Sí al procés

Iniciativa social i ciutadana per la pau

29 de gener de 2007
Sense categoria
3 comentaris

SI AL PROCÉS | Recull de premsa | 2.000 VEUS DEMANEN DIÀLEG I PAU AL PAÍS BASC

RECULL DE PREMSA

Destacats · Vídeo en portada a Vilaweb http://www.vilaweb.cat

Article d?opinió de Joan Barril a ?El Periódico? "…i tu no hi eres"

I: Editorial El Punt | TV3 | El Periodico | La Vanguardia | Avui | Gara | (…+)

CONCENTRACIÓ A LA PLAÇA SANT JAUME DE BCN

2.000 VEUS DEMANEN DIÀLEG I PAU PER A EUSKADI

? ICV, EUiA, ERC i Ciutadans pel Canvi recolzen les dones basques d’Ahotsak
? Una advocada de Batasuna s’ofereix com a "pont" al costat de regidors socialistes

 
BARCELONA
Emoció, aplaudiments i llàgrimes. Això és el que va provocar el crit de "Gora Euskadi" cantat per Raimon, amb Manel Camp al piano, en les gairebé 2.000 persones que ahir van omplir la plaça de Sant Jaume en una concentració en favor de la pau i el diàleg al País Basc. A l’acte, convocat per un centenar d’entitats socials, pacifistes, feministes, veïnals, sindicals i polítiques, hi va assistir una nodrida representació d’ICV, EUiA, ERC i Ciutadans pel Canvi. Es van desmarcar el PSC, CiU, el PP i Ciutadans. Però el protagonisme se’l va endur el col.lectiu de dones per la pau Ahotsak.

Després d’unes paraules de l’actriu Carme Sansa i del portaveu de la campanya Sí al Procés de Pau –nascuda abans de l’atemptat d’ETA del 30 de desembre, a partir de la Plataforma Aturem la Guerra–, la interpretació d’El cant dels ocells per Marina Rossell va introduir els parlaments de sis representants d’Ahotsak, que en euskera significa veus. El moviment feminista per la pau i el diàleg va ser creat l’abril passat i compta amb 5.000 membres (dones i homes) de quasi totes les ideologies i partits bascos i navarresos.

DIFERENTS SENSIBILITATS A Barcelona van parlar Itziar Gómez (Aralar), Duñike Arrizabalaga (tinent d’alcalde de Sant Sebastià per Ezker Batua), Jone Goreizelaia (advocada de Batasuna) i tres regidores socialistes de Navarra: Julia Cid (Alsasua), María Carmen López (Olafagoitia) i Ainoa Aznárez (Pamplona). Totes van subratllar que, tot i les seves diferents sensibilitats, els uneix el desig de pau, que només es pot aconseguir a partir d’un "diàleg sense condicions", l’"absència de violència" i "el respecte al dret a decidir".
La intervenció de Goreizelaia, que al final de l’acte es va fondre en una abraçada amb la presidenta de Ciutadans pel Canvi, Carme Valls, va causar expectació. L’advocada de Batasuna va al.ludir a la necessitat de diàleg, encara que pugui "tenir costos", i va dir que les dones volen "ser partícips del procés de pau i fer de pont en moments difícils". Goreizelaia va afegir: "Molts cops hem sigut, sense voler-ho i tot, part del conflicte; ara ho volem ser de la solució".
Sota el títol Cap violència, sí a la pau, l’actriu Montserrat Carulla va llegir un manifest que condemnava l’atemptat de Barajas i demanava "diàleg, absència de violència" i respecte "als drets humans" per avançar cap a la pau. El text –pactat amb el PSC abans que es retirés de la convocatòria–, va acabar amb la divisa No hi ha treva per la pau.

