Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

27 de novembre de 2009
6 comentaris

Una gran notícia per a l’espai català de comunicació

L’editora d’El Punt, recent Premi Nacional de Comunicació, ha adquirit aquest divendres el 100% de la propietat del diari Avui, que estava en mans de Godó (La Vanguardia i RAC1), de Planeta (La Razón) i del Govern de Catalunya. Que s’hagi aturat l’ERO que està damunt la taula i que la capçalera degana de la premsa en català vagi a parar a mans d’una empresa arrelada al país i compromesa amb la llengua i la cultura com és la gironina Hermes Comunicacions (El Punt, El 9 Esportiu de Catalunya i la històrica Presència) suposa una bona notícia. Té molta coherència que en temps de crisi per al sector de la premsa tradicional hi hagi operacions que permetin donar més gruix a les empreses editores i que es facin plantejaments en termes ambiciosos. A més, les dues capçaleres (l’Avui com a diari nacional i El Punt com a mitjà de proximitat amb diverses edicions locals) poden complementar-se i compartir esforços, allò que se’n diu aprofitar sinèrgies i l’economia d’escala.

El llistó nacional de l’Avui, molt lluny del que alguns profetes del desastre patriòtic preveien, queda garantit amb l’adquisició per part de l’empresa d’El Punt. Ningú no pot dubtar que l’Avui perdrà trempera catalanista, vaja. D’altra banda, aquesta operació dóna ales a El Punt en el seu propòsit d’esdevenir el pal de paller de la premsa en català, anteriorment no reeixida del tot a través de Comit i les aliances amb altres diaris comarcals. Estem, doncs, davant de l’assalt definitiu d’Hermes Comunicacions al sector de la premsa de pagament en llengua catalana.

La crisi havia comportat el tancament d’algunes capçaleres petites del nostre país i també la reducció de les plantilles dels grans mitjans. En canvi, Internet creix i l’operació d’aquest divendres arriba poc després que l’Avui.cat hagi conquerit el lideratge de l’OJD en català. Fa pocs mesos, El Punt també ha fet una aposta seriosa pel web. La compra de l’Avui, per tant, no només genera interès pel producte que finalment arribarà al quiosc, sinó per la seva traducció a la xarxa. Que hi hagi una empresa editora de línia clarament sobiranista amb major pes econòmic, amb més exemplars al carrer i més lectors (en paper i en pantalla) és una alegria en temps difícils, realment difícils. Felicitats!

 1. Si aquesta operació serveix perquè la premsa en català obtingui més força, benvinguda sigui. A més, segur que algunes famílies dormiran avui més tranquil·les després de saber que s’ha aturat l’ERO previst.

 2. Aviam, a priori em sembla bé. Però hi ha 2 qüestions:

  – L’operació s’ha fet amb un crèdit de la Gene i això posa en qüestió la independència del mitjà.

  – Titllar de sobiranista EL PUNT després de l’editorial “La dignitat de Catalunya” em sembla totalment desenfocat.

  Bé, tot i que llegeixo els dos diaris i les dues edicions digitals, m’agradarà veure quina evolució hi haurà. En qualsevol cas, sempre tindrem Vilaweb…

  Salutacions cordials.
  J.C.

 3. Tens més raó que un sant, Saül; una magnífica notícia, com a país, i en termes de plantejament independentista.

  Propietaris poc implicats, com Godó i Lara, feien més mal que una pedregada; i representaven una grossa incògnita, més encara en un temps obert en què és imperiós moure’n fitxa.

  Pere Meroño

 4. Esperem que així sigui. De moment sembla que es una bona noticia pels treballadors i això, en aquests moments, ja es molt positiu.
  Caldrà fer un seguiment i el més important es aconseguir que els lectors de diaris s’acostumin a llegir en català. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!