un acord sense criteri pedagògic i que ha estat fet sense consultar els mestres ni els pedagogs. La Plataforma per la Llengua també s’ha manifestat en contra i ha alertat que la nova llei pot permetre que “l’estat forci l’aplicació d’un 50% de castellà a les aules”. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (la CAL) també ha criticat el pacte dels quatre partits perquè, diu, obre la porta a la segregació lingüística i significarà la fi de la immersió lingüística. Comptem a més amb la CUP, que pren una posició ben ferma contra aquest acord incomprensible. I tot això malgrat la pressió política i mediàtica del govern.

Aquests són els noms que dibuixen el mapa del consens. I els noms a partir dels quals caldrà tornar a guanyar la llengua. Amb els pares i mestres de cada lloc –com els de Canet, que fan allò que hauria de fer el govern: anar als tribunals a defensar la immersió. Com tants pares en tantes escoles que no estan disposats a cedir.

Ahir, en el debat que vam fer els subscriptors de VilaWeb amb Clara Ponsatí, va deixar anar que no es veia amb cor de fer ara un dibuix concret sobre com s’ha de reconstruir l’espai independentista, però va insistir que la peça essencial serà la recuperació dels espais més locals, més concrets, dels esforços persona a persona, poble a poble, sector a sector. De manera que amb la llengua, vet-ho aquí, tenim una oportunitat per a trencar la dinàmica que Esquerra i Junts, el govern autonòmic, vol imposar. Lamentablement, perquè ens han fet retrocedir fins a nivells impensables, torna a ser l’hora de la gent que no es doblega. Som-hi.

 

PS. Avui hi ha presentació de “Fronteres” a Banyoles. A les set al Museu Darder.

Ramon Ausió
Ramon Ausió
25.05.2022  ·  22:01

 

La llengua és cabdal per a una nació, és el pal de paller entorn del qual es vertebra un pais, l’enemic ho sap i intenta per tots els medis destruir-la. Això fa pensar que aquest tema no s’acavat aquí, ara han vist que no passa res i per tant passaran a una altre fase. Tothom creia que si tocaven la llengua hi hauria una revolució, però aquí es veu com de greu és aquesta política covarda de desmobilizar la gent. Les consequències son imprevisibles, ara estem a mercé de l’enemic i ell ho sap.

 

Jaume Ortí
Jaume Ortí
25.05.2022  ·  22:18

 

Tornem a ser al punt en que tot depèn de nosaltres, de la societat. Hem d’actuar al marge dels polítics que ja s’ha vist com són d’útils per la causa tot i tenir majoria absoluta de vots i escons (“Cos a terra, que disparen els nostres!!!”)

Doncs vinga, endavant! Els lliris s’han pansit, els somriures els estalviarem per a quan calguin i no diguem més que tot està per fer fer i tot és possible perquè ja seria hora de tenir coses ja fetes.

 

Robert Biosca
Robert Biosca
25.05.2022  ·  22:19

 

…I aquell Òmnium d’aleshores…

 

Camí Tous
Camí Tous
25.05.2022  ·  22:32

 

Decebuda, sí! Però dempeus! Amb la sentència de l’estatut em va generar un canvi brutal en la meva visió personal de país, de la meva llengua, de les meves arrels.
Amb els fets viscuts aquests darrers anys m’ha generat un convenciment que ja no em farà tornar enrere i a la vegada un rebuig cap a la classe política que ens ha menystingut i ens ha enganyat.
Decebuda però no doblegada. Molta lluita per fer encara.

 

Josep Usó
Josep Usó
25.05.2022  ·  22:41

 

Crec recordar que en algun editorial de fa temps, ja s’havia dit o comentat que l’autonomia era un impediment per avançar cap a la independència. Pense que és perquè els qui treballen per a l’autonomia (no els mestres o els metges. Els altres) pertanyen a uns partits polítics de tall espanyol. I aquests l’únic que pretenen és continuar vivint com fins ara. Poca feina, sense necessitar preparació i bon sou. Però el moviment de la gent és impossible d’aturar. És com voler aturar una placa tectònica.

 

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
25.05.2022  ·  22:42

 

Julià de Jodar:

“No es pot esperar cap autocrítica dels qui han procedit amb engany davant una gent que hi va deixar la pell l’1-O”

¿I els que ens seguien amb simpatia malgrat no ser independentistes? ¿On els han enterrat? ¿Per quant de temps no voldran saber ser de nosaltres?
Nosaltres, enganyats mil vegades per antics amics que semblaven honestos.

 

joan rovira
25.05.2022  ·  23:03

 

Gens d’acord amb comparar on som ara amb l’etapa franquista; com si el Referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre no hagués existit i no l’hagués guanyat amb una majoria aclaparadora la societat catalana. Increïble.

Per tant, després d’haver-nos separat de l’estat opressor (fase 1); ara estem transitant per la descolonització (fase 2); és a dir, descodificant les baules de les oligarquies interiors que impedeixen, com abans, l’alliberament de tot el poble.

Efectivament, ni els partits polítics ni la premsa com estem comprovant els darrers quatre anys i set mesos no lideraran aquest procés, atès que formen part d’aquest entramat d’interessos per l’hegemonia personal o empresarial i no col•lectiva.

Tal com ho demostra que cada sector haurà de defensar dins d’aquest panorama de col•lapse de país –sense objectiu, propòsit ni mètode- la seva lluita com ho fa el sector de l’ensenyament perquè sense llengua ni història ets un analfabet.

Com també, el col•legi d’enginyers industrials davant l’absolut abandó de les diferents conselleries d’indústria de la generalitat autonòmica que sense pla o, millor sí, impedir que hi hagi pla públic per tal que ho facin les empreses privades amb interessos de partit.

Fins que s’afegiran alguns advocats progressistes per acabar amb el consell presidit per mentalitats autàrtiques. També, reaccionaran, en algun moment, el col•legi d’economistes o els d’enginyes de camins, arquitectes, etc.; per tal de fer net.

Perquè, encara que els historiadors oficials no ho expliquin, tant el Principat com els Països catalans no són lliures perquè ho ha impedit les oligarquies interiors de cada moment que han avantposat els seus interessos personals als col·lectius.

PS. Si algú té interès a veure en detall que es podria estar fent treballant en equip des dels partits, les capçaleres de la premsa o individualment adjunto aquest comentari al respecte:

*20.02.2022 | 23:11
https://www.vilaweb.cat/noticies/a-espanya-els-testicles-prenen-el-lloc-del-cervell/

 

/
People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts’ wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY) – RTR270BQ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!