—-

+ (Opinió) Els dies vençuts | Joan BARRIL

…I TU NO HI ERES
 
La causa de la pau és enorme, però les multituds que congrega, si més no a Barcelona, són petites. Comparada amb la gran manifestació contra els bombardejos de l’Iraq, la d’ahir era una petita concentració a la plaça de Sant Jaume no superior en assistents als que una mica més enllà, davant de la catedral, es dedicaven al noble art de ballar sardanes. La pau i la solidaritat són més fortes com més lluny queda el conflicte. Això explica que la pau a l’Iraq –sobretot quan corre per allà l’Exèrcit americà– és més excitant que la pau a Euskadi. De la mateixa manera, la solidaritat amb un país remot i pobre és més emocionant que les misèries més immediates i pròximes.

Ahir vaig anar a la plaça de Sant Jaume per tres motius concrets. En primer lloc, perquè crec més en el diàleg que en aquesta caricatura de justícia que alguns magistrats ens estan demostrant. En segon lloc, perquè crec que la presó ha d’existir per pagar penes, però en cap cas perquè ningú s’hi podreixi a dins. I en tercer lloc, per saber qui no assisteix a una manifestació com la d’ahir. I dic que es tracta de saber qui no hi assisteix, perquè els assistents a aquest tipus d’actes sempre som els mateixos. I, per cert, cada vegada més grans.

¿Quins van ser ahir els motius pels quals el PSC no va anar a Sant Jaume? En els últims temps, el Partit dels Socialistes de Catalunya s’està convertint en el Partit dels Silenciosos de Catalunya. Ni el seu cap diu pràcticament res, ni els càrrecs polítics saben ben bé del tot si han de respondre al crit de la seva consciència o al murmuri coactiu de la nova Nicaragua. Van matar Ernest Lluch i allà, en aquella manifestació de dol, es va parlar una vegada més de la necessitat del diàleg. Si hagués sobreviscut l’atemptat, ¿hauria anat Lluch, ahir, a la plaça de Sant Jaume? Estic convençut que sí. Per això, per fer companyia al seu esperit i el seu record, també hi vaig anar, en una soledat política que en l’àmbit filosocialista només va estar representada per Ciutadans pel Canvi.

Tampoc hi va fer acte de presència CiU. Quan convé, els bascos són un mirall i s’acut a dir quatre paraules catalanes a les campes penabistes de l’Alderdi Eguna. El lehendakari es reuneix amb Otegi, s’intenta ficar a la presó Atutxa i els seus companys de taula, es convoca una manifestació a Bilbao i tot són trucades de suport per part de la federació nacionalista. Però davant d’actes com els d’ahir, segons sembla, més val ni fer ni deixar fer, o el que en castís castellà en diuen ningunear.
Fa molt pocs mesos es va assistir al gran triomf de l’abstenció. Els grans partits catalans intenten fer veure que no hi veuen. Els uns parlant de ser el partit més votat, cosa que és certa. I els altres ocupant legítimament el Govern, cosa que també és veritat. M’agradaria simplement que Mas o Montilla em diguessin si en el seu codi de valors està en primer lloc la lluita per la pau o el manteniment o la recuperació del poder. Perquè la lluita per la pau no és una altra cosa que sortir al carrer i preguntar si a aquests ciutadans, votants o abstencionistes, els preocupa més el final de les bombes o la filiació d’un director general.

El Partit dels Silenciosos i la federació Calladència i Unció, estan demostrant que al país dels que hi senten i els que hi veuen, els sords i els cecs marquen la pauta. Amb aquest panorama de deixament moral revestit de silenci polític, fins i tot el més llegit i conscient dels ciutadans acaba convertit en antisistema.

—-

(La Vanguardia)

Mil personas piden en Barcelona
que siga abierto el proceso de paz

La abogada de Batasuna Jone Goirizelaia reclama "diálogo sin condiciones"

Una concentración en favor del proceso de paz en el País Vasco reunió ayer en Barcelona a unas mil personas. La plataforma vasca de mujeres Ahotsak protagonizó el acto. Entreellas, la abogada de Batasuna Jone Goirizelaia.

Francesc Bracero | Barcelona
– Unas mil personas participaron ayer en una concentración en la plaza Sant Jaume de Barcelona bajo el lema "Sí al proceso de paz", convocada por unas 80 entidades catalanas de diferentes ámbitos y que fue protagonizada por la plataforma vasca de mujeres Ahotsak (Voces), de la que forma parte la abogada de Batasuna Jone Goirizelaia. Entre las entidades convocantes estaban dos de las fuerzas del tripartito, ERC e ICVEUiA, pero no el PSC, que se descolgó finalmente de la convocatoria al no estar de acuerdo con el lema.

Goirizelaia explicó los principios que dieron nacimiento a Ahotsak, a la que se han adherido unas cinco mil vascas de diferentes ideologías, y reclamó un "diálogo sin condiciones, sin cortapisas", de forma que se haga posible "que todos los proyectos políticos se puedan poner encima de la mesa en condiciones de igualdad". La abogada abertzale aventuró en su discurso que "los ciudadanos del País Vasco llegará un momento en que tendrán que decidir, y lo que se decida se tendrá que respetar", en alusión a un hipotético referéndum de autodeterminación. Junto a Goirizelaia participaron otras cinco mujeres de Ahotsak.

El manifiesto de la convocatoria, titulado Ninguna violencia, sí a la paz,rechazó el atentado de ETA en la T4 de Barajas y expresó su condolencia por la muerte de los dos inmigrantes ecuatorianos en la acción terrorista. El texto, leído por la actriz Montserrat Carulla, reclamó que "la opción para la paz se tiene que dar en ausencia de violencia y con el respeto de todos los derechos humanos para todas las personas".

Los convocantes resaltaron la importancia de apoyar todas las iniciativas de la sociedad civil que surjan en favor de ese proceso de paz.

La concentración en Sant Jaume tuvo sus momentos álgidos en dos actuaciones musicales. La primera, de Marina Rosell, que interpretó El cant dels ocells en versión de Salvador Espriu, y la segunda, de Raimon, que cantó El País Basc,un tema que el cantautor dijo que "si no lo hubiera escrito hace años, lo tendría que haber escrito ahora". Entre los asistentes había dos ex consellers del anterior tripartito, Anna Simó, de ERC, y Josep Maria Vallès, de Ciutadans pel Canvi.

—–

(Avui)

Un miler de persones recolzen
a Barcelona el procés de pau

L’actriu Montserrat Carulla va llegir el manifest que defensa la participació activa de la societat en la resolució del conflicte basc La concentració busca ser el punt de partida d’altres iniciatives ciutadanes

Cristina Palomar | Barcelona

Un miler de persones es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona sota el lema Sí al procés de pau. El diàleg és l’únic camí, per reclamar que el procés de pau a Euskadi no s’aturi i que tots els interlocutors polítics optin pel diàleg com a instrument per resoldre les seves diferències en un escenari sense violència. L’acte va ser organitzat per la campanya Sí al procés de pau al País Basc i va comptar amb el suport d’una vuitantena d’associacions, entitats ciutadanes, sindicats i partits polítics, a més de la participació del col·lectiu basc de dones Ahotsak i de particulars com els cantants Marina Rosell i Raimon, i la filla d’Ernest Lluch Rosa Lluch.

L’acte el va iniciar Marina Rosell, que va cantar una versió d’El cant dels ocells de Salvador Espriu, i el va cloure Raimon amb la cançó País Basc. L’actriu Montserrat Carulla va ser l’encarregada de llegir el manifest en què s’insistia en la necessitat de continuar amb el compromís en suport del diàleg i la recerca de la pau respectant els drets humans. "No volem tornar al passat i considerem que l’objectiu de la pau és una prioritat política de la màxima importància. No volem ser espectadors i considerem imprescindible la participació activa de la societat civil per aconseguir aquest objectiu", va llegir.

