Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

15 de juny de 2006
16 comentaris

Sociovergència estatutària

&idioma

“Amb la nostra expulsió, van expulsar la il·lusió del Govern. Ara van per nosaltres”, afirmava anit Josep Lluís Carod en l’entrevista a TV3. Mentre el líder d’ERC defensava el “no” sobiranista desacomplexat en el referèndum (en una intervenció més reeixida que no pas en el debat de candidats de diumenge),  a l’Auditori la sociovergència feia una autèntica demostració de força. La sociovergència sempre ha manat aquest país. Uns a la Generalitat i els altres als ajuntaments. I tots dos amb un teixit empresarial molt tupit. Fins a la irrupció de les esquerres al Govern de Catalunya, hi havia un repartiment de papers entre el PSC i CiU. Una mena de pacte tàcit, no escrit. “Tu et quedes Sant Jaume mar i jo em quedo Sant Jaume muntanya, i tots tant amics”.  

El Tinell suposa un punt d’inflexió en aquesta història iniciada el 1978. El pacte d’esquerres, en la mesura que existeix per l’aposta d’ERC, trenca l’status quo i sacseja el repartiment de poder. Ja no és cosa de dos, sinó bàsicament de tres, i a més s’hi afegeix un quart, més modest però. La centralitat política guanyada pels republicans a les urnes té la seva foto en l’acord catalanista i d’esquerres del Tinell. A CiU, encara no ho han paït. Va ser traumàtic. Perdre el poder després de 23 anys d’ostentar-lo sempre ho és. Però, en certa manera, el PSC també hi anava al Tinell amb un sabor agredolç. Permetia l’accés de Pasqual Maragall a la presidència de la Generalitat, però alguns sectors socialistes mai s’hi han sentit còmodes, tenint Carod i els republicans de socis. Si l’aliança durava era per interès mutu.

La foto de Zapatero al balcó de la Generalitat va anar seguida d’una victòria del PSOE a les eleccions estatals que ningú s’esperava. Si Maragall era l’exemple a seguir i el tripartit català, una experiència necessària per impulsar Zapatero en clau federal, amb la victòria del 14-M tot això es capgira. Formalment les aliances es mantenen, però l’Estatut que s’havia de fer contra el PP finalment es va redactar a favor de Catalunya i, en conseqüència, contra el PSOE. Conflicte d’interessos. Un conflicte que tal i com evidencia aquest document àudio de Rodríguez Ibarra s’ha resolt en favor d’un encaix anestèsic de Catalunya en l’Espanya plural del màrqueting socialista sense tocar els pilars fonamentals ni resoldre conflictes endèmics. És, en definitiva, l’Estatut Mas-Zapatero o l’Estatut de La Moncloa. No reconeix nació, no millora el finançament (inclús pot perjudicar-lo amb el fons de compensació i la recaptació d’impostos) i no blinda les competències. Més clar, l’aigua. O, millor dit, aquest document.

Com deia Mònica Terribas anit en el seu programa de referència a TV3, “aquí hi ha calé”. Parlava del desplegament de mitjans de l’Associació Estatut jo, sí. La sociovergència té poder, molt poder polític i econòmic al darrere. El paper de la trista figura de la nit sociovergent a l’Auditori va correspondre a ICV, que havia delegat en Jordi Guillot la seva representació. El més divertit del cas és que una carretada de polítics del PSC i de CiU, velles glòries i professionals en actiu, van col·lapsar l’acte de la suposada plataforma ciutadana.

Els ciutadans, anit van quedar en un segon o tercer terme. Són els que llegeixen el manifest, els que fan els cartells (quina llàstima que Carles Fontseré, símbol del cartellisme d’alliberament nacional i d’esquerres en temps difícils s’hi hagi prestat a aquest xou) i els utilitzen per posar la cara, liderats pel tàndem Agustí Colominas i Rosa Cullell. “Un sí patriòtic, catalanista i amb orgull”, deia l’independentista Colominas.

Llàstima que bona part del “sí” hagi de recórrer a l’espanyolització i a l’enfrontament amb el PP per forçar el cos a cos per combatre la gran amenaça del 18-J: l’abstenció. Però, compte, que no se’ls giri en contra. Bàsicament perquè els conservadors poden mobilitzar el seu electorat, que amb una campanya calmada hauria apostat per l’abstenció, pel “no” minoritari tronat i, els més intel·ligents del PP, pel “sí” a un status quo estatal, a un encaix que no només no trenca Espanya sinó que la perpetua. S’ha reeditat el café para todos. Qui dubta que a Fraga i Rato (per citar dos dretans intel·ligents) no els vagi bé aquest Estatutet? Per tant, ara que el PP crida llibertat en els seus mítings i comença a treure pit, arran de les escridassades rebudes en aquesta recta final de campanya, potser el “no” espanyolista anirà creixent.  

