No poden suportar que un català surti victoriós de l’Audiència Nacional sense haver claudicat de les seves idees i del seu idioma.

 

Espot: “No suporten que hagi sortit victoriós
sense haver claudicat a les meves idees”

Per quin motiu creu que ara la Fiscalia demana l’execució d’aquesta multa?

És pura venjança. Jo sempre he declarat en català, i mai he respost a les preguntes del Fiscal. No poden  que un català surti victoriós de l’Audiència Nacional sense haver claudicat de les seves idees i del seu idioma. La meva ha estat una victòria jurídico-política. De fet, és l’única victòria de l’independentisme en aquest sentit en aquests darrers anys.

El president de Catalunya Acció assegura que “el meu cap no està ara en com pagar la multa de 90.000 euros, sinó en com no pagar-la”

—————-

 

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat a la Secretaria d’Estat de Seguretat que faci efectiva la multa de 90.000 euros que li va ser imposada al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, fa tres anys per la xiulada al rei espanyol Felip VI i a l’himne espanyol durant la final de Copa de l’any 2015. Uns fets pels quals ha estat absolt penalment per l’Audiència Nacional.  Aquest expedient sancionador -que ara la Fiscalia demana reactivar- va ser aturat a instància de la Fiscalia General de l’Estat el 26 d’octubre de 2016 en el moment en que Espot va ser investigat per l’Audiència Nacional. En el seu escrit, la fiscal demanava al Ministeri de l’Interior que se suspengués aquest procés sancionador fins que finalitzés el procediment judicial endegat contra l’activista independentista per injúries a la corona i ultratges als símbols d’Espanya. Un cop tancat el procés judicial, la Fiscalia demana executar la multa. En aquesta entrevista amb ‘El Món’, Santiago Espot destaca que aquesta és una “colossal i monumental sanció” i revela que cap partit ni entitat independentista s’ha posat en contacte amb ell per expressar-li el seu suport.

Quina va ser la seva primera reacció quan va saber que la Fiscalia ha demanat que s’executi la multa de 90.000 euros contra vostè?

Era una possibilitat. Perquè a la sentència absolutòria ja es parlava d’això. Jo sóc molt malpensat, i més quan es tracta de l’Estat espanyol. Pensem que ara està en guerra -no física, però sí judicial i política- contra Catalunya. L’absolució penal deixava oberta la porta a que s’apliqués aquesta colossal i monumental sanció.

Què vol dir exactament?

Si m’haguessin condemnat a pagar 1.000 euros, s’anul·lava la via administrativa i, per tant, la multa de 90.000 euros. És probable que l’absolució penal a l’Audiència Nacional tingués una doble intencionalitat. Per la via administrativa sóc condemnat a 90.000 euros, però sóc absolt per la via penal -tot i que es tracta de delictes diferents.

 

Ara vostè té la possibilitat de fer al·legacions. Té esperances?

No jugo amb les esperances. Només crec en l’habilitat del meu advocat i en vestir una estratègia per tornar a guanyar. Ens han deixat només tres setmanes de treva…

 

Per quin motiu creu que ara la Fiscalia demana l’execució d’aquesta multa?

És pura venjança. Jo sempre he declarat en català, i mai he respost a les preguntes del Fiscal. No poden suportar que un català surti victoriós de l’Audiència Nacional sense haver claudicat de les seves idees i del seu idioma. La meva ha estat una victòria jurídico-política. De fet, és l’única victòria de l’independentisme en aquest sentit en aquests darrers anys.

En el cas que es confirmi la multa, vostè la pot pagar?

És una xifra que per l’economia d’un petit empresari i autònom, com jo, és un cop definitiu cap a la seva economia personal i el seu patrimoni. Jo no tinc cap estructura al darrere, ni partit ni entitat. Evidentment, no tinc disponibles aquests diners. És una xifra brutal, a la que només s’hi pot fer front hipotecant-te de per vida. De totes maneres, el meu cap no està ara en com pagar-la, sinó en com no pagar-la.

 

Ha rebut mostres de suport en aquestes darreres hores?

Absolutament cap. Només de la família i amics.

 

Partit i entitats sobiranistes no s’han dirigit a vostè?

Ningú. Ni tan sols han fet una sola piulada.

Santiago Espot i Albert Boada
per Abel Degà (Barcelona)
Santiago Espot dins la sala de vistes de l'Audiència Nacional
per Abel Degà / Quico Sallés
El president de Catalunya Acció, Santiago Espot
per Nerea Rodríguez
Santiago Espot dins la sala de vistes de l'Audiència Nacional
per ACN
Santiago Espot dins la sala de vistes de l'Audiència Nacional
per ACN
Santiago Espot entrant a l'Audiència Nacional
per Nerea Rodríguez
Santiago Espot a l'oficina on treballa, al centre de Barcelona
per ACN
El president de Catalunya Acció, Santiago Espot
per Nerea Rodríguez
Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *