#22*R -Què ha de fer el govern català el 22 de desembre, l’endemà de les eleccions? (Andreu Barnils/Bojan Brezigar)

#22*R -Què ha de fer el govern català el 22 de desembre, l’endemà de les eleccions?
(Andreu Barnils/Bojan Brezigar)

-precisament. Què ha de fer el govern català el 22 de desembre, l’endemà de les eleccions?
-Tendrà que decidir que el dia, ara no. He parlat això amb moltes persones. La situació és bastant fluida, en realitat. No sabem el que farà el govern espanyol durant la campanya i tinc la impressió que tindrem una sorpresa procedent de Madrid. Vegem com es desenvolupen els esdeveniments i es poden prendre decisions.”

L’entrevista sencera a:
https://www.vilaweb.cat/noticies/bojan-brezigar-article-155-is-a-remnant-of-francoism-independence-referendum/?f=rel

Retalls de l’entrevista:

Bojan Brezigar és un veterà periodista i actual redactor en cap de Primorski, un diari dirigit a la minoria eslovena a Itàlia. Acaba d’escriure Six Days a Catalunya , un relat de la seva visita a Catalunya durant el referèndum d’independència del 1 d’octubre. El llibre acaba de sortir en eslovè i espera que en algun moment es publiqui una traducció catalana. Brezigar coneixia Catalunya des del 1971, any en què va viatjar per primer cop a Barcelona. Això li ha permès afegir profunditat i context a la seva feina. En aquesta entrevista telefònica discutim el seu llibre, el procés polític de Catalunya i el paral·lel que es pot establir entre Catalunya i Eslovènia, un país que va aconseguir la independència als anys noranta.

-Després de l’1 d’octubre, afirma que el viatge a la independència no serà ràpid. Per què?
-La noció que podria establir un nou estat en un termini de 48 hores va ser molt optimista. No es pot aconseguir en dos dies. Ho vaig dir en aquest moment i m’agradaria destacar aquest punt: cal més temps. Vaig viure l’experiència d’Eslovènia i allí tenien un pla de sis mesos. Sis mesos entre el referèndum i la declaració d’independència. Dit això, crec que després de la violència policial, amb la meitat del govern a la presó, desencadenant l’article 155, que prohibia que els periodistes de televisió dieguessin les paraules “President Puigdemont” i els intents de canviar el sistema escolar de Catalunya, no hi ha volta enrere. No hi ha cap volta per Catalunya. I no hi ha cap volta per Espanya. Crec que Rajoy podria haver tingut una oportunitat si hagués tractat assumptes de manera diferent al principi. Si hagués ofert Catalunya majors facultats, que és el que pretenia l’estatut de 2006, no seríem on som avui. Però la situació actual és totalment diferent. Tot és culpa de Rajoy. Va fer una campanya contra el nou estatut català simplement per a venerar els votants [en altres llocs d’Espanya].

-Podria donar-nos un exemple d’això? Alguna cosa val la pena assenyalar?
-El compromís del poble. El compromís de les persones també va ser molt important a Eslovènia i a Catalunya.

– Com a periodista, quines diferències heu notat entre la premsa a Catalunya, Espanya i Europa?
-Desclama’m! La premsa espanyola és un desastre. Al meu llibre trobaràs les primeres pàgines de diaris catalans, espanyols i internacionals el 2 d’octubre. Tots poden veure per si mateixos que els articles espanyols no informaven la història a mesura que es desenvolupava. No només això: veure les 24 hores de TVE [un programa de notícies a la televisió pública espanyola] va proporcionar una experiència increïble. Quan una cadena de televisió europea analitza un problema, solen tenir convidats al seu estudi que defensen solucions diferents. No a TVE. Tots es van oposar a la independència. Tots ells. No diria el periodisme: és propaganda.

