Aquest dilluns Demòcrates ha fet públic en roda de premsa els eixos principals del 2n Congrés Nacional que tindrà lloc el 27 i 28 de març al Teatre Poliorama de Barcelona.

La portaveu demòcrata i expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha presentat el lema “Lleials a l’1-O”, juntament amb el cartell que acompanyarà el conclave. Tot seguit ha explicat que també s’iniciarà el procés de renovació territorial previ al Congrés. Es debatran tres ponències marc: la ideològica titulada “La República que volem”, l’estratègica “La via unilateral cap a la independència” i la revisió dels estatuts de la formació. Finalment, De Gispert ha ressaltat que estan cridats a participar 2.482 voluntaris de 38 comarques.

Seguidament, el portaveu i diputat demòcrata Toni Castellà ha desgranat el full de ruta demòcrata. Ha començat ressaltant que Demòcrates va ser el primer partit a proposar un referèndum d’independència vinculant i que això va portar a la celebració de l’1-O.

 

El full de ruta que proposa Demòcrates estableix que el referèndum va ser legal i tenia caràcter vinculant, fet que va comportar el desbordament democràtic de l’Estat espanyol. La no proclamació de la República el dia 27-O va comportar la repressió judicial i policial de l’Estat. Preguntat sobre el diàleg Estat-Generalitat, Castellà ha declarat contundent que “La taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat no té res a veure amb el procés d’independència de Catalunya. Té el risc de blanquejar Espanya davant la comunitat internacional. Per tant, la via unilateral és l’única via pragmàtica.”

El full de ruta aposta per la via unilateral. Aquesta via haurà de comptar amb els següents suports:
-Parlament i Govern disposats a aixecar la suspensió de la DUI.
-Mobilització social massiva i sostinguda en el temps.
-Pla per dur a terme el control efectiu del territori.
-Recerca de suports internacionals.
-Un procés constituent que culminarà amb la redacció d’una Constitució, que serà ratificada per referèndum.

Sobre la via unilateral, Castellà ha volgut afegir que “Som conscients que aquesta via té costos però hi estem disposats. No hi ha cap independència a través d’una mesa de diàleg que no tracta les condicions de la secessió. No hi ha independència ni amb jugades mestres ni digitals.”

Sobre les properes eleccions al Parlament, Demòcrates proposa que a Catalunya s’ha de bastir un front comú i transversal de partits i societat civil que porti com a únic punt programàtic fer efectiva la declaració d’independència. I en cas que el front no sigui possible, Demòcrates assumeix la responsabilitat de presentar-se en candidatura pròpia en un procés obert de primàries.

——————————