 
Més iniciatives per la pauEl portaveu dels organitzadors, Sandro Macarrone, va explicar en declaracions a la premsa que l’objectiu d’aquesta concentració era posar de manifest que la societat catalana vol la pau per a Euskadi i ser el punt de partida d’altres iniciatives dirigides a "aglutinar la majoria social catalana que està a favor del procés de pau i del diàleg". Ara bé, va deixar molt clar que qui té l’última paraula són els bascos: "Creiem que és la societat basca la que ha de trobar la solució i la via per resoldre el seu conflicte".

A la concentració també hi va intervenir la dirigent de Batasuna i advocada Jone Goirizelaia, que va defensar el paper de la dona en aquest procés. "Les dones volem participar més en el procés i fer de pont en moments difícils. Volem ser subjectes actius de la solució i volem estar on es prenguin les decisions", va aclarir. El temor que dirigents de l’esquerra abertzale participessin en l’acte va ser precisament el principal argument que els socialistes van utilitzar per justificar la seva absència. Entre els polítics catalans assistents, l’exconsellera Anna Simó, l’exconseller Josep Maria Vallès i el líder d’EUiA, Jordi Miralles.

—–

(El Punt)

Editorial 27.01.2007

"Sí al procés de pau"

Demà diumenge la societat civil catalana ha convocat una concentració a Barcelona a favor del procés de pau al País Basc. L’atemptat d’ETA a la terminal T-4 de Barajas ha esmicolat bona part del camí que amb esforç s’havia anat construint els últims anys. L’ambient polític s’ha enrarit i aquells que han vist una oportunitat d’atacar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero l’han aprofitat sense miraments. Les decisions dels jutges de l’Audiencia Nacional de no permetre a l’etarra De Juana Chaos sortir de la presó tot i el seu precari estat de salut només fan que atiar el foc. Cada vegada sembla més lluny que el problema basc, tot i les positives prediccions a llarg termini de Zapatero, es pugui resoldre a través del diàleg. És precisament ara, doncs, quan una reivindicació cívica en aquesta direcció pren més sentit. Per més complicat i desesperançador que ara sembli s’ha de continuar apostant pel diàleg per resoldre el problema basc i aconseguir la pau. Evidentment, això implica donar suport a totes les iniciatives que es desenvolupin en aquest mateix sentit, tal com recull el manifest de la concentració. I tot això s’ha de fer en absència total de violència i amb el respecte escrupolós dels drets humans. Aquest és l’únic camí. La violència, la venjança, el recel, la falta de diàleg en cap cas permetran aconseguir la pau. Ja n’hi ha prou d’utilitzar el terrorisme com a arma política. Fent-ho només s’aconsegueix entrar en una espiral que cada vegada complica més la situació. I això ETA és la primera que ho ha de tenir en compte. L’atemptat de Madrid ha estat un error gravíssim que va costar la vida a dues persones, i que va enterrar moltes de les esperances que s’havien dipositat en un procés que només es podrà reprendre si l’organització terrorista fa passes valentes per deixar de ser-ho i si políticament no es tanquen les portes al diàleg.

Mil ciutadans clamen a Barcelona
pel diàleg «sense exclusions» al País Basc

Ni PSC, ni CiU ni PP van anar a l’acte, que va clausurar Raimon cantant la seva cançó «El País Basc»

Mariona Sòria | Barcelona
Un miler de ciutadans va respondre ahir a la convocatòria de la concentració que, sota el lema «Sí al procés de pau. El diàleg és l’únic camí», van organitzat unes noranta entitats socials per mostrar el seu suport a un procés de pau amb diàleg i «sense exclusions» al País Basc. Els membres dels partits, sindicats i entitats veïnals i socials que s’hi van adherir van acollir amb forts aplaudiments les paraules de les sis representants del grup de dones basques Ahotsak de què és membre Ione Goirizelaia, de Batasuna, i que van prendre la paraula per defensar «la feminització» d’un diàleg que considera que mai no s’hauria d’haver interromput.