-S’hi han invocat l’article 155 [de la Constitució espanyola] ara volen controlar TV3 [l’emissora pública de Catalunya]
-Vegeu que l’article 155 és un romanent del franquisme. El tribunal d’Audiencia Nacional de Madrid és absolutament increïble. Durant el règim feixista, Itàlia va establir un tribunal especial de dret. Va tractar temes relacionats amb la seguretat nacional. Era un tribunal feixista. Moltes persones van ser condemnades a mort. Després de 1945 ningú contemplava la creació d’un tribunal de justícia basat en un tribunal feixista. Ningú. Bé, això és l’Audiència Nacional d’Espanya: un tribunal construït sobre el que solia ser un tribunal franquista. En un estat normal, els líders catalans que actualment estan en custòdia mai no han estat enviats a la presó en primer lloc. En un estat normal, només es pot reclutar sota custòdia en espera de judici en tres circumstàncies: risc de vol, reoffendir o destruir proves. Aquí no hi ha cap d’ells. Però, encara, han estat enviats a la presó!

– Que la presó sigui un moment crucial?
-Ha estat un obridor per a la gent, sí. I sé que hi ha dubtes sobre si anar a l’exili era una bona idea. Al meu entendre, ho era. Mira, jo estava molt actiu durant el procés d’independència d’Eslovènia i vaig aconsellar als líders governamentals que abandonessin el país i es traslladessin a Trieste. Hi va haver un gran perill durant dos o tres dies. Vaig pensar i encara penso que estàs millor fora de l’estranger que a la presó. Podeu fer més treballs polítics.

-Algun critica el fet que un violent enfrontament fos deliberadament rebutjat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
-Empatxo amb la posició del govern català. Volen aconseguir la independència sense violència. Crec que va ser una gran decisió. El que van fer els catalans l’1 d’octubre va tenir un gran coratge i cal estar orgullós d’això. S’hauria utilitzat el petit error contra vosaltres. Esperaven això. Per mi, l’únic error era esperar que la independència s’establís en quaranta-vuit hores. A Eslovènia va trigar sis mesos. Ja hi haurà temps per preparar els detalls i discutir-los a Europa.

“-precisament. Què ha de fer el govern català el 22 de desembre, l’endemà de les eleccions?
-Tendrà que decidir que el dia, ara no. He parlat això amb moltes persones. La situació és bastant fluida, en realitat. No sabem el que farà el govern espanyol durant la campanya i tinc la impressió que tindrem una sorpresa procedent de Madrid. Vegem com es desenvolupen els esdeveniments i es poden prendre decisions.”

“-Per què afirma que el cas català no és espanyol, sinó europeu?
-Foto una Catalunya en trastorn. Això sacsejà Espanya i Espanya és un dels estats més grans d’Europa. Això seria molt perillós per a tota Europa. Em sorprèn que els líders europeus no entenguin que el perill és real. Quan Grècia estava lluitant, es van adonar que era un assumpte europeu. No poden veure que així sigui aquest? Crec que la postura de la UE és impactant. La UE només està preocupada pels diners? No els drets humans? Els catalans són ciutadans europeus i el seu PIB forma part d’Europa. Es tracta d’una ampliació interna. I si els tractats no ho mencionen, és perquè ningú pensava que podria passar. Crec que Brussel·les no és realista.

“-Per què va escriure el seu llibre?
-No ho he fet pels diners. Ho vaig fer perquè vaig sentir una obligació moral. Durant set anys vaig ser el president de l’European Bureau for Endangered Languages. Era un organisme de la UE que ja no existeix i es tracta de minories. Vam tenir el suport de molts catalans: Lluís Maria de Puig, Fèlix Martí a la UNESCO. Tots ens van ajudar. I ho van fer pel nostre bé, no pel seu compte, perquè demanàvem coses que ja tenien els catalans: l’escolarització, els rètols bilingües del carrer, l’ús del llenguatge en públic, a la ràdio i la televisió. Per a mi, donar suport a Catalunya ara és una obligació moral. No puc oblidar el suport que he rebut de tots ells.”

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*