S0S: Els sis punts urgents (Àlex Arenas) – ‘Sense un bon sottogoverno, qualsevol administració falla’ (FRANCESC-MARC ÁLVARO)

‘Sottogoverno’ i virus

FRANCESC-MARC ÁLVARO

Un amic que va ser regidor durant uns anys em recorda la diferència entre “estar al govern i governar”. No és el mateix. Es pot formar part d’un govern i acabar convertit en una perfecta ameba, hi ha casos acreditats a l’respecte. Penso en això arran d’la nova situació a la comarca de Segrià, on els rebrots de la Covid-19 han encès totes les alarmes. Els governs fan política però les polítiques les apliquen, sobretot, els que integren el que anomenem sottogoverno, aquests que tenen un coneixement més específic i concret que els consellers o ministres de torn.

Sense un bon sottogoverno , qualsevol administració falla. Per això, com ens recordava oportunament ahir en aquestes pàgines Josep Corbella, és una dada inquietant que l’Agència de Salut Pública de la Generalitat, organisme encarregat de la vigilància epidemiològica, no tingui cap responsable a el front des del 28 de maig, quan va dimitir per motius de salut Joan Guix, un senyor que era habitual de les rodes de premsa durant el confinament, a la banda de la consellera Vergés. I és una informació greu que Corbella també collia- no s’hagin previst mesures per a les persones sense targeta sanitària, dins d’una estratègia integral més enllà de sistema sanitari, com va assenyalar l’OMS.

Un alt funcionari responsable ha d’actuar, encara que no rebi indicacions clares

Estar en el govern o governar? ¿Deixar-se arrossegar pels fets o intentar anticipar-se a ells? ¿Tenir por de la realitat o mirar-la de cara? És indubtable que la gestió de la pandèmia no és tasca fàcil, els polítics han hagut de improvisar a partir de la visió dels experts, canviant i no sempre unànime. Les discrepàncies científiques i les baralles partidistes s’han barrejat amb una indecència que farà època. Els governants -serios o frívols- han tractat d’aprendre sobre la marxa, a partir de la prova-error, un mètode terriblement insatisfactori quan les morts es multipliquen i els hospitals estan al màxim. En aquest context, la qualitat del sottogoverno ha marcat la diferència i ha estat l’àmbit que ha suportat més pressió. La paradoxa és universal: un mal polític pot limitar-se a escalfar la cadira però un alt funcionari responsable no té una altra opció que actuar, fins i tot quan no rep indicacions clares d’aquells que han de donar-les.

El sottogoverno és la ròtula entre la responsabilitat política i la responsabilitat en la gestió que arriba al ciutadà. Pensava que el desgavell lamentable que es va produir a les residències de gent gran hauria aportat algunes lliçons valuoses. He pecat d’optimista.

FRANCESC-MARC ÁLVARO

———————–

S0S:      Els sis punts urgents per a evitar una nova onada de covid-19,
segons el físic Àlex Arenas

El físic de la Universitat Rovira i Virgili demana que la Generalitat de Catalunya reactivi el programa Orfeu de detecció multitudinària de casos de covid-19 amb proves PCR

https://www.vilaweb.cat/noticies/alex-arenas-punts-urgents-rebrot-covid-19/

————————

S0S: Els sis punts urgents (Àlex Arenas)
‘Sense un bon sottogoverno, qualsevol administració falla’ (FRANCESC-MARC ÁLVARO)

 

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *