El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet el primer dels discursos. ‘Els qui avui ens tornen a tancar són els que voldrien que fóssim violents, que ens han intentat dividir. Però nosaltres som un poble unit i cívic’, ha dit Cuixart, amb un to vibrant, escoltat per les desenes de persones que s’hi han aplegat. ‘No podem renunciar a continuar lluitant i treballant per la llibertat dels Països Catalans. Això seria renunciar a la vida i als drets fonamentals. No hi podem renunciar. I aquesta és la raó per la qual ens tornen a tancar en aquesta presó.’

Ha afegit: ‘Si aquesta és la proposta de diàleg, la resposta és continuar lluitant per l’exercici del dret d’autodeterminació. Ens poden reprimir i empresonar. La solució passa per l’amnistia de tots els presos polítics de Catalunya. No volem una solució individual, volem una amnistia i una solució dialogada al conflicte polític.’

———————–

Per la seva part, el conseller Josep Rull ha criticat: ‘La fiscalia diu que aquesta gent ha de passar per un programa de reeducació perquè canviïn les seves idees […]. Nosaltres diem alt i clar que continuarem defensant la llibertat de Catalunya perquè mai més ningú hagi de marxar a l’exili o entrar a la presó per defensar les seves idees’.

———————–

El conseller Joaquim Forn ha explicat que els presos polítics estaven ‘convençuts’ del que van fer  perquè ‘la lluita per l’autodeterminació és una lluita justa’.

————————-

Raül Romeva, conseller d’Afers Estrangers,  ‘ cada decisió d’aquest règim que ens vol atemorits i agenollats ens fa més forts i més determinats fent un camí que saben que és irreversible. Que ningú dubti que ho acabarem aconseguint.’

————————

El conseller Jordi Turull ha començat la intervenció demanant un aplaudiment per a la consellera Dolors Bassa i la presidenta del parlament Carme Forcadell. ‘Aquí no es busca la justícia, sinó escarment i venjança. Però perden el temps. Es pensen que amb quatre cursos de reeducació ens tombaran? Què s’han cregut? No ho aconseguiran’, ha dit.

Tot seguit, ha demanat unitat:

‘Això nostre ha de tenir sentit, per tant demano als qui tenen responsabilitats que no esperin que ens donin garrotades per a anar a l’una. No afluixem, anem a totes i de cara.’

————————-

Per últim, el vice-president Oriol Junqueras ha dit: ‘Ens tornen a tancar perquè ens tenen por i perquè saben que a les urnes no ens guanyen.’ ‘Només ens poden guanyar si fan servir eines no democràtiques. A les urnes els campions som nosaltres’, ha afegit. És per això, ha dit Junqueras, que ‘volen incidir amb la presó, la repressió i l’exili forçat en la política i la societat catalana, perquè no podem fer-hi per la via de les majories socials i parlamentàries’. Amb tot, ha dit que saben que ‘de la presó se’n surt’ i que ‘sortirem de la presó i guanyarem’.

————————–

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat de ‘venjança’ la decisió dels jutges i fiscals que han suspès el tercer grau a cinc dels presos polítics i ha llançat un missatge directe al govern espanyol. El president ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez de ser darrere de la suspensió i per això, en una declaració institucional, l’ha avisat que si volia reprendre el diàleg amb el govern caldria que abans demostrés ‘que té la ferma voluntat d’aturar les hostilitats contra el moviment independentista català’.  El govern espanyol s’ha vantat de controlar la fiscalia. Cal suposar, doncs, que la retirada del tercer grau ha passat el control del govern de socialistes, de Podem i dels comuns’.

… demostra que ‘el poder judicial i la monarquia ‘Estan corcats per dins i busquen distreure tothom. L’independentisme és l’objectiu.’.

… la suspensió és ‘més que una nova invasió competencial i una intromissió escandalosa per part d’òrgans que han acreditat la seva politització i manca d’independència’.

‘És sobretot un acte de venjança, en la línia dels que ja ens tenen acostumats. Seguint el model dels estats totalitaris, com Turquia o la Xina, l’anomenada justícia espanyola proposa als líders polítics i socials independentistes un ‘programa de reeducació’ perquè es converteixin en bons i obedients súbdits de la monarquia espanyola’, ha sentenciat, lamentant la situació.

… demostra que ‘l’estat espanyol va decidir que sempre faria passar la unitat d’Espanya per davant de la democràcia i els drets humans’. ‘I això és el que fa avui un cop més, amb els seus jutges i els seus fiscals, contra persones d’una integritat indestructible i d’un compromís democràtic innegociable. El nacionalisme espanyol per damunt de la raó republicana. Això té un nom i no és justícia: és venjança’, ha insistit.

‘Potser creuen que amb aquesta decisió han derrotat algú. Ben al contrari. Ens fan més forts, reforcen les nostres raons i ens conviden a preparar-nos millor per definitivament deixar de ser presoners d’un estat autoritari que no accepta la voluntat democràtica dels catalans.’

—————–

Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí han lamentat el ‘gran cop’ a les ‘esperances de diàleg polític’ que suposa la suspensió del tercer grau als presos polítics. El president i els consellers veuen la decisió judicial com a ‘una nova prova’ que a Espanya la llei s’utilitza per ‘venjança’.

En aquest context, els tres eurodiputats  diuen que les ‘promeses’ del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ‘treballar cap a un diàleg polític’ sonen ‘més buides que mai’. Consideren que un diàleg ‘sense una agenda política clara’ o qualsevol moviment que no s’adreci ‘cap al final de la repressió política’ no té sentit. També consideren que el programa de reeducació que suggereix la fiscalia per als presos ‘retornen records dels pitjors episodis del segle XX’ i ‘deixen clar’ que la justícia espanyola té una agenda de ‘discriminació i control ideològic’. A més, recorden que la decisió d’avui arriba setmanes després que Amnistia Internacional hagi tornat a demanar l’alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, petició que, fins ara, ‘ha caigut en oïdes sordes’.

Aquest ‘desafiament obert’ de l’estat espanyol a l’imperi de la llei demostra, a parer de tots tres, que si el Parlament Europeu els aixeca la immunitat parlamentària i són extradits a Espanya, ‘es pot tenir la certesa’ que acabaran a la presó ‘durant molts anys’. I afegeixen: ‘No hi ha possibilitat de tenir un judici just a Espanya’. Per tot plegat consideren que les demandes els líders catalans ‘no poden seguir sent ignorades’, i acusen la Unió Europea de fallar en el front ‘més important’, el de la democràcia i els drets humans.

Extret de Vilaweb

PRESENTAR-NOS TOTS JUNTS A LES PROPERES ELECCIONS CATALANES PER A COMPLETAR LA DUI I FER EFECTIVA LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA COM HO FEREN ELS PAÏSOS BÀLTICS:
People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts’ wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY)