Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

23 de novembre de 2007
6 comentaris

La dreta avança l’esquerra en l’aposta per la web 2.0

L’esquerra s’adorm en els llorers de la xarxa mentre la dreta, en la dura oposició catalana i espanyola, s’espavila. El Partit Popular acaba de posar en marxa un nou web amb què dóna una lliçó d’adaptació d’eines participatives i socials en la seva renovada presència a Internet. El PP aposta per la web 2.0 i supera alguns conformats i autocomplaents partits anomenats d’esquerra, progressistes i/o transformadors. Res més lluny de la realitat. El PP va molt fort i ha aconseguit bastir, en clau espanyola i antisocialista, una xarxa dinàmica, combativa i tecnològicament avançada. S’han fet seves les eines més de moda. PopularTV n’és l’exemple.

Així han completat el suport (in)condicional de la dreta mediàtica tradicional: ràdios, televisions i un ampli ventall de capçaleres impreses. Dels micròfons poc evangelitzadors de l’episcopat als diaris de pagament allunyats de la raó i l’abc del món de l’ètica periodística, passant per cadenes de televisió amb tres antenes i… una relativament nova i potent trinxera digital que predica confidencialitat i llibertat.

Avui, però, la novetat és que la presència corporativa tradicionalment casposa i ensopida del PP català ha fet un tomb radicial. S’han posat les piles, i de quina manera. Entreu i tafanejeu-hi. Afavoreixen la participació i la implicació dels votants, simpatitzants i militants més combatius. El laboratori d’idees és més obert gràcies a Internet. Mentre l’esquerra distribueix gairebé clandestinament els seus argumentaris (alguns encara ancorats en l’era de la fotocòpia, el pdf o el correu electrònic en el millor dels casos), la dreta genera i difón idees, discurs i fomenta la participació amb un estil més desacomplexat i obert.

Mireu i tafanejeu-hi. La comunitat popular a Netvibes m’ha semblat sensacional. Les últimes actualitzacions dels blocs dels dirigents catalans del PP, començant pel bloc del seu president recentment estrenat, Daniel Sirera; podcast; fotografies al Flickr; canal propi al YouTube; i xarxa social gràcies al Facebook. Poca broma. Hi ha detallets significatius. L’agenda d’actes públics és adaptable al Google Calendar de cadascú. En la localització de les seus del partit es fa servir el Google Maps.

Afortunadament les coses han canviat, i allò que anys enrere aconsellava opacitat i escassedat informativa per la dura prevenció per motius de seguretat ara ha donat pas a major transparència i accessibilitat als internautes. L’organigrama, i els càrrecs electes al Parlament i també al Congrés són ben públics i visibles.

En definitiva… que a Internet el PP català ja és autènticament modern i liberal. I l’esquerra segueix en la inòpia digital afavorida pel confort de l’escalfor governamental. De la praxi diària de la política real ja en parlarem un altre dia.

  1. Encara que la principal forma que tenen d’arribar a l’electorat a Catalunya són els desplegats de l’Estat espanyol i els mitjans tradicionals que continuen dominant.

  2. Efectivament la dreta s’ha posat les piles, i juguen fort. Completen i aprofiten les possibilitats que hi ha per traslladar el seu missatge a quanta més gent millor. Hi ha idees, gent preparada i el que és més important, molts diners al darrere.

    Compte.

  3. Bravo Saul : Estic segur que això que escrius arribarà a qui ha d´arribar, i que l´execl.lència que ens prometen ens la traslladin en el seu canal d´informació.

  4. És possible que el bagatge ideològic de la dreta o l’esquerra els situi en una millor o pitjor situació de sortida per a la revolució 2.0. És important no temer a la llibertat i oblidar-se del control per consolidar el 2.0. Pot ser que això sigui demanar massa a la nostra esquerra.

    Sobre el leninisme impossible del 2.0: http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/11/blocs-i-poltica-20-el-leninisme.html

    Fins aviat,
    Marc Arza

    http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!