Esquerra denuncia, en el seu bloc, l’ofensiva mediàtica i publicitària, confiant que el “no” anticatalanista no frenarà el “no” sobiranista. És per això que Carod diu que un “no” que superi el 16% (actual representació dels republicans als comicis catalans) ja serà un èxit. La transversalitat tindrà el seu paper, i divendres es farà un acte de la Plataforma pel Dret de Decidir, el dia abans de la jornada de reflexió.

Maragall… què dir de Maragall?

Maragall, que ara proclama un esperit unitari que francament avui és inimaginable entre catalanistes (com evidencien els cara a cara de Vilaweb), manté el discurs de Zapatero i alerta que aquest Estatut no es tocarà durant una generació. Més hipoteca. A més, és tant cínic de demanar respecte al PP quan és el seu partit qui ha apuntat l’enemic amb una campanya publicitària lamentable que ha desembocat en incidents que, de passada, s’usen contra l’independentisme. 

Ciutadans pel Canvi, amb la por al cos per la possibilitat que Montilla desplaçi definitivament Maragall, ha fet córrer adhesius amb el lema “Maragall queda’t”. Patètic. Una prova que, per a alguns, això de l’Estatut és secundari. 

L’abstenció crítica de Llach i el “no” sempre vigent de Raimon

La pregunta imperant és aquesta: “Tu, què faràs diumenge?” La resposta de Lluís Llach és l’abstenció crítica. És curiós, però el 28 de maig, jo escrivia sobre l’abstenció activa, que ve a ser el mateix.

Mentre Llach, que suplantat pels catxondos de Minoria absoluta al programa Polònia de TV3 cantava “No pas, jo votaré no pas” [aquí el video], en Raimon ha retornat amb èxit a l’Olympia, el temple de París. El cantant de Xàtiva no s’ha posicionat en aquesta ruleta rusa del sí-no-blanc-nul-abstenció, però per a mi sempre serà el del “Diguem no”. I com que nosaltres no som d’eixe món, l’oportunitat de la cançó m’és molt present aquests dies. 

La porra d’en Marcús

És curiós, però ahir em va arribar a casa el text de l’Estatut. Una setmana després que m’arribés el sobre amb les paperetes de vot. Molt simptomàtic, perquè en el fons els interessa més (o únicament) el vot. Aquests dies que va molt bé llegir les píndoles que selecciona el bloc SpainNews. I ara que falten hores per al referèndum, m’ha semblat molt encertat l’exercici que proposa en el seu bloc i a l’Olla de grills en Marc Roca: una porra. A veure qui encerta els resultats i la participació.

  1. Estic tip i fart, tu, de la "sociovergènvcia"! Vinc de la fonda de Can Mas, on per quatre rals dels d’abans m’he fotut fins dalt de conill amb llenties "a la rakòsnik"… Deliciós!… 

  2. Si és que els catalans no som res! Només estem en aquest món (ej-panyol) per a patir-hi! A que no endevineu quina ha estat la primera selecció del Mundial que ja té a punt les maletes per marxar cap a casa? POLÒNIA! No hi ha dret! I a sobre, Don Luis "el machote" ha deixat a la fúria a l’alçada del betum… Ai, ai, ai, quin 18-J ens espera!

  3. Carod va de víctima, pobrissó: "Van a per mi, van a per nosaltres.." Si els han fotut fora DE TOT ARREU per alguna cosa serà, no? On és l’autocrítica? N’hi ha prou amb el victimisme? El Tinell ha estat un fracàs. El Tripartit ha estat un fracàs. ERC l’ha cagat ben cagada i ara es fa la víctima com si tot fos producte d’una Gran Conspiració del Poder Ocult… Au vinga, Carod, que se’t veu el llautó! Per què no admets d’una vegada que has estat un polític incompetent i nefast per a la història de Catalunya i per al teu propi partit (que el millor que podria fer és engegar-te)? Per cert, ¿em vols dir com t’ho faràs diumenge vinent per a esbrinar quines paperetes del NO són teves i quines són del Rajoy i de l’Acebes? Ho tens pelut, xaval.

    ENTRELLUM

  4. Un 16% ja és un bon resultat per al NO?. Hi ha qui parlava de l’endemà del NO. Després semblava que les enquestes que donaven menys del 30% estaven manipulades. Ara, un 16% ja és una victòria. Té clar Carod què està votant en aquest referèndum?