Les mostres de rebuig a l’atemptat d’ETA el 30 de desembre a Madrid van deixar pas ràpidament a un clam unànime perquè res no interrompi el diàleg al País Basc, i perquè es continuï buscant la pau «sense excloure» cap força política de les converses. La plaça Sant Jaume es va omplir de les pancartes que sostenien un miler de persones que, tot i el fred d’ahir al migdia a Barcelona, van voler rebre amb aplaudiments i un gran ram de flors liles les sis representants del moviment basc Ahotsak (la veu de les dones, en basc), que reuneix unes 5.000 persones, com va explicar una dels seus membres, Ione Goirizelaia, de Batasuna. «Les dones volem ser partícips del procés de pau i fer de pont en moments difícils. Volem ser subjectes actius en la solució i volem ser allà on es prenen les decisions», va explicar. L’actriu Carme Sansa va presentar l’acte, on també va assistir Rosa Lluch, filla d’Ernest Lluch, a qui se li va dedicar un llarg aplaudiment. Marina Rossell va cantar la versió a capella d’un emocionat Cant dels ocells, i Raimon va tancar l’acte amb la cançó El País Basc. El portaveu de l’organització, Sandro Macarrone, va anunciar que així comença «una campanya per aglutinar tota la majoria social catalana que està a favor del procés de pau al País Basc i del diàleg». A la manifestació hi va anar Joan Tardà, d’ERC, que va expressar «la solidaritat amb Euskadi i el suport a Zapatero» per un diàleg que «no doni l’esquena a les institucions basques». També hi eren Anna Simó, Jordi Miralles d’EUiA, Josep Maria Vallès de CpC i Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal anticorrupció.

«No hi ha treva per la pau»L’actriu Montserrat Carulla va ser l’encarregada ahir de llegir el manifest unitari de l’acte, que amb el títol Cap violència, sí a la pau, defensa que «l’opció de la pau s’ha de donar en absència de violència i amb el respecte de tots els drets humans». Tots els representants de l’organització que ahir van prendre la paraula van coincidir a defensar que en aquest procés per arribar a la pau, «una prioritat política de màxima importància», no hi pot haver cap pas enrere. Al manifest, les entitats expressen el seu compromís de ser part activa en aquest diàleg. «No volem ser espectadors ni espectadores i considerem imprescindible la participació activa de la societat civil per assolir aquest objectiu», exposa l’escrit, i afegeix que donaran suport «a totes les iniciatives ciutadanes que es desenvolupin en aquest sentit». El manifest acaba amb un contundent «no hi ha treva per la pau», frase que, quan Carulla la va llegir, va aixecar una forta ovació i molts dels presents es van emocionar, fins a plorar, amb la interpretació de Raimon que va tancar l’acte.

—-

(TV3) Primera obertura TN Migdia i TN Nit

28/01/2007 13.40
Barcelona
Un miler de persones aposten pel diàleg per aconseguir la pau a Euskadi en una concentració a Barcelona
La concentració que ha convocat la Plataforma Catalana per la Pau i el Diàleg a favor del procés de pau a Euskadi ha aplegat aquest migdia un miler de persones a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els organitzadors han llegit un manifest que apunta el diàleg en absència de violència com a únic camí per arribar a la pau. La manifestació, a la qual s’han adherit vuitanta organitzacions amb el suport d’alguns partits, ha servit per representar el col·lectiu Ahotsak, que aglutina dones basques de totes les tendències, però amb una aposta comuna: la fi de la violència amb el diàleg.

La concentració ha començat amb la interpretació d’"El cant dels ocells" per part de la cantant Marina Rosell, tot seguit l’actriu Montserrat Carulla ha llegit el manifest, en què els organitzadors han expressat el seu suport al diàleg en absència de la violència com a única via per aconseguir la pau a Euskadi i han manifestat la necessitat de respectar tots els drets.

A l’acte, hi han assistit organitzacions del País Basc com ara la del moviment a favor del procés de pau Ahotsak, que agrupa dones de tot l’espectre polític tret del PP. Les seves representants han reclamat un "diàleg sense condicions" i que tots els projectes polítics es puguin debatre en absència de violència. Durant la poc més d’una hora que ha durat la trobada, s’han pogut llegir pancartes en les quals s’apostava per un procés dialogat i es demanava el dret de decidir. La mobilització ha finalitzat amb la interpretació de la cançó "País Basc" per part de Raimon.

