Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

21 de març de 2007
2 comentaris

“Tots els presidents espanyols han caigut pel tema basc”

Entrevista a Joseba Egibar, president del PNB a Guipúscoa, diputat i portaveu nacionalista al Parlament Basc, en un context polític decisiu per al futur immediat del País Basc. Trobareu el material de l’entrevista, efectuada dimecres passat, al YouTube a saul.cat TV.

Després de l’atemptat de Barajas i amb les eleccions locals i forals a tocar, "el drama que té l’esquerra abertzale i tenim és que falta molt poc temps per resoldre molts problemes, estem parlant de quinze dies o tres setmanes màxim". Això, segons Egibar, s’ha de traduir en un anunci de distensió definitiva per part d’ETA o alguna cosa semblant perquè amb la ruptura unilateral de l’alto-el-foc permanent ETA "ha perdut la credibilitat". El líder guipuscoà del PNB veu a Zapatero "absolutament a la defensiva". "El polític que esmorza amb enquestes i sensacions que li van traslladant i no té una idea fixa de què vol aconseguir, té un alt risc d’equivocar-se. En aquest sentit, Zapatero està demostrant ser un president fràgil." Egibar critica la gestió del govern espanyol amb el cas De Juana Chaos.

Egibar creu que el PNB guanyarà als tres territoris en les properes eleccions municipals i forals del 27 de maig. Manté que l’esquema del tripartit (PNB-EA-EB) és vàlid per als pactes postelectorals, i destaca que el nerviosisme d’UPN indica el possible tomb electoral a Navarra. "Ningú està dient que Navarra hagi de pertànyer per imposició a una unitat política que no desitgi."

Egibar sosté que malgrat que s’hagi aturat el pla Ibarretxe a Euskadi tard o d’hora hi haurà referèndum d’autodeterminació. "Sociològicament, la immensa majoria d’aquest poble, inclús electorats del PP i del PSOE, admet que el poble basc existeix, que té identitat política i ha de tenir dret a decidir. (…) Aquesta és la gran aportació, amb perspectiva històrica, que ha fer Ibarretxe."
"Tots els presidents espanyols des de la transició (Suárez, Calvo-Sotelo, Felipe González i Aznar), tots ells, han deixat de ser presidents pel tema basc." Avís per a navegants. O Zapatero fa d’home d’Estat aprofitant que té el suport de la cambra o, segons Egibar, acabarà en la trampa del PP. "I entre l’original [PP] i la fotocòpia [PSOE], la gent es queda l’original."
El PNB discrepa de l’esquerra abertzale en supeditar l’alto-el-foc definitiu a l’acord polític. "No pots condicionar el futur d’aquest poble a què s’admeti el teu plentejament polític. La lluita armada s’ha acabat. El drama d’ETA és que concep la lluita armada com a lluita política, però la lluita política no necessita l’acompanyament de la lluita armada. Aquesta és la disjuntiva." "El PP s’ho juga tot a una carta. Sap que no té companys de viatge. O té majoria absoluta o seguirà a l’oposició. Però s’està equivocant perquè el PP no va al centre sinó que s’instal·la a la dreta i aixopluga l’extrema-dreta. En les dues Espanyes, és probable que l’altre bàndol [l’esquerrà] reaccioni amb un reagrupament de vots."

  1. I. GENOCIDI DE LA II REPÚBLICA I LA GENERALITAT

    Hi ha suficients proves històriques confrontades amb la legalitat republicana vigent, per a sostenir que les autoritats de la II República i la Generalitat de Catalunya van ser pressumptament culpables, almenys per omissió, de la violació greu, sistemàtica i a gran escala dels drets humans i llibertats democràtiques, així com de les garanties penals, processals i penitenciàries, reconegudes per igual a tots els ciutadans espanyols de la II República durant la Guerra Civil 1936-1939:

    TEXTOS LEGALS REPUBLICANS VIGENTS

    1. Constitució de la II República de 9 de desembre del 1931 (http://www.constitucion.es)

    2. Codi Penal de 27 d’octubre de 1932

    3. Llei d’Enjudiciament Criminal de 14 de setembre del 1882

    4. Llei del Jurat de 22 d’abril de 1888 i reformes de 1932 i 1933

    II. EXEMPLES DE VIOLACIONS DELS DRETS HUMANS

    Un extracte de violacions de l’Estat democràtic i de dret republicà, amb articles de la pròpia Constitució de la II República, que demostren la pressumpta culpabilitat per omissió de les autoritats republicanes i de la Generalitat en la comissió de crims contra la Humanitat:

    a) LLIBERTAT DE RELIGIÓ, PENSAMENT I CONSCIENCIA I D’EDUCACIÓ RELIGIOSA

    ART. 27. "La libertad de conciencia y el derecho de profesar y practicar libremente cualquier religión quedan garantizados en el territorio español…".

    ART. 48. "… Se reconocen a las Iglesias el derecho … de enseñar sus respectivas doctrinas…"

    b) DRET A UN JUDICI JUST I DRETS DEL DETINGUT

    ART. 28. "Sólo se castigarán los hechos declarados punibles por ley anterior a su perpetración. Nadie será juzgado sino por juez competente y conforme a los trámites legales."