  5. La política d’aquest país l’ha resumida Agustí Colominas a RAC 1 fa uns moments quan ha dit textualment "La dignitat no serveix per fer política" quan li han dit que el NO defensava la dignitat del Parlament i de Catalunya davant la humiliació de les retallades a l’estatut del 30 de setembre.

    Una frase ben aclaridora per saber en mans de qui estem, i que els poders fàctics (polítcs, empresarials, mediàtics i servils -perdó, volia dir "civils") es passen la dignitat pel mateix lloc que s’han passat l’Estatut del 30 de setembre: pel ribot d’en Guerra, que s’ha encarregat de "cepillarse" qualsevol dignitat catalana.

    Suposo que per això ells voten SI, perquè la dignitat de Catalunya és cosa menor.

    I que no els caigui la cara de vergonya… Alguna cosa put a podrida a Catalunya, escriuria avui Shakespeare. I en Colominas li diria que ja li està bé. Que es posi una pinça al nas i voti Si, que la bona olor no serveix per la política.

    Salutacions a tots.

  6. Quanta gent de la que estava a l’acte d’ahir no pertany a l’establishment ? I gent del carrer o que no fos dels signants (els quals diuen que són uns 1500 si fa no fa) ?

    Si que es notava que hi havia cale (Quant va costar el suplement que sortia a tots els diaris d’ahir? i encara més, qui ho pagava? Si aquesta plataforma ja va neixer al carrer Nicaragua a mi se m’acut algunes respostes… i algunes preguntes com ara qui fa de comparsa i a canvi de què) però per a ser l’acte central de tota la gent que demana el Sí em va semblar poc entusiasta. Si més no, allò més habitual és aplegar un munt de gent entusiasta que demostri que tenen voluntat d’arrassar. Em fa la impressió que l’acte final de la gent que està en contra serà més multitudinari.

    A mi també em va fer llàstima a en Fontserè (persona de la qual admiro moltíssim la seva obra) es lliurés a això.Hauria de quedar clar que aquests no van ser els que van lluitar més per a que li retornessin la seva obra confiscada a Salamanca (mñes aviat alguns van contribuir a bloquejar la devolució) i que, en tot cas, no s’ha de pagar amb cap favor un simple acte de justícia.

  7. El que em flipa més és que ICV s’hagi prestat tant a la lògica del poder sociovergent. És gairebé incomprensible. Més enllà de l’estètica i l’ètica hi ha la supervivència… I ICV no en té cap si abona les estratègies de poder dels de sempre!

  8. El diario El País (España) publico el día 3 de noviembre de 2005 un reportaje que titulaba “Expedición al volcán desconocido” en el que se informaba de que unos científicos españoles iban a hacer una expedición a un volcán de Guinea Ecuatorial.

     

    El día 6 de abril de 2006 El País publica un artículo  titulado “Nueva vida en el volcán” en donde se daba cuenta del éxito de la expedición.

     

    En todo momento Ignacio Martín, que así se llama el expedicionario, afirma ser el primero en llegar a la Caldera de Luba. Esto, con toda probabilidad, no  es cierto y así lo atestiguan testimonios como el de Andy Maykuth que en su blog el día 2 de diciembre de 2005 muestra su extrañeza al ver a Ignacio Martín diciendo que es el primero en llegar a la Caldera de Luba. Igualmente en el mismo sentido expediciones españolas de los años cincuenta y sesenta.

     

    En esta página Web podrá seguir esta historia:

     

    http://www.raimonland.net/foro/index.php?act=ST&f=5&t=888&s=37101e94eae811ac08a85e65801cccf0

     

    También tecleando en Google “Caldera de Luba”

     

    Si consideras que esta historia es un montaje, pásala, por favor, a las personas que conozcas, foros, blog o a los medios de comunicación a tu alcance a ver si conseguimos que El País rectifique. En el fondo este foro trata de los nuevos medios de comunicación y de la independencia de los periodistas.

     

    Buenas noches y buena suerte. Fair Play. Gracias.

     

     

     

     

  9. Teniu molt bones idees i intencions però no sabeu REALMENT contra qui us esteu enfrontant. La dita Pesoevergència no és un model nou. Abans va existir la Pepevergència.

    Vegeu la nova pàgina "Qui és Qui a la PPSOEVERGÈNCIA" del funcionari de FSF "Robert Bosch" (pseudònim, és clar).

    Es una pàgina estructurada en blogs-fitxa. És com un fitxer d’empreses i personatges. Cada fitxa conté links d’empreses i personatges relacionats. I així succesivament

    Allà trobareu personatges com Sandro Rosell, Xavier Rius, E-Notícies, Família Pujol, Convergència Democràtica de Catalunya, etc., etc.,

    LINK: http://juisju.blogspot.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!