Entre les personalitats que han expressat a títol individual la seva adhesió a l’acte figuren, a més dels cantants i l’actriu abans esmentats, el sociòleg Salvador Cardús i Rosa Lluch (filla de l’exministre socialista assassinat per ETA Ernest Lluch). També hi han donat suport ERC, ICV-EUiA i Ciutadans pel Canvi. PSC i CiU, no. Els socialistes perquè han considerat inoportú el lema de la manifestació, "Sí al procés de pau i al dret de decidir". Els convocants havien insistit en la necessitat que la concentració reunís "tots aquells que comparteixen la necessitat d’impulsar el procés de pau", cosa que, segons la seva opinió, inclou el PSC i CiU i únicament exclou el PP.

Video aquí

—–

Gara.

Catalunya se moviliza por un proceso de paz
tomando como ejemplo a Ahotsak

Convocadas por más de 80 entidades catalanas bajo el lema «Cap violència, sí al procés de pau» («Ninguna violencia, sí al proceso de paz»), unas 3.000 personas se concentraron ayer en la céntrica Plaza de Sant Jaume de Barcelona para respaldar un proceso de solución y reivindicar diálogo. Entre ellas destacó la presencia de Ahotsak.

Gara | Barcelona

El de ayer era el primer acto de una iniciativa impulsada por distintas plataformas y organizaciones sociales catalanas que no quieren ser espectadoras del proceso, sino que consideran imprescindible la participación activa de la sociedad civil para llegar a la paz. Los impulsores han logrado el apoyo de algunos partidos políticos, entre los que destacan ICV, EUiA, ERC, Ciutadans pel Canvi y distintas formaciones ecologistas, aunque no han conseguido todavía que se adhieran el PSC ni CiU.

Dos portavoces de la plataforma explicaron durante el acto, que reunió a unas 3.000 personas, que la convocatoria pre- tendía visibilizar la amplia mayoría que existe en Catalunya a favor de la resolución del conflicto en Euskal Herria. «A pesar del atentado, continuamos convencidos que la paz es posible y el diálogo necesario», destacaron los portavoces. Especialmente emotivas fueron las actuaciones de los cantautores Raimon y Marina Rosell, quienes subieron al escenario para apoyar la iniciativa con su música. También se escucharon, abriendo y cerrando el acto, canciones de Mikel Laboa.

Seis mujeres de Ahotsak tomaron la palabra en el acto de Barcelona para explicar cómo se ha forjado esta iniciativa que ya cuenta con la adhesión de más de 5.000 mujeres vascas. Las seis representantes coincidieron en destacar que decidieron empezar a trabajar en común a través de lo que las unía y dejar a un lado lo que las separaba. Jone Goirizelaia destacó que el camino recorrido hasta ahora por Ahotsak ha sido posible por la aceptación conjunta de tres principios básicos: entender que la paz debe implicar el respeto de los derechos; defender que no deben ponerse condiciones al diálogo y que todos los proyectos políticos puedan participar en igualdad de condiciones; y respetar que las mujeres y hombres de Euskal Herria tendrán que decidir su futuro. Y Gemma Zabaleta defendió que el proceso tiene que construirse desde la base, y terminó con un llamamiento a dejar a un lado la palabra «decepción» y recuperar la palabra «esperanza».

«No hay tregua para la paz» El manifiesto de base del acto iba precedido por la «firme repulsa» al atentado de Barajas. Pero más allá de este rechazo, las entidades que lo apoyan se han unido bajo tres principios comunes: defender el diálogo, apoyar todas las iniciativas ciudadanas que se desarrollen en este sentido, y reafirmar que la opción por la paz debe darse en ausencia de violencia y con respeto de todos los derechos humanos para todas las personas. Termina con un significativo «no hay tregua para la paz».

