Els líders que necessitem: JORDI FORNAS, IELTSIN, ESPOT, HELMUT KOHL, FORCADELL …

Helmut Kohl, canceller d’Alemanya entre els anys 1982 i 1998

Avui s’ha mort a 87 anys l’ex-canceller alemany Helmut Kohl, segons que informen diversos mitjans alemanys, com Der Spiegel. Kohl fou al capdavant del govern alemany amb la CDU entre el 1982 i el 1998 i va saber aprofitar l’oportunitat del procés de reunificació d’Alemanya.

Va començar la seva carrera política a les joventuts de la Unió Demòcrata Cristiana d’Alemanya (CDU) i va ser president del govern regional de Renània-Palatinat l’any 1969. El 1973 va convertir-se en president de la CDU i el 1982 va convertir-se en el canceller de la República Federal d’Alemanya (RFA) després d’una moció de censura dels demòcrata-cristians i els liberals contra l’aleshores canceller social-demòcrata Schmidt.

Kohl va ser canceller durant setze anys, fins el 1998, guanyant quatre eleccions consecutives (1983, 1987, 1990 i 1994). El seu principal èxit és la reunificació d’Alemanya l’any 1990 després de la caiguda del Mur de Berlín a partir de la integració dels territoris de la República Democràtica d’Alemanya a la RFA.

La reunificació d’Alemanya va reforçar la integració i ampliació de la Comunitat Econòmica Europea i va convertir el país en el puntal econòmic d’Europa després de superar uns anys de dificultats econòmiques i socials.

El 1998 va perdre les eleccions contra Gerhard Schröder, el líder del Partit Social-demòcrata, que va fer una coalició amb Els Verds. La seva retirada política va arribar el 2002, quan va abandonar el parlament alemany i va cedir la presidència de la CDU a l’actual cancellera, Angela Merkel.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*