Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

4 de setembre de 2007
5 comentaris

A punt de fer-se “Público”

Batussa mediàtica en l’òrbita del PSOE, escriu el periodista Toni Aira [bloc]. Prisa azuza a Zapatero, por el negocio, escrivia el director blocaire d’ADN.es Juan Varela. Hi ha una guerra oberta entre Prisa i Mediapro. El futbol origina la batalla visible entre el grup dels hereu de Jesús de Polanco i el grup del català Jaume Roures. Empresaris de comunicació propers al socialisme espanyol, als actuals inquil·lins de La Moncloa. Comunicació i poder. Zapatero se sent assetjat per El País del nou director Javier Moreno, l’entrevistador. El País ja no és el que era, i com que les eleccions (incertes, segons Lluís Foix) són ben a prop, si surt un nou diari progressista encantats de la vida.

El lector (elector per a ZP) tindrà més opcions. Més mitjans són sinònim de menys monopoli per a l’esquerra impresa hereva de la transició espanyola. Aquest mes ha de sortir Público, el diari que llença Roures, l’empresari que converteix en or tot allò que toca. Fins i tot guanya diners quan produeix pel·lícules compromeses [Salvador Puig Antich].

A mig euro i disssenyat a l’estudi del català Toni Cases, que va redissenyar The Independent, Público tindrà un aire de The Independent i competirà amb El País, aspirarà a captar lectors de premsa gratuïta i, de passada, esdevenir segon diari en aquells indrets de l’Estat on la premsa anomenada regional és dominant. El director és el blocaire Nacho Escolar, que ja té delegat per a Catalunya. Segons el confidencial de l’Avui serà el periodista de COMRàdio, articulista d’El Periódico i excolumnista de l’Avui David Miró. Comencem bé. Però és que els noms que sonen per a la redacció de Barcelona també estan molt bé. Periodistes joves, catalanistes i/o sobiranistes, i amb experiència en premsa escrita en català.

Roures, que té coixí per a un diari que s’ha d’autofinançar en quatre anys segons el seu pla de negoci, comença una aventura important. Va molt més enllà de la conjuntura de la tardor. L’empresari expsuquero no es va poder quedar l’Avui en el seu moment, i ara farà un diari en espanyol per a tot l’Estat. Paper és influència. Influència és poder. Més poder que la televisió? Potser sí. Més poder que les pel·lícules? Segur. L’aventura es cou, en bona part, a Barcelona, tot i que la redacció central estarà a Madrid. Capital, projecte i disseny catalans, sota la direcció d’un periodista de raça, però de raça de l’era digital, que és Nacho Escolar, un mite de la blocosfera hispana, fill d’un altre director blocaire, Arsenio Escolar. L’aposta per l’esquerranós Nacho Escolar, de 32 anys, ja diu coses. És tota una declaració de principis. La tria de David Miró, també.

A part del projecte periodístic, Público interessa per tot allò de repercussió política que tindrà. (Zapatero no és l’únic hipotètic beneficiari, a Gaspar Llamazares i la candidatura de Joan Herrera [web] també els interessa, i molt.) A la blocosfera fa dies que hi ha xup xup. Un diari a l’esquerra d’El País! Un diari de 50 cèntims atrevit i capaç de qüestionar l’statu quo a tots els nivells. També en la concepció territorial de l’Estat. Un diari que es cregui l’Espanya plural? Federalista, dius? Des de Catalunya estarem a l’espera que es faci… Público.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!