Las reuniones para constituir la campaña empezaron a mediados de diciembre a propuesta de la Plataforma Aturem la Guerra (que se moviliza contra la ocupación de Irak). En las conversaciones posteriores han participado también representantes del PSC. Sin embargo, finalmente este partido, UGT y CCOO decidieron no apoyar la iniciativa, aunque sí lo hacen Ciutadans pel Canvi (que está en la órbita del PSC) y las juventudes de UGT.

Reforzar el proceso y contrarrestar la presión del PPReinald Roca, uno de los portavoces de la campaña, expresó a GARA su satisfacción por la respuesta lograda. «Sobre todo es positiva por las repercusiones que pueda tener. Nuestra intención es contrarrestar la presión que hace sobre el Gobierno el ?partido de la guerra? y defender que la solución del conflicto no puede ser policial». Seguirán reforzando el proceso desde Catalunya e «insistiremos para que se añadan quienes aún no están», destacó. ?

(gratuïts)

ADN

Más de mil voces por el diálogoMás de un millar de personas se concentraron ayer en Barcelonapara apoyar eldiálogo en el proceso de paz. El acto, convocado por unas 80 entidades, contó con la participación de seis mujeres de Ahotsak (voces, en euskera), que reivindicaron su papel activo en el fin del conflicto.

En el manifiesto conjunto, que leyó la actriz Montserrat Carulla, se instó a los partidos políticos a seguir por la vía de la negociación y el diálogo porque ?no hay tregua para la paz?. El texto dejaba claro el ?firme? rechazo del atentado de Barajas e indicaba que ?la opción de la paz se ha de dar en ausencia de violencia?.

Carulla aseguró que para llegar a la paz ?es imprescindible la participaciónde la sociedad civil?, por lo que invitó a los políticos a apoyar las iniciativas que surjan. Terminado el acto, la ex  iputada de Batasuna y miembro de Ahotsak,Jone Gorizelaia, indicó que los abertzales ?estarán en las elecciones municipales,? dijo, porque no se puede repetir que parte de la sociedad vasca se quede sin representación. Montse Rodriguez | BCN

—-

DEIA

Un millar de personas se manifiesta
en Barcelona en defensa del proceso de paz
La plataforma Ahotsak estuvo presente en un acto que reivindicó el diálogo y la participación de las mujeres para la resolución del conflicto  

Europa Press | Barcelona 
Más de un millar de personas se concentraron al mediodía de ayer en la Plaza Sant Jaume de Barcelona para apoyar el proceso de paz en Euskadi, en una concentración que contó con la unidad de más de 80 asociaciones y de partidos como ICV y ERC, además de la adhesión de personas particulares como una hija del asesinado Ernest Lluch, Rosa Lluch. Al acto no se sumaron PP, CiU, PSC y C?s.

La cantante Marina Rossell, que cantó una versión de ??El cant dels ocells?? de Salvador Espriu, declaró que se sentía «conmovida». «Solo me duele que algunos partidos que no se hayan sumado», lamentó. Rossel aseguró que la concentración fue «excepcional porque mujeres de todas las ideologías se unen». «Esto es importante porque es la única vez que se ha hecho algo así, reunir a mujeres con distintas miradas, juntas por conseguir la paz», dijo.

La actriz y miembro de la Asociación de Mujeres del 36, Montserrat Carulla, también calificó como «positiva» la manifestación y se mostró «sorprendida» por la gran afluencia. La concentración tuvo un especial protagonismo de las mujeres, que, según Carulla, «tienen que tirar del carro» del proceso de paz. «Si las mujeres no empujamos, el carro se para, aunque la paz la debemos buscar juntos», declaró.

Seis mujeres integrantes del movimiento Ahotsak acudieron también a la convocatoria reivindicando el diálogo y la participación de las mujeres en las iniciativas para la resolución del conflicto que vive Euskal Herria. Todas ellas intervinieron para subrayar que, pese a sus diferentes sensibilidades, les une el deseo de paz y la necesidad de «dialogar» para ello, pese a que pueda tener «costos».

