Sobretot: SALVEM EL VOT EXTERIOR i tinguem apunt la DUI (Sense costos i de 4 a 8 hores)

VOTS I PARTICIPACIÓ
27S    –   1 D’OCTUBRE

<Si guanya el Sí haurem d’abandonar la tradicional cagarel·la catalana i  tot seguit fer la DUI si encara no s’ha fet>   (Salvador Molins, CA, UPDIC)


LA QÜESTIÓ PRINCIPAL DELS REFERÈNDUMS ACTUALS:

La qüestió principal del Referèndum és que, tant nacionalment com internacionalment, quedi clar què s’hi decideix i si hi ha voluntat de fer vinculant el resultat.

RESULTATS 27S

En les últimes eleccions al Parlament, les formacions independentistes (Junts pel Sí i CUP) van obtenir 1.967.000 vots, mentre que la suma dels partidaris del referèndum (amb CSQP) en van aconseguir 2.334.000, gairebé com la participació total del 9-N(2.345.000 vots). Això significa que les formacions independentistes van aconseguir un 36% del cens i els sobiranistes fins a un 42%, tenint en compte que hi va votar el 75% del cens.

EL VOT EXTERIOR:

Com que el vot exterior és un registre i no s’utilitza el cens de 196.000 electors, que per les dificultats per votar sempre és extremadament baix, si es volgués arribar a la meitat del cens, serien necessaris 700.000 vots més que els que es van aconseguir en les últimes eleccions. Si hi sumem directament els votants dels comuns, en serien 320.000 més, que haurien de sortir del PSC, de Ciutadans, del PP o dels catalans que es van abstenir el 27-S. Aquests vots serien prop d’un 20% dels votants de les forces contràries al referèndum, cosa que seria una diferència substancial respecte del 9-N.

LÍMITS I COMISSIÓ DE VENÈCIA
(Quina participació és necessària en l’àmbit internacional)

Com s’ha recordat diverses vegades, la Comissió de Venècia recomana no fixar un mínim de participació. La Comissió de Venècia és un òrgan consultiu del Consell d’Europa que aconsella en assumptes constitucionals per a millorar les institucions i la protecció dels drets humans. El Consell d’Europa va adoptar-ne el codi de bones pràctiques sobre referèndums.

L’argument és que establir un límit de participació pot causar el boicot dels que s’oposen al canvi, que opten per no votar perquè no hagi possibilitat que s’aprovi. Això s’anomena ‘abstenció estratègica’.

REFERÈNDUMS EN EL MÓN:

Com explica el politòleg Toni Rodon, des de la Segona Guerra Mundial fins al 2015 hi ha hagut 309 referèndums constitucionals en tot el món, en només trenta-cinc dels quals hi havia un mínim de participació establert. A Irlanda ja n’han celebrat una vintena, i hi ha una tendència de treure els límits de participació cada vegada més clara.

La qüestió principal del Referèndum és que, tant nacionalment com internacionalment, quedi clar què s’hi decideix i si hi ha voluntat de fer vinculant el resultat.


<Guanya qui suma més vots i el capdavanter guanyador ha de fer efectiu el votat. Imposant-ne la interpretació clara sense trair el sentit de l’opció guanyadora>

<Si guanya el Sí haurem d’abandonar la tradicional cagarel·la catalana i fer tot seguir la DUI si encara no s’ha fet>

Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció i membre de l’UPDIC -Units per a Declarar la Independència Catalana- el partit de Jordi Fornas, ex batlle de Gallifa, Batlle Honorari de Venècia, capital del Benetto.


Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*