DES DEL CANADÀ

SHAUDIN MELGAR-FORASTER

José Carlos Mariátegui i les seqüeles que deixa Espanya

José Carlos Mariátegui i les seqüeles que deixa Espanya José Carlos Mariátegui (1894-1930) fou una gran figura intel·lectual del Perú. Atesa la seva importància, és pot dir que va ser ell qui introduí el pensament marxista a Hispanoamèrica, el qual tingué enormes repercussions. Mariátegui es considerat un dels pensadors marxistes més creatius del segle XX.  

Els seus escrits sobre la distribució de la terra s’han de llegir, i no cal ser en absolut marxista per apreciar-los. És molt interessant la seva anàlisi ―d’una lucidesa sorprenent― sobre les causes de la desastrosa situació dels indígenes de l’altiplà andí i quina és la solució. No és l’únic que ha escrit sobre el tema, però trobo que Mariátegui supera tots els altres i enfoca la situació com un problema econòmic.

És curiós constatar, una vegada més, la influència nefasta dels espanyols, i no senzillament pel que fa al seu tractament dels indígenes i la destrucció de la civililització incaica, força avançada sobretot quant a les seves vessants social i econòmica, sinó especialment per l’estancament en que els espanyols van deixar el Perú amb la creació d’una societat feudal ―primer amb les encomiendas i després amb els gamonales (latifundis)―, i, per tant, impedint un desenvolupament econòmic normal.

En el seu llibre més conegut, 7 ensayos de interpretación de la realidad peruana (1928), Mariátegui examina en profunditat la problemàtica social, econòmica i política del Perú. En començar, descriu la situació dels indígenes i la seva relació amb la terra des de l’època colonial; aleshores demostra com la manca de desenvolupament econòmic està condicionat i limitat per estructures colonials que han perdurat i a les quals anomena semi-feudals.

És una llàstima que els escrits de Mariátegui, que els trobem traduïts a diverses llengües, com ara al portugués o a l’anglès, no existeixin en català. És tracta d’un pensador d’importància cabdal i no pot ser que el deixem de banda. A més, i per aquí va, subreptici, el meu article, és important verificar com l’imperialisme espanyol, amb les seves disposicions anacròniques, ha perjudicat en gran mesura i durant segles tots els pobles que s’han trobat sota el seu domini.


 1. la influència nefasta dels espanyols, i no senzillament pel que fa al seu tractament dels indígenes i la destrucció de la civililització incaica”

  ¿I la destrucció que es va fer amb la reconquesta de Jaume I quan va conquerir València i Mallorca no compta o que? Pobrets els indígenas que van ser assassinats pels maleïts castellans. Peró no passa res amb els moros que a València vivian. Es veu que Jaume I va regalar flors als moros i els moros van entregar la seua terra i van ser colonitzats a gust perque els colons catalans portaven “seny, valors i humiltat”. Colons que van imposar la seua llengua, religió i van furtar terres i possesions als que ja vivien. Per a construir el que tu anomenes “Països catalans” saps que es va colonitzar i desplazar una civilització o no ho saps? Que els països eixos catalans s’han format amb sang o no ho sabies? Saps que el català es va impossar i substituir una llengua pròpia que es parlava? (àrab) Tant que critiques al castellà i als castellans, quan els teus han fet el mateix. Tant que parles de “imperialisme espanyol” quan us mostreu orgullosos de les posesions i conquestes que va fer la Corona d’Aragó en el passat i de tots els territoris que parlen català a la actualitat.

  Però que et penses? Que a València no vivia ningú abans de la arribada de Jaume I? Què allà no hi havia una altra llengua? Què eixa gent no tenia cap dret?
  Però, deixa endevinar, ara saldràs amb: “No, no, nosaltres som millor que els castellans. Perque hem colonitzat i furtat de millors maneres les terres als seus propietaris que ells”. Pff….

  La història és la que és. Però ho sent molt, estic farta de “la doble vara de medir”. Ja basta. “O tots moros o tots cristians”. Catalunya es tan assassina com Castella i ambdues llengues s’han imposat. Menys tonteries.

 2. Ja veig, quan els nostres conquisten ho fan bé, la resta ho fa mal. Ja veig…
  Catalunya va assassinar, imposar i furtar terras que no li corresponian. Peró no passa res, nostraltres ho van fer millor… En fi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.