«Las mujeres queremos además ser partícipes del proceso y hacer de puente en momentos difíciles. Queremos ser sujetos activos de la solución y queremos estar donde se tomen las decisiones», aseguró Jone Goirizelaia, miembro de Batasuna.

El cantante Raimon, que concluyó el acto con la canción ??País Vasco??, señaló que concentraciones como la de ayer son una «buena iniciativa» y constituyen actos «positivos para un proceso difícil». «Es un impulso para ver si las cosas pueden acabar como todos querríamos», dijo. El portavoz de la organización, Sandro Maccarrone, explicó que «el objetivo de la manifestación es empujar desde las iniciativas ciudadanas que contribuyen a construir el camino hacia la paz».

—–

EITB (Televisió pública basca)
Miles de personas a favor del diálogoy la paz para Euskal Herria
28/01/2007

Seis integrantes de Ahotsak han acudido también a la convocatoria, reivindicando el diálogo y la participación de las mujeres en las iniciativas para la resolución del conflicto que vive Euskal Herria. 
Un millar de personas han llenado hoy la plaza de Sant Jaume de Barcelona convocados por unas ochenta entidades catalanas para apoyar el proceso de paz en Euskal Herria y reivindicar el diálogo como instrumento para ello en un escenario de ausencia de violencia.

Bajo el lema "Sí al proceso de paz. El diálogo es el único camino", la concentración ha contado con la participación del colectivo Ahotsak, que reúne a más de 5.000 mujeres de Euskal Herria que representan diferentes sensibilidades políticas y sociales a las que une el deseo de conseguir la paz y de hacerlo a través del diálogo.
La actriz Montse Carulla ha leído un manifiesto unitario que subraya el deseo del centenar de entidades adheridas de "continuar con nuestro compromiso en apoyo del diálogo y la búsqueda de la paz" reafirmando que la opción por la paz "se debe dar en ausencia de violencia y con el respeto a todos los derechos humanos para todas las personas".

Seis mujeres integrantes del movimiento Ahotsak han acudido también a la convocatoria en la plaza Sant Jaume reivindicando el diálogo y la participación de las mujeres en las iniciativas para la resolución del conflicto que vive Euskal Herria.
Todas ellas han intervenido, una por una, para subrayar que, pese a sus diferentes sensibilidades, les une el deseo de paz y la necesidad de "dialogar" para ello, pese a que pueda tener "costos".

"Las mujeres queremos además ser partícipes del proceso y hacer de puente en momentos difíciles. Queremos ser sujetos activos de la solución y queremos estar donde se tomen las decisiones", según ha dicho Jone Goreizelaia, abogada de Batasuna.

—–

AltresABC · Edició Catalunya

Manifestación para pedir el diálogo con ETA

Convocados por unas ochenta entidades catalanas, un millar de personas se concentraron ayer en la Plaza Sant Jaume de Barcelona para defender el «proceso de paz» y reivindicar el diálogo con ETA. Bajo el lema «Sí al proceso de paz. El diálogo es el único camino», la concentración contó con el apoyo de ERC, EUiA, Ciutadans pel Canvi y el colectivo de mujeres Ahotsak. A título individual se sumaron actrices como Montserrat Carulla o cantantes como Marina Rosell o Raimon. El PSC, que había participado en las reuniones preparatorias, se desmarcó de la iniciativa para no comprometer al PSOE. CiU y PP tampoco la secundaron.

  1. Ojalá, ojalá algún día comprendáis que todo esto a los etarras les importa una soberana mierda. Que sencillamente se pasan vuestra (y nuestra) democracia por el forro de los cojones, salvo cuando pueden instrumentalizarla.

    Ojalá.

    Sólo entonces comprenderéis que este supuesto “proceso de paz” es un error moral tan grave como lo fue la participación del PP junto a EEUU en la guerra de Irak.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!