Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

24 de gener de 2007
13 comentaris

Caçadors de paraules. Alguna cosa es mou a TV3?

Rebo aquest correu electrònic:

"Salut companys!

Dilluns passat més d’un es devia sorprendre de veure per TV3 un mapa de tota la nació (i que no era el del Temps!) i sentir com s’entrevistava a nord-catalans en un partit de la USAP, o a jugadors de pilota valenciana. Em sembla que ben pocs ens ho esperàvem, i ens va agafar per sorpresa, i vam quedar gratament sorpresos.

Es tractava del programa Caçadors de paraules, del qual dilluns vinent, a dos quarts de 10 del vespre, tindrem l’oportunitat de veure’n un nou capítol.

És un programa ben normal que, amb el constant menyspreu que exerceix TV3 cap a la nostra llengua, cultura i territori, han aconseguit que ens sembli del tot excepcional.

Davant de la mediocritat de molts altres programes que ens espanyolitzen descaradament (Cantamania, No em ratllis…), aquest sembla ser que ens el podem mirar amb bons ulls i passar una bona estoneta.

En aquest enllaç hi trobareu el resum dels programes emesos [capítol 1, capítol 2 i capítol 3] amb algunes adreces de webs interessants (…).

Si us fa el pes, recomaneu-lo a familiars, coneguts i amics, a veure si té una bona acceptació i així, aquells que tot ho justifiquen en nom dels índexs d’audiència, se n’adonen que en som molts els qui volem que TV3 sigui una autèntica televisió nacional catalana, de nom, de llengua i de continguts.

I després del programa, tingueu ben present la consigna per aquest 2007: S’ha acabat el bròquil. Plantem cara!

Jaume Piquer"

M’ha semblat simptomàtic el correu d’en Piquer que m’ha reenviat un lector d’aquest bloc. Alguna cosa es mou a TV3? Fa temps que s’ha instal·lat una certa opinió compartida sobre la deriva de la televisió pública del Principat. Que hi hagi programes que necessitin aquest tipus de màrqueting viral té una doble lectura: l’audiència més sensible es mobilitza i això és bo, però, per altra banda, que s’hagi de celebrar l’aparició d’un programa així com si fos l’època de la clandestinitat hauria de fer saltar algun senyal d’alarma, oi?

[Empar Crespo (JERC): Caçadors de paraules]

[Eulàlia Mas (PSC): Tot torna]

[Xavier Montanyà: TV3 i la negació de la Cultura]

[La trappola: Matemàtiques cosmopolites, TV3 humiliant Carod-Rovira]

[Enric Castelló: TV3 i València (I)]

[Guillem Carbonell: Heu vist "Caçadors de paraules"?]

[Vilaweb: El govern dóna tres setmanes que marge per a consensuar la llei de la CCRTV amb l’oposició]

 1. Benvolgut Saül, està bé que denunciïs la mediocritat actual de TV3 i la seva voluntat espanyolitzadora. Ara bé caldria que fessis un pas més en la teva tasca periodística i denunciessis també els responsables del desgavell, amb noms i cognoms. Perquè d’algú deu ser la culpa, oi? No creus que el govern actual i els partits que el formen alguna cosa hi tenen a veure?

  Perdona, però no acabo d’entendre la frase següent:

  "<i>I després del programa, tingueu ben present la consigna per aquest 2007: S’ha acabat el bròquil. Plantem cara!</i>"

  Vols dir que ens hem de prendre el got de la lleteta i anar a dormir? Que ja som grandets!!

 2. No fa gaire que s’hi feien programes semblants amb la llengua com a protagonista ("No tinc paraula" "Tenim paraula" etc…) Però sí que sembla que aquest és de format més ambiciós i desacomplexat.

  D’altra banda, i parlant d’ informatius (i de TV3 en general), a mi em sembla simptomàtic que baixin d’audiencia i deixin de ser programes de referència en el moment en que es tornen més "espanyolistes". Caldria tenir-ho en compte, això.

 3. No té una relació directa amb aquest programa, però fa uns dies vaig aguantar un bloc d’anuncis entremig d’un programa a TV3 i de sobte, em vaig pensar que de manera inconscient havia pitjat algun botó del comandament: em vaig adonar que estaven fent tots els anuncis en espanyol. Vaig tornar a pitjar el boté de TV3 però no, no havia canviat de canal: era TV3. Abans també feien tants i tants anuncis en espanyol? Són paranoies meves?

 4. Mentre escric això a "No em ratllis" estan entrevistant a José Bono. Si aquest és l’exemple que hem de donar als nostres infants! Per cert, com és què gairebé totes les persones entrevistades a TV3 parlen sempre en castellà? Es veu que els catalanoparlants no són prou interessants.

 5. Mirant ara el "No em ratllis!" penso amb el què es pot quedar la quitxalla a través d’un programa tan ínfim en contingut i groller en lèxic. Obté quotes d’audiència perquè sap entretenir i perquè a molts pares se’ls hi cau la baba al veure infants amb les santes innocències que emeten cada cop que obren la boqueta.

  Tot i així, TV3 ha apostat pel "Caçador de Paraules". Ahir ho comentàvem amb un companys de l’organització al pensar: Quan feia que no veiem els Països Catalans esbossats lingüísticament? No contemplo quan, a càmara ràpida, els veiem en la geografia aèria dels homes del temps?

  Hi ha dues línies d’acció a TV3? Algú capitularà ben aviat. Tresseras ja fa la guitza per recuperar el prestigi de la televisió pública catalana o tot quedaran en meres lletenies?

 6. Voldria fegir un detall respecte als comentaris que heu fet sobre el programa Caçadors de paraules. Jo també el trobo un bon programa, i també em va sobtar veure-hi el mapa del país sencer (i me n’alegro molt). Però en el darrer capítol, que també hi reaparegué, vaig adonar-me que el mapa és del domini lingüístic del català, o sigui que el País Valencià hi surt més prim, ja que la regió interior no ha estat mai catalanoparlant, segons tinc entès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!