Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

20 de juny de 2006
16 comentaris

Optimisme perquè cicatritzin les ferides del sobiranisme

Esquerra ha començat aquest dilluns el pausat i necessari procés de catarsi. La història de les famílies, que si carotistes o puigcercotistes, és una anècdota davant de la cura d’humilitat que s’imposava la mateixa nit del referèndum. Divendres, passejant per la Riera de Mataró i conversant amb un militant d’ERC, vaig comprendre que el partit només tenia el problema amb el seu electorat sinó també amb les seves base. Carod va advertir la nit de diumenge, en saber-se la clara victòria del sí, que algun votant republicà li havia confessat que votava a favor de la reforma estatutària pactada per Mas i Zapatero. Ho han fet votants, i també militants republicans. Han votat sí o s’han quedat a casa. Les ciutats i viles més nacionalistes del Principat han premiat el “sí”, mentre el rebuig espanyolista guanyava terreny a barris i ciutats més tradicionalment obreristes o històricament conservadores.

La singularitat i complexitat d’aquest referèndum, colofó d’un extenuant procés de redacció i negocació que ha cansat polítics i esgotat ciutadans [i periodistes com Vicent Partal], ha generat una desorientació que perviu entre el catalanisme transversal hores després del recompte.  Decepció o eufòria? Il·lusió o desànim? El cor del sobiranisme està més dividit que mai, i el repte ja no són les expectatives electorals de la tardor. El repte és que cicatritzin les ferides obertes en l’àmbit del catalanisme polític. Allò que alguns han dit “tendir ponts”. Però no només això, perquè la qüestió no és que ERC i CiU es parlin. La qüestió és que l’aprovació de la reforma estatutària no deixi massa cadàvers cívics o polítics de catalanistes per les cantonades. No ens ho podem permetre, això d’anar perdent patriotes a cada bugada.

Evitar caure en la resignació, el pessimisme o el victimisme. No ens conduiria enlloc. Els del “sí” i els del “no”, els del nul, els del blanc o els abstencionistes crítics o passotes, tant s’hi val, tots han de poder exigir i desitjar que l’Estatut del 2006 no acumuli traspassos o desenvolupament pendent com encara té el del 1979. Cal esprémer-lo com una llimona. Pensant en el país i les seves necessitats. Pensant, per què no, en la propera fita nacional, en un horitzó més ambiciós que faci aixecar el llistó del 30-S.

ERC no ha seduït el seu electorat. El PSC tampoc ha mobilitzat el seu. Qui ha fet millor la seva feina ha estat CiU. A dia d’avui qui va com una moto és Artur Mas, sentint-se revalidat a les urnes pel pacte de La Moncloa amb Zapatero. CiU ja té la maquinària electoral en marxa, amb la vista posada en el Palau de la Generalitat. En canvi, ERC i el PSC tenen sobre la taula seriosos problemes. Els republicans enfilen el camí, lent però irreversible, de la catarsi, de l’autocrítica i la reformulació de moltes coses. Caldrà veure si irromp el terratrèmol Carretero o si el procés es fa amb l’exconseller fent de metge a Puigcerdà. El calendari electoral, si Maragall no sorprèn amb alguna dilació que ningú desitjaria, va en contra dels tempus que els republicans necessitarien per afrontar aquest debat intern amb garanties d’èxit.

Als socialistes, però, tampoc els sobra el temps. D’entrada, tothom exigeix al President la convocatòria electoral [Maragall s’entrevistarà dijous amb Zapatero a La Moncloa] quan el PSC no ha triat encara el seu candidat i pressiona el Molt Honorable perquè desfulli la margarida amb rapidesa. I al marge de la discussió entre Maragall o Montilla, o el tàndem de tots dos, els socialistes no tenen l’embranzida demoscòpica i emotiva que exhibeixen els nacionalistes. CiU té més escons al Parlament i, malgrat estar a l’oposició, ha recuperat la centralitat política, mentre el PSC ha ofert una imatge de dependència amb el PSOE i submissió al projecte de ZP. La seva campanya publicitària amb l’espantall del PP sembla haver motivat més els votants de CiU i d’ERC que no pas els electors del PSC que històricament abdica de comicis i convocatòries diverses en clau nacional. Ni Zapatero ni Montilla els han arrossegat, aquest 18-J.

El “sí” ha guanyat, però l’escassa participació no convida a llençar coets. Moltes coses s’han fet malament, i íntimament el tripartit del “sí” (CiU, PSC i ICV-EUiA) tampoc deu estar exultant [Lluís Foix detecta un corrent de fons]. Això no és incompatible amb condemnar l’intent de deslegitimació que pretén difondre el PP més retrògrad. El “sí però” d’aquest referèndum, amb matisos entre els vots afirmatius i els negatius, amb poc entusiasme col·lectiu (res a veure amb la trempera col·lectiva del 30-S), deixa les coses molt obertes de cara als comicis del Parlament previstos per abans d’acabar d’any.

Ni l’onada sobiranista del 18-F s’ha ofegat definitivament ni el pacte que va segellar la rebaixa estatutària entre el president espanyol i el cap de l’oposició catalana està exempt de sorpreses o fissures. Tot és possible. Tot està per fer. Ara més que mai.

(La derrota de la dignitat, de l’escriptor Víctor Alexandre)

Més reaccions de polítics blocaires

Albert Torra (PSC): Ja tenim Estatut!

Àlex Masllorens (director de l’Agència Catalana al Desenvolupament, militant de Ciutadans pel Canvi): Ja tenim el nou Estatut

Ana del Fargo (alcaldessa de Barberà del Vallès i diputada al Parlament): Contundente respuesta del sí en Barberà y en toda Cataluña

Carlos Guadián (PSC): La campaña digital durante el Estatut de Catalunya i també Sí al Estatut y la rabieta de Rajoy y Jiménez Losantos

Estefanía Molina (JSC): Ha guanyat el sí

Eulàlia Mas (JSC): Cap de setmana d’èxits

Joan Antoni Baron (alcalde de Mataró pel PSC): I fou sí

Joan Ferran (diputat del PSC al Parlament): L’hora de la pràctica

Joan Gómez (PSC): Un sí amb majúscules

Laure Gutiérrez (JSC): El 77% dels votants de Sentmenat diuen sí

Marc Vergés (JSC): Sí a l’Estatut amb baixa participació

Oriol Batista (regidor del PSC a Mataró): Catalunya decideix el seu nou Estatut de forma clara

Paco Boya (diputat del PSC al Parlament i portaveu al Conselh Generau d’Aran): En Aran tanben guanhe eth sí

Pere Güell (PSC): Negació de la realitat

Ramon Bassas (tinent d’alcalde del PSC a Mataró): Reflexió sobre l’abstenció i també Guanya el sí, guanya Catalunya

Xavier Febrer (CpC): Les reaccions post-referèndum

Carme Porta (diputada d’ERC al Parlament): El dia després

Eduard Suàrez (regidor d’ERC a l’Hospitalet del Llobregat): Victòria del sí

Isaac Garcia (ERC): I ara, què toca?

Isaac Peraire (JERC): Seguirem lluitant enmig la fredor…

Jaume Planas (ERC): Què hem votat?

Josep Maria Aguirre (ERC): Segueix el full de ruta del pacte Mas-Zapatero

Marc Puig (JERC): Continuem lluitant, seguim combatint

Marcel·lí Reyes (regidor d’ERC a Gavà): La cassa adosada de l’oncle Tom

Miquel Roman (ERC): Valoració del referèndum

Oriol Amorós (diputat d’ERC al Parlament): Esquerra, la millor opció per estirar al màxim el nou Estatut 

Pau Comes (ERC): Com reciclar la campanya de l’Estatut

Pol Cruz (JERC): Endavant!

Roger Gispert (ERC): El dia després

Ignasi Guardans (eurodiputat de CiU): Optimisme

Joaquim Fernàndez (regidor de CiU a Mataró): Jugant amb els números

Xavier Tomàs (CDC): És rellevant l’abstenció?

Roc Fernàndez (regidor de CiU a Sant Feliu de Codines): Contra la intolerància, dues tasses de democràcia

Albert Geronès (CDC): Reflexions postelectorals

Carme Laura-Gil (diputada de CiU al Parlament): Preguntes sense resposta, ara

Raül Romeva (eurodiputat d’ICV): Sí clar, és clar que sí

Joan Lleonart (president d’ICV al Maresme): Contradiccions de la política

Quim Soler (CUP): Continuem avançant pas a pas

Juli Cuéllar (CUP): Els porucs i els espanyols generosos

Josep Antoni Vilalta (CUP): Tranquil·litat

Enric Morera (secretari general del Bloc Valencià): Referèndum sí

Rafael Estrella (diputat del PSOE al Congrés): El sí arrolla, el no fracasa

Miguel Barrachina (diputat del PSOE al Congrés): Sombras sobre Cataluña

  1. Em costarà recobrar l’optimisme, m’agradaria creure que a la tardor es veuran aquests "si però" en forma d’onada sobiranista, però no soc capaç, de moment no.

  2. Al·lucino d’aquest pessimisme a l’enotrn d’ERC i l’independentisme. A moltes viles i ciutats està claríssim que el percentatge del No és gairebé exclusssivament catalanista i que entre un 15 i un 20% hagin fet aquesta opció tan difícil i compromesa, s’ha de valorar. Hi ha un nucli ferm i, a més, molta gent compartint visió va preferir les altres opcions de vot.

    No hi havia altre opció que el No, tot i sabent que no podia tirar endavant, que no seria seguida majoritàriament i que no oferia alternativa viable.

    Ara però s’ha acbat el temps de les pel·lícules: "arrossegar el psc al catalanisme", "la unitat del soberanisme", "l’espanya plural", "l’estatut del 30 de setembre" …

    Som els que som i som el que som: catalanistes d’esquerra. 

    Endavant !!!

  3. La poca resposta del electorat de ERC i PSC és la reacció al desengany que s’ha tingut amb aquest govern que en un principi havia il-lusionat a molta gent però amb tota la cua posterior és evident que ha de tenir unes conseqüències i han sortit reflectides quan aquesta gent els hi tenia que respondre. Un altre i més important, el lideratge del President ha estat un desastre i d’aquí s’originen molts dels problemes que hem vist.

  4. Per un plat de llentilles.

    Beneïnt una política nacional i sociocultural aigüalida pel continuïsme amb els seus futurs parteners del PSC?

  5. Saül:

    Què és això d’anar perdent “patriotes” a cada bugada? En quina deriva estàs ficat? Vols dir que no t’has de repensar algunes coses? Ets periodista, o militant polític? La trempera col·lectiva del 30-S, o l’onada sobiranista del 18-F, va existir de veritat més enllà dels teus somnis? En política hi ha molts  miratges, i cal saber-los destriar. Ah! Compte. Poca autoritat moral tindran els del No per esprémer el suc d’aquest nou Estatut. Ells no el volien, per tant, compte amb les exigències! No pretendran pas ara gestionar una cosa que no van voler? Aqusta és una reflexió important post-Estatut, especialment de cara a la tardor.

    Recorda a Pío Baroja a “El árbol de la vida”:

    “La patria es el altar donde se inmolan nuestros hijos para lavar vuestras deshonras.”

  6.          Les properes eleccions seran en realitat entre Esquerra i Convergència per la legímitat ( el PSC només pot seguir perdent vots  i aquells senyors tan radicals i tan autèntics d’Iniciativa m’hi jugo el que vulguis que també ). Si el drenatje de vots d’Esquerra als conservadors s’atura, una hipòtesis realista després del refèrendum, Convergència es sentirà legitimada per pactar amb el PSC dividir la botiga. Si en canvi, perd un diputat, i Esquerra en guanya 1 o 2, la opció podria ser la esquerrovergència. Encara que això últim ho veig negre.   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!