    ART. 29. "Nadie podrá ser detenido ni preso sino por causa de delito. todo detenido será puesto en libertad o entregado a la autoridad judicial, dentro de las 14 horas siguientes al acto de la detención…"

    III. VÍCTIMES DE LA II REPÚBLICA

    Està fora de tot dubte que van haver-hi morts, tortures, repressàlies, detencions i judicis injustos, exili i robatoris durant tota la Guerra Civil en el territori controlat per la II República i la Generalitat catalana, i que pressumptament les autoritats republicanes tenien coneixement dels crims contra la Humanitat i la democràcia i no van fer gairebé res per a investigar, detenir, jutjar i empresonar a tots els culpables.

    Les víctimes de la II República van ser:

    CATÒLICS: més de 10.000.000 de catòlics van ser violats en els seus drets i llibertats: vida, integritat física i expressió religiosa: morts i tortures de bisbes, sacerdots, laïcs, destrucció i robatori de patrimoni artístic, de culte, arxius, inmobles, comptes corrents…

    DRETA LIBERAL: més de 2.000.000 de ciutadans que van votar a partits liberals van ser il.legalitzats, perseguits, reprimits, morts o torturats: CEDA, partits monàrquics, de centre, de dreta… 

    ESQUERRA: les txeques de la II República van torturar i assassinar a membres de la CNT-FAI i del POUM (per cert ¿on és Nin?)

    CLASSES ALTES I MITJANES I ALTS CAPS DE L’EXÈRCIT REPUBLICÀ: la II República i la Generalitat pressumptament van participar o tenir coneixement en la repressió, mort i tortura de ciutadans espanyols per raó de la simple pertinença a una religió, partit polític o classe social o militar (alts caps de l’Exèrcit republicà, en especial la Marina). 

    IV. ELS CULPABLES DE LA II REPÚBLICA

    La II República espanyola durant 1936-1939 pressumptament va cometre crims contra els drets humans i democrátics republicans, mitjançant la participació o coneixement, com a mínim per omissió, de les autoritats republicanes del Govern i Generalitat i dels diferents partits i sindicats constituents, que van conéixer les dites violacions i no van gairebé res per a detenir-les i sancionar-les.

    Són, per tant, pressumptament culpables de genocidi, crims contra la Humanitat i la democràcia, com a mínim per omissió:

    1. Presidents de la II República i de la Generalitat de Catalunya: Manuel Azaña i Lluís Companys

    2. Presidents del Govern republicà: José Giral, Francisco Largo Caballero i Juan Negrín.

    3. Partits, sindicats responsables: PSOE, ERC, PSUC, PCE, CNT-FAI, UGT, POUM, Izquierda Republicana, Unión Republicana i altres partits col.laboradors en el govern republicà i català.

    4. Organismes oficials repressors: el SIM, les txeques, les milícies paramilitars del diferents partits i sindicats, el Comitè Central de Milícies Antifeixistes, els tribunals i lleis de repressió republicans. 

    V. MEMÒRIA HISTÒRICA FALSEJADA

    L’actual procés de memòria històrica iniciat pel Tripartit i Zapatero és:

    1. SELECTIVA I FALSA, perquè només té en compte les víctimes de Franco i ignora les víctimes de la II República (catòlics, liberals, classes socials no revolucionàries, alta oficialitat de l’exèrcit republicà, el POUM…)

    2. POLÍTICA, perquè està dissenyada per anar contra el PP, i servir com a un instrument:

    a) exclusió política (Pacte del Tinell)

    b) deslegitimació moral (el PP com a franquista).

    VI. INVESTIGACIÓ I PERDÓ

    L’autèntica memòria històrica consisteix en la investigació mitjançant una llei i tribunal de veritat i reconciliació històrica, que tindrá les següents accions:

    a) Determinació dels responsables de les pressumptes violacions dels drets humans i llibertats democràtiques, comeses per acció o omissió pels responsables polítics i sindicals republicans, i realitzades en el territori controlat per la II República i la Generalitat de Catalunya durant 1936-1939.

    b) Determinació dels crims contra la Humanitat i la democràcia comesos durant la vigència de la II República i la Generalitat de Catalunya durant la guerra civil

    VÍCTIMES: católics, liberals, monàrquics, classe mitja i alta, alta oficialitat de l’Exèrcit i Marina republicanes, CNT-FAI, POUM…

    CRIMS: Assassinats, tortures, violacions, detencions arbitràries, judicis injustos, repressió política, robatoris, exili…

    INTRUMENTS: txeques, lleis i tribunals repressors, SIM, milícies paramilitars…

    c) Anul.lació de lleis, decrets i sentències dictades pels governs i tribunals republicans que hagin violat els drets humans i les llibertas democràtiques.

    d) Condemna de tots els crims contra la Humanitat per les detencions, interrogatoris, tortures i assassinats comesos contra la legalitat republicana vigent comeses per organismes, partits i sindicats de la II República i la Generalitat catalana. 

    e) Reconeixement de la culpa i petició de perdó per part de tots els responsables que s’hagin determinat.

    f) Construcció d’un memorial universal de record i reconciliació de totes les víctimes sense discriminació que hagin estat víctimes de la violació dels drets humans que van cometre tant els franquistes com la República espanyola i la Generalitat catalana durant la guerra civil.

  2. Ara xoca una mica. Però fa quatre dies representants del govern central; i el PP com a "exigiente" pacto y ordeno, deien bestieses com que l’autodeterminació (el dret de decidir) no existeix; i es quedaven tant amples. Ara diria que de tant amples no es quedaven. I m’alegro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!