Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

10 de desembre de 2007
1 comentari

Lluís Foix i les noves fronteres a Europa

"Cada declaración de independencia tiene su propia y compleja historia. Cuando los imperios europeos abandonaron sus colonias al terminar la última Guerra Mundial, India se independizó en 1947, los estados aumentaron a 126 en el mundo. El desmoronamiento de la Unión Soviética se tradujo en la independencia de 14 repúblicas, la parcelación todavía en marcha de la antigua Federación de Yugoslavia y la parcelación amistosa de Checoslovaquia. Pakistán es también de 1947 y Bangla Desh de unos años más tarde.

Son datos objetivos que marcan tendencia general en el mundo y particularmente en Europa, Rusia y Oriente Medio. La independencia se ha conseguido por concesión pactada con la potencia colonial, por la desaparición de un imperio como el soviético, el otomano, el alemán, el británico, el soviético o el austrohúngaro, por victoria militar, por guerras civiles, por movimientos de liberación nacional o por una decisión unilateral como pretendía Kosovo."

De La independencia de Kosovo, del periodista de La Vanguardia Lluís Foix [bloc]

  1. 1) Haurà tardat gairebé un segle, però al final s’haurà rectificat allò que inicialment es va fer malament. Quan es van dissoldre els imperis turc i austríac, els principis sobre allò que calia fer, eren molt clars; però, com passa sovint, els interessos dels uns i dels altres van fer impossible una acurada aplicació del principi de les nacionalitats.

    2) Com menys problemes de minories nacionals hi hagi a Europa, més unida i en pau estarà. L’Europa d’avui té molts més estats que mai, però també està més unida que mai.

    3) Les mides dels estats no han de respondre a receptes de l’estil "small is beautiful". Hi ha d’haver els que hi ha d’haver, siguin petits o grossos. La reunificació alemanya, que forjà el naixement d’un gegant, obeeix al mateix principi que dóna lloc a la independència de la petita Eslovènia.

    i 4) El gran problema d’Àfrica són les fronteres heretades de l’època colonial. Més tard o més d’hora és un problema que s’haurà d’enfocar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!