Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

14 d'abril de 2009
3 comentaris

Transfuguisme

Trenta anys d’ajuntaments democràtics, dèiem. Als ajuntaments, cada cop que un regidor trencava la disciplina de partit i votava amb el grup municipal del costat se li deia de trànsfuga en amunt. Grups mixtos o regidors no adscrits han marcat els episodis més convulsos, divertits o fins i tot dramàtics d’aquestes tres dècades de consistoris elegits democràticament. Trànsfugues que trencaven majories absolutes i donaven l’alcaldia al cap de l’oposició. Trànsfugues que governaven des de l’oposició, fent d’àrbitres de situacions complicadíssimes. O simplement trànsfugues que sense variar la correlació de forces a la sala de plens decidien fer l’enfant terrible i se n’anaven a l’oposició a fer la guitza per interessos inconfessables o, per desgràcia, massa evidents i materials.

A tots aquests personatges, els cronistes comarcals els hi dèiem trànsfugues. Ells s’emprenyaven com una mona. No et saludaven, et cridaven l’atenció, els seus familiars et feien mala cara, algun cop la roda del cotxe apareixia punxada… Un munt d’anècdotes que expliquen la crua, la sovint crispada vida municipal. No a tots ni a la majoria d’ajuntaments, però sí en alguns d’ells. Em vénen un munt de records d’aquells trànsfugues, d’aquelles mocions de censura, d’aquells embolics monumentals en clau local. I recordo que el que més mal els hi feia, a aquells regidors de poble o ciutat, era que els diguéssim trànsfugues. S’indignaven, perquè sempre tenien excusa. “Jo no he canviat, han canviat els altres.” O el clàssic “Jo sóc coherent amb els meus principis” eren els recursos argumentals habituals.

La llibertat de la persona per davant de la dictadura del partit. La lliure elecció del càrrec electe enfront de la disciplina del grup municipal. La persona, sola, tangible, i, a l’altra banda, una cosa més estranya de concretar com són els partits, els grups, els equips, les sigles, la disciplina, la voluntat popular, etcètera. En el fons, hi havia un problema atribuible a la llei electoral. Votes una candidatura, no pas electes triats a la carta. No hi ha llistes obertes, sinó tancades. Votes a les municipals, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu una llista tancada. Només al Senat es permet la llibertat de les llistes obertes, no fos cas que ens hi acostuméssim.

Vostès es preguntaran a què treu cap tot aquest remember when. Doncs, molt senzill. Ve a tomb d’això últim, o penúltim, que acaba de consumar el senyor Ignasi Guardans. És un acte de transfuguisme en tota regla. No cal gaire reflexió. A les coses, pel seu nom.

  1. Tot un Cambó venent-se per un miserable càrrec de Secretari de no sé què d’una ministra verbeno-farandulera  que no sé ni com es diu; altre cosa hagués estat que l’haguéssin fet embaixador  a Viena.

  2. Penso que estem barrejant coses.

    Almenys hauríem de matisar en relació amb els exemples proposats, que Guardans no desequilibra majories ni canvia de grup. No és un càrrec electe sinó una persona situada en una discrepància profunda respecte al seu partit, que anirà a exercir un càrrec institucional no electiu. Cap elector ni partit pot sentir-se traït per aquesta decisió, perquè no marxa ni un regidor ni un parlamentari a sumar-se a una altra majoria.

    Per tant, noc crec que la discussió sobre les llistes obertes vingui especialment al cas, perquè com ja dic no té gaire a veure amb el fenomen analitzat. I també trobo que quan es parla de llistes obertes mai s’indiquen les pegues del sistema, fonamentalment el fet que les llistes obertes entren en contradicció amb el principi d’oferta programàtica. Representen, per a mi , una concepció tenocràtica de la democràcia i comporten un risc clar d’explosió dels interessos individuals dels candidats sobre els col·lectius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!