El 26 de maig, 2n Referèndum de la República sobre el Procés Constituent

 

COMPARATIVA DE PROJETES DE LA CONSTITUCIÓ CATALANA 
EN EL PERÍODE PRE CONSTITUENT

Constitució de 2010   ( Idea  de Joan Carretero,  Reagrupament.  Comissió text  coordinada  per Roger )

«Aquesta Constitució que teniu a les mans basada en la Constitució de l’Estat Català anomenada «de l’Havana» (1929) i adaptada per Reagrupament (Vic, 13 de març del 2010) serà la primera llei que els diputats que representin La Coalició de tots els partits per a la Independència al Parlament de Catalunya presentaran perquè s’aprovi». Joan Carretero»

Art. 5. Llengua

El català és la llengua pròpia, nacional i única oficial de Catalunya. La llibertat lingüística està garantida. L’occità, denominat aranès a l’Aran, és també llengua oficial en aquell territori.

Art. 6. Nacionalitat

Una llei regularà les condicions d’adquisició, conservació i pèrdua de la condició nacional de català. Els ciutadans del País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i l’Alguer tenen garantida la condició nacional de catalans, si ho sol·liciten.

Constitució de Catalunya  (per Francesc Aguilar i Domenjó)

Art. 3. El territori.

El territori de Catalunya es correspon amb els límits geogràfics actuals de Catalunya,
que podrà establir majors vincles polítics, socials, econòmics, culturals i els que  convinguin amb els territoris de la resta de Països Catalans i de l’Antiga corona d’Aragó.

Art. 6. Nacionalitat.

Una llei regularà les condicions d’adquisició, conservació i pèrdua de la condició nacional de català.

Els ciutadans del País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i l’Alguer tenen garantida la condició nacional de catalans, si ho sol·liciten.

Proposta de Constitució provisional de la República Catalana per al període transitori.
(per Pol Sureda, 2014)

Article 2

1. El territori nacional de Catalunya és constituït pel domini lingüístic català. Transitòriament, però, el territori estatal de la República Catalana se circumscriu al de l’antic Principat de Catalunya autonòmic, amb els corresponents sòl, subsòl, plataforma continental, aigües interiors, mar territorial, espai aeri i estratosfera jurisdiccional.

2. Els territoris de la resta dels Països Catalans tenen dret a incorporar-se a la República Catalana.

3. A títol transitori, també la comarca occitana de la Vall d’Aran forma part integrant de la República Catalana, al si de la qual es constitueix en Estat Nacional Autònom, amb plena salvaguarda dels drets lingüístico-culturals, sociopolítics i altres que li corresponen com a territori nacionalment occità, incloent-hi el dret a la plena normalitat lingüistica amb oficialitat exclusiva de la llengua nacional, el dret a l’autogovern, el dret a la lliure autodeterminació sense ingerències, el dret a la lliure relació amb la resta d’Occitània i el dret a mantenir relacions exteriors.

—————————–

Prolegòmens del Procés Constituent.
Consell Local petit de la República Catalana Independent del BIC, Berga.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *